preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > O ŠKOLI  > POVIJEST
Povijest

 

POVIJEST ŠKOLE
 
    Naglom izgradnjom Zagreba, osjetila se, naročito u ovom dijelu grada, potreba za novim školskim prostorom. Zbog skučenog školskog prostora, zborovi birača postavili su zahtjeve pred narodnu vlast, da se otvori novi školski centar na području između Derenčinove i Heinzelove ulice.  Narodni odbor općine Medveščak prihvatio je inicijativu zborova birača i donio odluku, da se na prostoru između Tuškanove ulice, Vrbaničeve, Bogošićeve i A. Butorca (današnja Ljudevita Posavskog) podigne nova školska zgrada. Realizaciji te odluke prišlo se u proljeće 1957. godine.
    Za početak školske godine 1958. – 1959. osposobljena je etaža za nastavu sa 16 učionica, 2 praktikuma i dvorana za tjelesni odgoj. Upravni dio zgrade ostao je u izgradnji s tim da se dovrši do početka školske godine 1959. – 1960. Otvorenjem ove škole donekle je olakšana situacija u pitanja školskog prostora, jer su primljena i odjeljena učenika iz škola Križanićeve 1. i 2., Draškovićeve i Filipovićeve. Našim iseljenjem 1. osmog, škola A. Butorac dobila je na prostoru.  Nova škola otvorena je i predana učenicima 15. rujna 1958. godine.
 
 
P.S. Izbornik teksta objavljen je u Spomenici škole.
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju