preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > Knjižnica
Aktivnosti školske knjižnice

IZVJEŠĆE O POSJETIMA DJEČJEM ODJELU KNJIŽNICE MEDVEŠČAK TIJEKOM LISTOPADA

Autor: Nermina Beširević, 15. 11. 2018. 21:19

U mjesecu hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) planirani su česti posjeti Dječjem odjelu knjižnice Medveščak.

 

 [više]

PRVAŠIĆI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Nermina Beširević, 9. 11. 2018. 20:41

Svake godine naši prvašići u listopadu u pratnji učiteljica dolaze u prvi posjet knjižnici. Tako je bilo i ove godine. Učiteljica Irena Hodak i asistentica u nastavi Sandra Kos Valjetić svoj su 1. b razred dovela u posjet knjižnici 5.10., učiteljica Vlatka Belec i 1.a došli su 17.10, a 1.c s učiteljicom Marijanom Horvat Sudar knjižnicu je posjetio 23.10. Naučili su u čemu je razlika između knjižnice i knjižare, saznali kako se knjige čuvaju, posuđuju i vraćaju, naučili kako knjige za njihov uzrast nose oznaku M i što to znači i još puno toga. Dogovorili smo se da ćemo uskoro posjetiti neku od gradskih knjižnica u blizini škole.
Na kraju, svi koji su to željeli, mogli su posuditi slikovnicu. Posuđenu slikovnicu spremili su u vrećicu (ili platnenu torbu) koju su donijeli jer smo se dogovorili da ćemo knjige na taj način sačuvati od oštećenja.
Bilo nam je zabavno, a kako je to izgledalo, provjerite na slikama!

 

 [više]

POSLJEDNJE PUTOVANJE NAPRTNJAČE U OVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

Autor: Nermina Beširević, 9. 11. 2018. 20:38

Vjerovali ili ne, naprtnjača se vratila s posljednjeg putovanja ove školske godine. Od 8. do 13. lipnja bila je u obitelji naše Sare (3.a), a sada će se, nakon tolikog putovanja, cijelo ljeto zasluženo odmarati.
SARI se najviše svidjela knjiga Tom Gates jer joj je bila baš zabavna. Knjiga Blago joj se baš nije svidjela, uglavnom zato što je duga. Zabavne su joj bile i knjige Tko se to tamo gura, Uljez u dvorištu i Mala vrtlarica iz koje je ponešto i naučila. I mama je zapisala dojmove o projektu: knjigu Armati je već prije pročitala, ali je zato rado čitala Malu vrtlaricu i zapisala pokoji savjet iz nje. Uz to, mama je Sarinom bratu čitala slikovnicu Uljez u dvorištu. Tata je bijeg od tehnoloških čuda modernog svijeta
pronašao u knjizi Blago koja ga je vratila u vrijeme kada su dječaci maštali o tome kako postati Indiana Jones, otkopavati mumije i pronalaziti skrivena blaga.
Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

22. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 30. 5. 2018. 19:12

Vjerovali ili ne, naprtnjače su po 22. put ove školske godine bile u obiteljima naših učenika!

U petak, 18.svibnja 2018. to su učinili Lovro (3.a) i dvije Nine: Nina M. (3.b) i Nina S. (3.c). Mi smo u razredima već čuli kako im je proteklo vrijeme u druženju s knjigama iz naprtnjača, a vi o tome pročitajte ovdje:

Lovro je čitao u društvu roditelja te starijih Paule i  Vida. Zanimljivo, iako je najmlađe dijete u obitelji, prvi je koji je knjižnu naprtnjaču donio u obitelj! Naime, u vrijeme kad su Paula i Vid bili trećaši, ovaj projekt nije postojao. Lovro je pročitao slikovnicu Uljez u dvorištu i napisao kako mu je pijetao bio jako iritantan. Pobrojao je i što su čitali ostali članovi obitelji. Sa sestrom i bratom čitao je i smijao se uz Toma Gatesa. Uz njega, svoj dojam su napisali i ostali članovi obitelji. Vidu se ideja projekta svidjela, ali nije bio sretan odabirom knjiga. Ipak, uživao je čitajući s bratom knjigu Tom Gates, dok mu se knjige Armati i Umijeće roditeljske ljubavi nisu svidjele.  Ni Paula nije bila presretna izborom knjiga, ali su joj se svidjele detaljne i zabavne ilustracije u slikovnici Uljez u dvorištu  te humor knjige Tom Gates. I mami Nataši svidjela se slikovnica Uljez u dvorištu jer je lijepa i poučna, sa zabavnim ilustracijama. Toma Gatesa čitali su svi zajedno i pritom se izvrsno zabavljali. Knjiga Mala vrtlarica mamu je podsjetila na bakicu s kojom je, kao mala, vrtlarila. Umijeće roditeljske ljubavi bila je, prema maminim riječima, očekivano pristrana i nezanimljiva te ju je pročitala dopola. Tata Marko osjetio je da ga „knjige za odrasle“  iz naprtnjače neće veseliti pa je odlučio za slikovnicu Uljez u dvorištu. Opisao ju je kao duhovitu i sjajno ilustriranu. Prelistao je i knjige Blago i Malu vrtlaricu i nije požalio jer su se pokazale kao poučne i zanimljive te mu je bilo zadovoljstvo pročitati ih. Za kraj dojma, Paula je nacrtala kućnog ljubimca mačka kako uživa u čitanju, a Lovro je svoj dio bilješke završio riječima: „Bilo je lijepo da bude naprtnjača s nama i lijepo smo uživali“ .

Cijeloj obitelji upućujem veliku POHVALU zbog uloženog truda i iskrenosti!

Nina M. čitala je u društvu tate i starijeg brata Andreja (bivšeg nositelja naprtnjče). Mama, nažalost, nije mogla sudjelovati pa je Nina napisala: “Uspjeli smo i bez mame, ali da je i ona sudjelovala, bilo bi super!“ Nina je pročitala Findusov Božić i ta joj se slikovnica najviše svidjela. Nakon toga je čitala zbirku Marama s bubamarama, a onda i  Toma Gatesa kojeg je već prije posudila u knjižnici, ali ju tada nije uspjela pročitati do kraja. Sada je u tome uspjela i jako joj se svidjela.  Tata je počeo čitati Disciplinu bez straha i svidjela mu se. Andrej je pročitao knjigu Rim – uspon i pad carstva i jako mu se svidjela jer je iz nje ponešto i naučio. Nažalost, nisu uspjeli pročitati Malu vrtlaricu i Tajno ime. Tata nije uspio do kraja pročitati knjigu Disciplina bez straha, ali će je posuditi u knjižnici i dovršiti. Nina je napisala kako joj se projekt čitanja s obitelji jako svidio. Za kraj, ponosno je pokazala fotografiju snimljenu tijekom čitanja na kojoj vidimo da je i kućni ljubimac Švrćo uživao u projektu.

Velika POHVALA svima!

Nina je bila zadnja nositeljica naprtnjače u 3. b razredu. Hvala svim učenicima i njihovim obiteljima na sudjelovanju!

Nina S. čitala je u društvu mame i starije sestre Lane. Tata je nakratko sudjelovao jer su ga spriječile poslovne obveze. Već u petak pregledale su sve knjige i odlučile što će tko čitati. Nina je čitanje započela knjigom Tom Gates, a Lana je uzela knjigu Svemir. Nina je bila sigurna da će biti tako jer sestra u školi ide na astronomiju. Mama je počela čitati knjigu Disciplina bez straha. Potom je počela čitati  i knjigu Bez rukavica no nije joj bila baš zanimljiva pa se vratila čitanju knjige Disciplina bez straha ( iako baš nije ljubiteljica knjiga koje daju savjete o odgoju djece). Nina je počela čitati i zbirku Šešir od snova iz koje joj se najviše svidjela priča Ninino razočaranje. Ova zbirka joj se toliko  svidjela da je napisala kako bi voljela imati takvu knjigu za lektiru.  Bilo joj je žao što, spletom okolnosti, nije imala priliku uživati u knjizi Iluminatura. Ipak, bilo joj je lijepo s naprtnjačom u gostima. Za kraj, prijateljima iz razreda ponosno je pokazala dvije fotografije snimljene tijekom obiteljskog čitanja. Velika POHVALA Nini i cijeloj obitelji!

 [više]

21. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 30. 5. 2018. 18:50

Na 21. putovanje ove školske godine knjižne su naprtnjače krenule u petak, 11. svibnja 2018. U svojim su ih obiteljima ugostile tri učenice:  Ria (3.a), Rukija (3.b) i Mia (3.c). U srijedu, 16. svibnja naprtnjače su vratile u školu i  svojim su prijateljima iz razreda prenijele dojmove kako im je proteklo  druženje s knjigama:

Ria je čitala u društvu mame Mirele, tate Darka i brata Renca koji je i sam prije tri godine sudjelovao u projektu. Čitanje su započeli već u petak: Ria je s mamom prolistala Malu vrtlaricu (za koju je napisala da joj je bila fora)  i Toma Gatesa. U subotu je pročitala slikovnicu Uljez u dvorištu i bila joj je prilično zabavna. Sljedećih dana prolistala je i djelomično pročitala zbirku Tko se to tamo gura. Bila joj je zabavna i smiješna. Napisala je i da se tati svidjela knjiga Blago, a Rencu knjige Blago i Tom Gates u kojoj su mu se svidjele ilustracije. Mama Mirela napisala je da ju je knjiga Mala vrtlarica podsjetila na djetinjstvo s bakom koja je sadila različito povrće. Mišljenja je kako ova knjiga povezuje roditelje i djecu s prirodom. S Rijom se dogovorila kako će posijati salatu u bocu i s veseljem čekati da nikne. Tata Darko napisao je da je prolistao sve knjige, ali knjiga Blago odmah mu je „uzburkala strasti i pustolovni duh“. Knjigu je pročitao u dahu i preporučuje ju svima, naročito onima koji žude za pustolovinom traženja blaga. Na kraju, Ria je prijateljima iz razreda pokazala fotografiju s naprtnjačom snimljenu ispred škole te krasan crtež koja prikazuje sve članove obitelji tijekom čitanja. Velika POHVALA  svima!

Rukija je u knjigama iz naprtnjače uživala u društvu mame i brata. Napisala je da je bila sretna kada im je stigla naprtnjača. Mama je odmah počela čitati Malu vrtlaricu. Rukija je čitala knjigu Disciplina bez straha i svidjela joj se, a bratu se svidio  Findusov Božić. Napisala je i da joj je žao što nije uspjela pročitati knjigu Rim – uspon i pad carstva, ali i da će ju prosuditi u knjižnici.

Bravo, Rukija! Velika POHVALA za trud tebi i članovima obitelji!

Mia je čitala u društvu mame i tate, a da je to tako potkrijepila je i fotografijama koje je ponosno pokazala prijateljima iz razreda. Čitanje je započela već u petak i to knjigom Lindbergh. Predvečer je s mamom naizmjence čitala priče iz zbirke Šešir od snova. Najviše joj se svidjela priča „Mia i njezina sestra“ jer govori o djevojčici Miji i njezinoj sestri Nini. Naša Mia nema sestru Ninu, ali zato ima dvije prijateljice Nine. S tatom je čitala knjigu Svemir, no nije joj se baš svidjela. Ni tati se knjiga Bez rukavica nije baš posebno svidjela. Sljedećih dana mama je čitala knjigu Disciplina bez straha, a Mija Toma Gatesa. Knjiga joj se svidjela jer je šaljiva i ima puno crteža. Mia je dojam završila riječima : „Svidio mi se projekt jer sam provela više vremena s obitelji uz knjigu“. POHVALA cijeloj obitelji!

 [više]

20. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 18. 5. 2018. 12:17

Vjerovali ili ne, naše su naprtnjače krenule na 20 putovanje! U petak, 27. 4. 2018. u svoje su ih domove ponijeli Eva (3.a), Lea (3.b) i Andrija (3.c). Čekao ih je produženi vikend uoči Međunarodnog dana rada, ali i užurbane pripreme za Školu u prirodi u Crikvenici. Tako se dogodilo da su u srijedu pred školu ovo troje učenika uz torbu pripremljenu za put, donijeli i naprtnjače. Spremili smo ih u knjižnicu, a mi smo veselo otputovali u Crikvenicu. Dojmove smo čitali sljedećeg petka prije nego li su naprtnjače krenule na novo putovanje. 

Eva je čitala u društvu mame Romine. Napisala je da je petak  za nju bio jako uzbudljiv dan jer je tada naprtnjača s radošću ušla u njihov dom. Mama i Eva su otvorile naprtnjaču i pregledale sadržaj. U subotu ujutro Eva je čitala zbirku Tko se to tamo gura. Bila joj je jako zanimljiva i urnebesna. Još je malo prolistala knjigu Blago, a potom i Malu vrtlaricu iz koje je naučila nešto novo. U nedjelju je pročitala slikovnicu Uljez u dvorištu koja joj je bila fora i interesantna. Dopodne je još jednom pročitala Toma Gatesa, ali joj nije bio zanimljiv. Naime, prije toga ga je pročitala već 7 puta!!! U ponedjeljak je dovršila čitanje Male vrtlarice i jako joj se svidio kraj knjige, a u  nedjelju je dovršila čitanje knjige Tko se to tamo gura. Evina mama Romina također nam je napisala dojam o boravku naprtnjače u njihovoj obitelji. Pohvalila je projekt jer potiče čitanje. Knjigu Armati pročitala je davno prije i bila je zanimljiva. Nešto detaljnije je proučila knjigu Umijeće roditeljske ljubavi i naišla na par edukativnih anegdota, a zbog Male vrtlarice poželjela je imati vrt. Velika POHVALA objema!

Lea je čitala u društvu mame, tate i sestre Lare koja je prije par godina prva donijela naprtnjaču u obitelj. Lea je za početak čitanja odabrala Malu vrtlaricu, njena mama Disciplinu bez straha, a tata Rim – uspon i pad carstva. Svima se svidjela odabrana knjiga. Lea je čitala i knjigu Tom Gates. Preporučuje svima da ju pročitaju jer je jako smiješna. Potom je počela čitati knjigu o Rimu, a njena mama knjigu Tajno ime. No, onda je došlo i vrijeme pakiranja za Crikvenicu. Zbog toga nisu uspjeli pročitati zbirku Marama s bubamarama i slikovnicu Findusov Božić pa će ih možda posuditi u knjižnici. POHVALA svim članovima obitelji !

Andrija je čitao u maminom društvu. Sestra Marija koja inače puno čita bila je zauzeta pripremama za krizmu, a tata je bio na službenom putu. Uz to, Andrija se i razbolio pa dva dana nije mogao čitati. Pa ipak, pročitao je knjigu Tom Gates. Mama je listala knjigu Bez rukavica, ali joj se i nije baš nešto svidjela. No, zato joj se svidjela Disciplina bez straha. S Andrijom je listala i knjigu Svemir. Za kraj, Andrija je napisao kako je shvatio da bi odsad mobitel trebalo zamijeniti knjigom. BRAVO!

 [više]

19. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 18. 5. 2018. 12:12

Na 19. putovanje naprtnjače su krenule 20.4.2018. U svoje su ih domove do srijede, 25.4. ponijeli Tia (3.a), Helena (3.b) i Stipe (3.c).  Želite li saznati kako su proveli vrijeme u druženju, čitajte dalje…

Tia je čitala u društvu mame Kristine, tate Ivana i brata Mateja, bivšeg nositelja naprtnjače. Tiji se najviše svidjela knjiga Blago jer je puna zanimljivih otkrića, a Tia obožava istraživanje. Najmanje joj se svidjela knjiga Tom Gates. Budući da jako voli slikovnice, svidjela joj se i ova naša iz naprtnjače, Uljez u dvorištu. I Tijinom tati najviše se svidjela knjiga Blago jer je jako zanimljiva, zabavna i prepuna otkrića. Svidjela mu se i knjiga Umijeće roditeljske ljubavi. Bratu Mateju najviše se svidjela knjiga Tom Gates jer je zabavna i zanimljiva, a takva mu je bila i knjiga Blago. Najmanje mu se svidjela Mala vrtlarica. Mama Kristina odabrala je knjigu Armat. Svidjela joj se jer govori o otkrivanju životnog poziva. Na kraju, Tia je nacrtala svoju obitelj tijekom boravka naprtnjače u njoj. POHVALA  Tiji i cijeloj obitelji!

Helena je u maminom društvu čitala knjigu Mala vrtlarica i baš im se svidjela jer su iz nje naučili  kako saditi pojedine biljke. Toliko ih se dojmila da su kupili sjemenje i posijali ga u posude na balkonu.  Potom je čitala knjigu Tom Gates. Njihov prijatelj Ivek pročitao je knjigu Tajno ime. Iako baš i nije ljubitelj krimića, ovaj mu se  jako svidio. Mami se jako svidjela knjiga Disciplina bez straha jer kaže da će joj sada biti puno lakše odgajati Helenu. Uz to, podsjeća je na knjigu koju upravo čita, a naslov joj je Put kojim se rjeđe ide.  Helena se pak veselila što ova knjiga o disciplini uskoro odlazi od njih jer, tko zna što bi njena mama još iz  nje naučila. Ipak, mama je rekla da će je preko ljeta negdje nabaviti, čemu se Helena uopće ne veseli. Mama i Ivek pročitali su knjigu Rim – uspon i pad carstva prisjećajući se tako nedavnog posjeta Rimu. Heleni se ta knjiga baš i nije nešto svidjela. Maramu s bubamarama i Findusov Božić nažalost nisu uspjeli pročitati, ali će ih posuditi u knjižnici. Od svih knjiga koje su upoznali kroz ovaj projekt najviše im se svidjela Mala vrtlarica. A onda, kao potvrdu ove rečenice, Helena je ponosno pokazala dvije fotografije koje prikazuju nju i mamu uz veliku posudu zemlje iz koje će uskoro proklijati posađeno sjeme. BRAVO!

Stipe je čitao u krugu obitelji: mame, tate i sestre Eme koja je i sama prije dvije godine donijela naprtnjaču u njihovu obitelj. Stipi se najviše svidjela knjiga Tom Gates, a najzanimljiviji dio bio mu je onaj o kampiranju. Prolistao je i knjigu Iluminatura za koju kaže da je jako kreativna. Ema je prolistala Svemir, mama  Bez rukavica, a tata Disciplinu bez straha. U ponedjeljak navečer čitali su i na balkonu. Na kraju čitanja bilješki, Stipe je prošetao razredom ponosno pokazujući fotografiju svoje obitelji snimljenu tijekom čitanja. Napisao je da je pokušao nagovoriti tatu da pokaže lice na fotografiji, ali bezuspješno. Bez obzira na to, velika POHVALA cijeloj obitelji na trudu!

 [više]

18. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 18. 5. 2018. 12:07

U petak, 13.4.2018. naprtnjače su u svoje domove ponijeli Samuel (3.a), Lucija (3.b) i Petar (3.c). To je bilo 18. putovanje s kojeg su se naprtnjače vratile u srijedu, 18.4.2018. Kako im je bilo? Čitajte!

Samuel je već u petak napisao svu zadaću kako bi se mogao posvetiti naprtnjači i čitanju. Tako je u petak čitao knjige Blago i Tom Gates. Navečer su se svi okupili i umirali od smijeha čitajući zbirku Tko se to tamo gura, a naročito priču Što je sreća. U nedjelju su čitali slikovnicu Uljez u dvorištu i knjigu Blago. Tom G. Samuelu se svidio jer voli knjige koje su pisane kao slikopriče. Svidjela mu se i knjiga Blago jer je saznao za mnogo toga što nije znao, npr. za Eldorado je mislio da je to veliki zlatni grad, a zapravo je to kralj prekriven zlatnom prašinom. Ali, to nije sve. Svoje dojmove o čitanju zapisali su svi članovi obitelji pa je red da vam ih prenesemo. Tata Marijan napisao je da im je baš dobro završio petak 13.: u smijehu čitajući zbirku o blizancima prije spavanja. Tata je zapisao i riječi najmlađe Rebeke: “U toj knjigi je bila ona sa jednojajčanim bratovima koja mi se sviđa, a i ona sa zlatom mi se isto svidjela“. I starija Petra je prije dvije godine bila sudionica projekta. Mala vrtlarica joj je bila rođendanski poklon pa je otprije poznata cijeloj obitelji, a zbirka Tko se to tamo gura ju je nasmijala i naučila da imati jednojajčanog blizanca ima dobre i loše stvari. Mami Ani i obitelji Samuel je ponovno čitao priče o blizancima i knjigu Blago. Mama Ana pohvalila je naš projekt, a mi svim članovima obitelji uzvraćamo VELIKOM POHVALOM!

I Lucija je čitala u krugu svih članova obitelji: mame, tate i brata Nike koji je prije pet godina prvi put donio naprtnjaču u njihovu obitelj. Lucija je u petak čitala slikovnicu Findusov Božić. Najviše joj se svidjelo što su susjedi bili jako brižni prema Pettsonu i tako Findusu uljepšali Božić, a Luciji knjigu. Lucijina mama je pročitala knjigu Disciplina bez straha. Na početku, jedva je čekala dio o tinejdžerima jer brat Niko ima 14 godina. Knjigu smatra poučnom i punom zanimljivih savjeta koji pomažu u odgoju. S Lucijom je prije spavanja prolistala Malu vrtlaricu. Bila im je zanimljiva, a dopalo im se što je unuka pomagala baki oko vrtlarstva. Lucijin tata prolistao je knjigu Rim – uspon i pad carstva, a Niko Tajno ime. Knjigu Tom Gates Lucija je već prije pročitala i jako joj je zabavna. Zbirku Marama s bubamarama nisu stigli pročitati pa su je odlučili posuditi u knjižnici. Za kraj, Lucija je napisala:            “Svima je sve bilo zanimljivo i svi smo se lijepo proveli“. Potom je napisala kako se naprtnjača možda opet jednom vrati u njenu obitelj, no ako se i ne vrati „uvijek se možemo sami zabaviti čitajući lijepe i zabavne knjige“.

BRAVO, Lucija, za tebe i cijelu obitelj!

Petar je čitao u društvu mame, tate i sestre Isidore, bivše nositeljice naprtnjače. Najviše mu se svidjela knjiga Iluminatura. Svi članovi obitelji napisali su svoj dojam pa je red da vam ih prenesemo. Petrova mama pohvalila je (opet) naprtnjaču i odabir knjiga u njoj. Oduševila ih je Iluminarura, a naglas su čitali zbirku Šešir od snova. Mama je pronašla i korisnih informacija u knjizi Disciplina bez straha. I tata je sličnog mišljenja: misli da je odabir knjiga dobar, a za knjigu Disciplina bez straha napisao je : “…je pravi moderan putokaz svakom roditelju koji se barem jednom našao u situaciji da ne zna kako pomoći djetetu, ali ni sebi“. Isidori se najviše svidjela Iluminatura. Uz to je napisala da, iako je već sudjelovala u projektu, „dobar je osjećaj vratiti se u 3. razred“.

Petar je dojam završio crtežom filtera iz knjige Iluminatura. Još je napisao: “Svi smo bili veseli i uživali u knjigama koliko smo imali vremena“. No, to nije sve: na dar dobili smo i fotografiju Petrove obitelji snimljenu tijekom čitanja. VELIKA POHVALA SVIMA!

 [više]

17. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 17. 4. 2018. 18:42

Na 17. putovanje naprtnjača je krenula tijekom uskrsnih blagdana. U petak, 6. travnja 2018. „primopredaju“ naprtnjače su s Lukom, Fabijanom i Brunom uspješno odradili Lara (3.a), Franka (3.b) i Toni (3.c). Kod njih je naprtnjača gostovala do srijede, 11. 4.

Velika pohvala svima!

Lara je dojam započela riječima: „Kad je naprtnjača stigla u moj dom bila sam jako sretna jer volim čitati.“ Najviše joj se svidjela knjiga Tom Gates jer je zanimljiva i smiješna. Prelistala je i knjigu Uljez u dvorištu koja ima lijepe ilustracije. Nije joj se svidjela Mala vrtlarica jer ne voli saditi. Čitanju se pridružila i Larina mlađa sestra Korina. Svidjela joj se slikovnica Uljez u dvorištu jer voli životinje. Mama Jasna također je napisala da se dolazak naprtnjače očekivao s nestrpljenjem. Svidjela joj se knjiga Umijeće roditeljske ljubavi jer je zanimljiva, lako čitljiva i daje korisne savjete. I mami se svidjela knjiga o  Tomu Gatesu jer je zanimljiva, vesela i duhovita te puna zanimljivih crteža. Mama je dojam završila riječima: „Nadam se da će još biti ovakvih  projekata kojima se promiče aktivnost obiteljskog čitanja.“

I Lara je imala rečenicu za kraj: „Dani s naprtnjačom bili su zanimljivi cijeloj mojoj obitelji i vjerujem da će i vama.“

Pohvala svima!

Franka je čitala u društvu mame, starije sestre Janje i starijeg brata Bartola. I Janja je prije nekoliko godina donijela naprtnjaču, no glavni lik priče o naprtnjači ovaj put je Franka! Dojam je pisala u obliku dnevnika. Tako smo saznali da je čitanje započela u subotu i to slikovnicom Findusov Božić koju je s mamom naizmjence čitala stranicu po stranicu. Potom je sama čitala Toma Gatesa i Malu vrtlaricu. S bratom i sestrom čitala je knjigu Rim – uspon i pad carstva. Bartol joj je sve objasnio jer je klasičar pa puno zna o rimskoj prošlosti. Mama je počela čitati krimić Tajno ime. Bilo je zabavno, iako je Franka bila pomalo žalosna jer je tata bio na putu pa nije mogao čitati s njima.  U nedjelju su nastavili čitanje knjiga koje su započeli u subotu. U ponedjeljak je Franka zavirila u knjigu namijenjenu roditeljima Disciplina bez straha. Bartol je čitao Findusov Božić, Janja Toma Gatesa, a mama Tajno ime. U utorak je Franka čitala priče iz zbirke Marama s bubamarama. Ipak, kako je napisala, najbolja knjiga bila joj je Mala vrtlarica.

Velika pohvala svim članovima obitelji!

Toni je čitao u društvu tate i Irene. Već u petak je pregledao Iluminaturu. Svidjela mu se zbog brojnih slika biljaka i životinja. U subotu je pročitao Toma Gatesa i jako mu se svidjela jer je smiješna. I Irena je čitala knjigu Disciplina bez straha. U nedjelju je pogledao knjigu Svemir. Svidjela mu se jer se osjećao poput astronauta koji istražuje tajne svemira. U ponedjeljak i utorak bio je bolestan, no ipak je uspio još malo čitati Toma Gatesa, a s tatom je čitao Iluminaturu.

Velika pohvala Toniju jer je, usprkos bolesti, uspio čitati!

 [više]

16. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 17. 4. 2018. 18:35

Zadnjeg dana nastave pred uskrsne blagdane, 28. ožujka, Bruna (3.c), Luka M. (3.a) i  Fabijan (3.b) ponijeli su kući naprtnjaču punu knjiga. To je bilo 16. putovanje knjižne naprtnjače. U njihovim je domovima ostala do srijede, 4. travnja. Bilo je to blagdansko vrijeme, bez školskog zvona i učenja. Čista uživancija. Kako im je bilo? Pročitajte:

Luka Matulović (i drugi Luka u razredu ima iste inicijale pa da bude jasno o kojem je Luki M. riječ) čitao je u društvu roditelja i mlađe sestre Kore. Najviše mu se svidjela knjiga Tom Gates jer je pisana u obliku stripa. Svidjela mu se i Mala vrtlarica jer ima puno lijepih fotografija. Mama Helena prolistala je sve knjige. Zadržala se na Umijeću roditeljske ljubavi jer, kako je napisala, obrađuje teme o kojima nikad nije naodmet ponoviti gradivo. Svidjela joj se i Mala vrtlarica jer uči djecu ljubavi prema prirodi i razvija im ekološku svijest. Mama je završila dojam riječima: „Jako dobar projekt, moramo svi skupa djecu što više poticati u čitanju i ljubavi prema knjigama.“ Tata Marko se, također, zadržao na knjizi Umijeće roditeljske ljubavi, a s Korom je pročitao knjigu Uljez u dvorištu koja nas uči kako moramo biti dobri i razumjeti životne navike svih ukućana.

Kora je napisala dojam o Uljezu u dvorištu: „Nije mi se svidio pijetao koji je stalno kukurikao.“

Luka je dojam završio rečenicom: „Ovo iskustvo je bilo lijepo. Htio bih da naprtnjača malo duže ostane u mojoj obitelji.“

Na kraju je ponosno prošetao razredom pokazujući prijateljima fotografiju svoje nasmijane obitelji snimljenu tijekom boravka naprtnjače.

Velika pohvala cijeloj obitelji!

Fabijan je pisanje dojma započeo rečenicom: „Napokon je naprtnjača došla k meni.“

Čitao je u društvu roditelja i sestre Pije koja je već ranije donijela naprtnjaču u njihov dom. Jako mu se svidio Tom Gates. Prolistao je i Malu vrtlaricu te zbirku priča Marama s bubamarama. Fabijanova mama čitala je Disciplinu bez straha i knjiga joj je bila smiješna. Sestri  Piji svidio se Findusov Božić. Fabijanov tata čitao je Rim – uspon i pad carstva i Tajno ime. Ovu zadnju knjigu Fabijan i tata čitali su zajedno. Bila mu je zanimljiva jer govori o špijunima. Na kraju je napisao da mu je žao što naprtnjača nije ostala duže jer su se baš lijepo zabavljali u društvu s knjigama.

Bravo!

Bruna je dojam pisala u obliku dnevnika. Tako smo saznali da je u četvrtak prolistala Iluminatru i počela čitati Toma Gatesa. U petak je s mamom čitala Iluminaturu koja se mami jako svidjela. Mamin dečko čitao je knjigu Bez rukavica, ali mu se nije svidjela. Zato se Bruni jako svidio Tom Gates. U subotu je mama čitala knjigu Svemir jer ju je zanimao Sunčev sustav. Bruna je, krenuvši u posjet didi, ponijela i naprtnjaču s knjigama. To se pokazalo mudrim. Dida je pročitao knjigu Disciplina bez straha i jako mu se svidjela, a posebno je pročitao podnaslov Sve počinje prkosom. Bruna je prolistala knjigu Lindbergh i bila joj je neobična. U nedjelju je s mamom počela čitati zbirku Šešir od snova. I u ponedjeljak je Bruna čitala priču iz ove zbirke i dovršila je Toma Gatesa. U utorak je čitala knjigu Svemir, ali joj je bila dosadna. I sutradan je pokušala s čitanjem Svemira, ali joj se i dalje nije svidjela. No, kako planiraju preurediti stan, mama je čitala priču Novi stan, iz zbirke Šešir od snova.

Bruna je dojam završila rečenicom: „Dok još naprtnjača nije bila kod mene, mislila sam da je dosadna. Ali odlična je. Samo sada mora ići. Nedostajat ćeš mi!“

A onda je prošetala razredom ponosno pokazujući fotografijom na kojoj s mamom čita Šešir od snova.

Velika pohvala!

 [više]

15. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 17. 4. 2018. 18:27

U petak, 23. ožujka 2018. tri trećaša ponijela  su  u svoje domove naprtnjače. Bili su to Andreo (3.a), Lukas (3.b) i Dominik (3.c). Naprtnjača je kod njih ostala do srijede, 28. ožujka. Kako su proveli to vrijeme? Evo, kako:

Andreo je čitao u društvu mame i tate. Najviše mu se svidjela zbirka Tko se to tamo gura: bila mu je smiješna jer su ga zbivanja u knjizi podsjećala na njega i brata. Naime, to je zbirka priča o jednojajčanim blizancima. Najbolji i najsmješniji dio priče bio mu je kada je medicinska sestra cijepila jednog blizanca dvaput jer se drugi izvlačio (ne razlikuje ih nitko osim mame, čak se i tata ponekad zabuni).  Andreo je napisao kako je tijekom projekta atmosfera kod njih bila jako smiješna i vesela. Mami Maji najviše se svidjela knjiga Mala vrtlarica. Odlučila je poslušati savjet iz nje i posaditi krumpire. Od 5, trebalo bi ih dobiti 25. Vjerujemo da će uspjeti!

Tati se najviše svidjela knjiga Blago. Napisao je da je kao naručena za njega jer ga je uvijek fascinirala arheologija kao znanost koja se bavi drevnim kulturama, ljudima i predmetima te u svakome od nas budi istraživača.

Za kraj, Andreo je nacrtao svoju obitelj tijekom čitanja.

Pohvala za cijelu obitelj!

Lukas je jedva dočekao petak (sretan petak, kako je napisao) kako bi ponio kući naprtnjaču. Čitao je u maminom i tatinom društvu. Već u petak čitao je knjigu Rim – uspon i pad carstva koja mu se svidjela. Uz nju, najviše mu se svidjela knjiga Tom Gates jer mu je bila toliko smiješna i zabavna da je nije prestao čitati do kasno u noć. Mama je čitala knjigu Mala vrtlarica i jako joj se svidjela. I tata je čitao istu knjigu i u njoj pronašao koristan savjet zahvaljujući kojem će u vrtu posaditi tikvice.  Čitao je i knjigu Tajno ime, ali ju nije uspio pročitati do kraja. Stoga ju je posudio u knjižnici.

Lukas je dojam završio rečenicom: „Šteta što moram vratiti naprtnjaču.“

Bravo!

Dominik je dojam pisao u obliku dnevnika. U petak je jedva čekao da naprtnjaču ponese kući, no znatiželja je bila veća pa je malo zavirio u nju. Kad ju je donio kući, svi su bili iznenađeni. Skupili su se i počeli birati knjige. U subotu se jako rano probudio jer je jedva čekao da počnu čitati. Mlađem bratu jako se svidjela knjiga Iluminatura. Dominik je odabrao knjigu koju će tata čitati. U nedjelju je čitao knjigu Tom Gates. Bila mu je zanimljiva zbog smiješnih dijelova. U ponedjeljak je Dominikova mama pročitala knjigu Disciplina bez straha koja joj je bila zanimljiva.

U utorak su uhvatili još malo vremena da se podruže s knjigama i razmijene  dojmove. Knjige koje nisu uspjeli pročitati, prolistali su.

Na kraju, Dominik je ponosno prošao razredom pokazujući prijateljima fotografiju obitelji snimljenu tijekom čitanja.

Bravo za cijelu obitelj!

 [više]

14. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 17. 4. 2018. 18:16

Naprtnjača putuje 14. put! S projektom smo počeli u zimu, a evo, proljeće je pred vratima! U petak, 16. ožujka 2018. otputovala je u domove Maksa (3.a), Dore (3.b) i Bartola (3.c) kod kojih je ostala do srijede, 21. ožujka.

Evo njihovih dojmova:

Maks je čitao u društvu roditelja. Najviše mu se svidjela knjiga Tom Gates jer spaja knjigu i strip, a naš je Maks  veliki ljubitelj stripa. Osim toga, našao je i dodirne točke između sebe i glavnog lika: obojica vole crtati i svirati, obožavaju slatkiše i avanture.

Maksova mama Narcisa napisala je da je pomno prelistala sve knjige i na kraju se odlučila za knjigu Umijeće roditeljske ljubavi, ne bi li pronašla još neki korisni savjet koji bi pomogao u svladavanju svakodnevnih roditeljskih izazova.

Maks je dojam završio rečenicom :“Imati naprtnjaču kod sebe je bilo zanimljivo, a posebno čitati zajedno s obitelji.Na kraju, nacrtao je članove svoje obitelji tijekom čitanja.

Pohvala cijeloj obitelji!

Dora je čitala u društvu roditelja i brata Frana. Veselila se dolasku naprtnjače. Čitala je Toma Gatesa koji joj je bio jako smiješan kad je živcirao sestru. Uz to, prelistala je i Malu vrtlaricu te Findusov Božić.  Tata i Fran su čitali knjigu Rim – uspon i pad carstva i bila im je jako zanimljiva. I mami se svidjela knjiga Disciplina bez straha jer joj je bila zanimljiva i poučna.

Dora je dojam rečenicom: „ Najvažnije od svega, naprtnjača nikada do sada nije bila u mojoj obitelji pa je zabava bila još veća.“

Bravo!

Bartol je dojam pisao u obliku dnevnika. To je mudro jer, tko bi se u utorak sjetio svega što se događalo od petka! U petak je prolistao Iluminaturu i bila mu je zabavna. U subotu je otvorio knjigu Svemir. Osjećao je kao da je astronaut koji ide na veliku ekspediciju. Zatim je čitao T. Gatesa. Mama je za to vrijeme čitala knjigu Disciplina bez straha i jako joj se svidjela. Zatim je ponovno čitao Svemir, ovaj put u društvu mlađe sestre. U ponedjeljak je čitao zbirku Šešir od snova i  jako mu se svidjela, baš kao i knjiga Lindbergh. U utorak je dovršio T. Gatesa.

Dojam je završio rečenicom: „ Ovaj projekt mi se svidio jer je natjerao moje sestre, mamu i tatu da čitaju zajedno sa mnom.“

Ali, to nije sve! Na kraju nas je Bartol obradovao fotografijom obitelji tijekom čitanja!

Pohvala cijeloj obitelji!

 

 [više]

13. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 18. 3. 2018. 18:33

Od 9. do 14. 3. 2018. naprtnjača je bila na svom 13. putovanju. Neki kažu da je broj 13 nesretan, ali u našem slučaju nije bio. Bio je baš  sretan za Emu L. (3.a), Dorijana (3.b) i Lanu (3.c). U razredu smo čuli  da im je bilo lijepo s naprtnjačom u gostima, a vi pročitajte kako su nam to opisali:

Ema L. čitala je u društvu mame Ariane i tate Nenada. Prvo su pogledali koje sve knjige krije njihova naprtnjača. Od prijatelja u razredu Ema  je čula  da je knjiga Tom Gates zanimljiva pa je odlučila to provjeriti. I jest, bila joj je smiješna i zanimljiva, ali ipak malo predugačka. S mamom je čitala slikovnicu Uljez u dvorištu. Svidio joj se početak, ali ne i kraj jer je mačak zbog ljubomore otjerao pijetla iz dvorišta. I mami se slikovnica svidjela, ali još više joj se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer je pisana na jednostavan način i lijepo ilustrirana. Tati Nenadu svidjela se knjiga Blago jer ga je vratila u djetinjstvo i čitanje knjiga sličnog sadržaja.

Ema je dojam završila crtežom i rečenicom: „Imati naprtnjaču bilo je lijepo iskustvo.“

Pohvala cijeloj obitelji!

Dorijan je uživao u svom društvu za čitanje jer su ga činile  mama i  tri sestre (sve mlađe od njega). Prvo je čitao knjigu Tom Gates  i jako mu se svidjela, posebno dio kad je Tom tati čestitao rođendan pjevajući mu pjesmu šaljivog sadržaja. Svidjela mu se i knjiga Rim – uspon i pad carstva. Prolistao je i knjigu Mala vrtlarica iz koje su mu se najviše svidjeli krumpiri koji podsjećaju na ljudska lica. Prolistao je i slikovnicu Findusov Božić i svidjela mu se. Dorijanova mama pročitala je knjigu Disciplina bez straha. Svidjela joj se  i smatra je vrlo poučnom. Zajedno su pročitali knjigu Marama s bubamarama. To je knjiga koja se najviše svidjela Dorijanovim sestrama.

Dorijan je dojam završio rečenicom: “Šteta što naprtnjača ne može ostati duže da pročitam i  Tajno ime“.

Na samom kraju, sve nas je počastio slikom na kojoj čita sa svojim sestrama, držeći najmlađu seku u krilu. Bravo za Dorijana i cijelu obitelj!

Lana je čitala u društvu roditelja i braće Mislava i Dominika (obojica su već donosili naprtnjaču u obitelj). Već u petak Lana je listala knjigu Iluminatura. Jako joj se svidjela, a naročito to  kako u toj knjizi svaka boja filtera u prvi plan donosi neku drugu sliku. Mama je pročitala knjigu Disciplina bez straha i svidjela joj se, baš kao što se tati svidjela knjiga Bez rukavica. Mislav nije čitao knjige, već ih je samo prolistao. Dominik je pročitao knjigu Tom Gates. On voli takve knjige pa mu se i ova svidjela. S Dominikom je Lana pregledavala i knjigu Svemir. Iz nje je naučila da kometu Tempel treba pet i pol godina za punu putanju oko Sunca.

Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

12. PUTOVANJE NAPRTNJAČE U ŠK. GODINI 2017./2018.

Autor: Nermina Beširević, 15. 3. 2018. 21:35

Na 12. putovanje naprtnjaču su u petak, 2. ožujka 2018. ponijeli Gabriella (3.a), Marko (3.b) i Karla (3.c). U srijedu, 7. ožujka razrednim prijateljima pričali su i čitali kako su proveli tih pet dana s naprtnjačom u gostima:

Gabriella je čitala u društvu mame Josipe i tate Deana. Knjiga Tom Gates joj je bila zanimljiva jer ima puno slika i crteža, ali joj je bila malo duga. Čitala je i knjigu Blago, ali joj se baš i nije dopala. No, zato joj je knjiga Mala vrtlarica koju je listala s mamom, bila zanimljiva, poučna i jako zabavna jer je puna lijepih slika koje nam pokazuju kako djevojčica sadi povrće i cvijeće. Mama Josipa napisala je kako je prelistala sve knjige te se odlučila za knjigu Mala vrtlarica jer i inače gleda TV emisiju Vrtlarica. Knjiga joj se svidjela jer ima prigodne crteže i zgodan tekst. Naročito joj se svidio dio o začinskom bilju koji i sama uzgaja na prozoru te tekst „Kako od 5  kupina napraviti 25“? Tata Dean napisao je da mu se knjiga Umijeće roditeljske ljubavi i nije svidjela. Drži da iznosi tradicionalne stavove o obitelji koji pripadaju više 19., nego 21. stoljeću. No, zato mu se knjiga Mala vrtlarica svidjela jer je vrlo poučna i lijepo ilustrirana pa ju je s uživanjem prelistao.

Za kraj, Gabriella je nacrtala svoju obitelj tijekom čitanja.

Gabriellu i roditelje  pohvaljujem  za iskrenost i uloženi trud!

I Marko je čitao u društvu roditelja. Najviše su mu se svidjele slikovnica Findusov Božić te knjiga Rim - uspon i pad carstva. S druge strane, knjige Mala vrtlarica  i  Marama s bubamarama mu se baš i nisu svidjele. Markova mama  je čitala knjigu Disciplina bez straha i svidjela joj se. I tati se svidjela knjiga Rim – uspon i pad carstva. Marko je u maminom i tatinom društvu čitao knjigu Tom Gates.

Marko je svoj dojam završio rečenicom: „Šteta što naprtnjača ne može ostati duže“.

Bravo, Marko. Pohvala svima!

Karli su se u čitanju pridružili roditelji i sestra Dorotea. Već u  petak navečer su pregledali sve knjige, a najviše ih je privukla  Iluminatura. Zajedno su je listali, čitali i gledali slike kroz sva tri filtera. Potom su Karla i Dorotea prolistale knjigu Svemir, ali im se nije posebno svidjela. Tijekom vikenda Karla i tata naglas su, naizmjence, čitali knjigu Tom Gates: jednu stranicu Karla, jednu tata, pa onda opet Karla pa opet tata…(knjigu su završili u nedjelju, a Karli je bila jako smiješna, naročito pjesma o Deliji). Ovakav način čitanja („malo ja, malo ti“)  Karli se jako svidio pa je zato navečer na isti način s mamom čitala knjigu Šešir od snova (ovaj put jednu priču Karla, jednu mama pa opet Karla…) Bilo im je jako zabavno jer su zajedno komentirale priče i smijale se. Početkom novog tjedna Karla i Dorotea pročitale su još nekoliko priča iz zbirke Šešir od snova. Uspjele su i prolistati knjigu Lindbergh, ali im nije bila posebno zanimljiva. Mama je pročitala i knjigu Bez rukavica i svidjela joj se. Tata je pročitao knjigu Disciplina bez straha. Svidjela mu se jer daje odgovore na neka od pitanja koji si roditelji vječno postavljaju.

Na kraju svoje bilješke, Karla je napisala: “Žao mi je što naprtnjača odlazi iz moga doma jer mi se ovaj projekt jako svidio. Posebno mi se svidjelo druženje tijekom čitanja, a primijetila sam da tijekom projekta gotovo da i nismo gledali televiziju“.  I, za kraj, počastila nas je fotografijom obitelji tijekom čitanja.

Velika pohvala za izniman trud Karli i cijeloj obitelji!

 [više]

JEDANAESTO PUTOVANJE NAPRTNJAČE U 2017./2018.

Autor: Nermina Beširević, 7. 3. 2018. 21:07

U 11. putovanju, naprtnjaču je, umjesto troje, kući ponijelo čak petero djece. Kako je to moguće?
Evo ovako: u 3.a nosila ju je Marta, u 3.b blizanci: Mark i Leon te u 3.c blizanke Rita i Rina.
Baš zanimljivo, zar ne?
Marta je čitala u društvu mame Ane, tate Alana i kućnog ljubimca Freddyja. Odabrala je knjige Tom Gates, Tko se to tamo gura i Blago. Neke je prolistala, a neke i pročitala. Najviše joj se svidio Tom Gates jer voli stripove. Napisala je da se ista knjiga svidjela i njezinom ljubimcu jer on voli sve što voli Marta! Knjiga Tko se to tamo gura nije joj bila baš nešto, ali su joj se zato svidjele ilustracije u njoj. U knjizi Blago, koju je čitala u tatinom društvu, najviše joj se svidio strip. Mama Ana napisala je da joj se svidjela knjiga Umijeće roditeljske ljubavi jer govori o ulozi majke i oca u životu djeteta. S Martom je čitala Toma Gatesa i uživala u nepodopštinama glavnog lika. Tata Alan napisao je kao mu se svidjela knjiga Blago jer je zanimljiva i dobro ilustrirana. Marta je dojam završila rečenicom: „Uživala sam čitati s mamom, tatom i Freddyjem jer su oni moja obitelj i volim ih“ i zanimljivim crtežom.
Bravo za Martu i cijelu obitelj!

Mark i Leon čitali su u društvu roditelja. Potrudili su se i svatko je napisao svoj dojam: Mark je čitao knjige Rim - uspon i pad carstva, Tom Gates i Marama s bubamarama. Svidio mu se Tom Gates, a zbirka priča Marama s bubamarama baš i ne. Napisao je da je Leon čitao Findusov Božić koji mu se svidio i da je Leon s tatom čitao knjigu o Rimu. Mama je čitala knjigu Disciplina bez straha. Leon je napisao da mu se najviše svidjela knjiga Rim – uspon i pad carstva koju je čitao u tatinom društvu. Knjiga se svidjela i tati. Leonu se najmanje svidjela knjiga Mala vrtlarica. I on je napisao kako je mama čitala Disciplinu bez straha. Dojam je završio rečenicom: „Šteta što naprtnjača nije ostala još duže“.
Za dvostruki trud, dvostruka pohvala: dvaput bravo!

Rita i Rina čitale su u društvu mame i tate. Počeli su s knjigom Iluminatura. Bila im je jako zanimljiva, a gledajuću crteže kroz folije različitih boja činilo im se kao da imaju čarobne oči! Čitale su i knjigu Tom Gates i ona im se najviše svidjela jer je jako smiješna. Čitale su i zbirku Šešir od snova, ali im uvodna priča o klobučaru baš i nije bila jasna. Počele su čitati i knjigu Svemir, no nije im se uopće svidjela jer im se činila više za roditelje, nego za djecu.No, zato roditelju uopće nije trebalo gnjaviti da čitaju jer oni obožavaju čitati. Mama se oduševila što ima knjiga i za nju pa se pozabavila knjigama Disciplina bez straha i Bez rukavica. Zadnjeg dana boravka naprtnjače, prije spavanja su svi skupa prolistali knjigu Svemir. Rita i Rina su promijenile svoje mišljenje o njoj i zaključile kako je jako zanimljiva i poučna: saznale su da je kujica Lajka bila prvi živi stvor poslan sa Zemlje u svemir, da je astronaut Jurij Gagarin prvi obletio Zemlju te da je astronautkinja Valentina bila prva žena u svemiru.
I to nije sve: za kraj su nas počastile obiteljskom fotografijom snimljenom tijekom čitanja. Dojam su završile rečenicom: „Čitanjem smo naučile mnogo pametnih i zanimljivih stvari“.
Bravo za cijelu obitelj!

 [više]

DESETO PUTOVANJE NAPRTNJAČE U 2017./2018.

Autor: Nermina Beširević, 28. 2. 2018. 19:32

Na 10. putovanje naprtnjaču su u srijedu,16. veljače po prvi put ponijela tri dječaka:  Niko (3.a), Mikula (3.b) i Roko (3.c), a u školu su je vratili u petak, 21.veljače. Bilo ih je zanimljivo slušati dok su nam prepričavali dojmove o boravku naprtnjače u njihovim obiteljima, a djelić te atmosfere prenosimo i vama:

Niko je čitao u društvu sestre Karle (bivše nositeljice naprtnjače), mame Tatjane i tate Dalibora. Prolistao je knjige Blago i Tom Gates. Ova posljednja mu se baš i nije svidjela jer je predugačka. Pročitao je slikovnicu Uljez u dvorištu i svidjelo mu se što je uljez, u stvari, bio pijetao. Karla je čitala Malu vrtlaricu. Svidjelo joj se kako djevojčica odmalena pokazuje ljubav prema prirodi te važnosti i vrijednosti svake biljke. Istaknula je kako je iz knjige puno toga naučila, a svidjelo joj se i kako je ilustrirana. Mami se svidjela knjiga Umijeće roditeljske ljubavi: napisala  je kao joj je bila poučna i zanimljiva jer upućuje na važnost prave i iskrene roditeljske  ljubavi. Tati Daliboru se svidjela knjiga Blago: po njegovom mišljenju puna je  zanimljivih priča o blagu, gusarima i pustolovinama. Niko je dojam završio zanimljivim crtežom.

Bravo za cijelu obitelj!

I Mikula je čitao u društvu sestre, mame i tate. Najviše su mu se svidjele knjige Tom Gates te Rim - uspon i pad carstva. Knjiga o Rimu svidjela se i Mikulinom tati. Tata je sestri čitao knjige Marama s bubamarama i Findusov Božić. Ova druga knjiga joj se više svidjela. Mama je čitala knjige  Disciplina bez straha i Mala vrtlarica i obje su joj se svidjele. Mikula je dojam završio ovako: „Naprtnjača je uvijek dobrodošla u našu kuću. Naprtnjača je bila zabavna, ali šteta što ne može ostati. Nažalost, nitko nije čitao Tajno ime. Ali bilo je baš super!“

Pohvala za sve članove obitelji!

Roko je u društvu mame i tate vrijedno čitao od petka do utorka. Sve knjige je prolistao, a neke i pročitao. Dok je listao knjigu Iluminatura, osjećao se kao da je u prašumi i da je pritom jako hrabar. Potom je pročitao Toma Gatesa. Čitao je i zbirku priča Šešir od snova, a pročitao je i knjigu Lindbergh, o pustolovinama miša zrakoplovca. Rokova mama čitala je knjigu Bez rukavica, a tata knjigu Disciplina bez straha. U knjigu Svemir prvo je zavirio sam, a onda ju je čitao s tatom. Bilo im je jako zanimljivo proučavati planete u Sunčevom sustavu, a proučavali su i letjelice koje su letjele u svemir. I Roko bi jednog dana volio biti astronaut. Napisao je da je tu večer otišao spavati razmišljajući o svemiru i raketama. U utorak je Roko bio jako tužan što naprtnjača odlazi: „Da mogu zaželjeti jednu želju, bila bi da ponovim projekt“. Dojam je završio zanimljivim crtežom: znak zabrane za mobitel, a nasmijanom Roku i tati mama govori: „Dečki uzmite knjige“.

Jako si se potrudio i zato ti, mama i tata zaslužujete veliku pohvalu!

 [više]

DEVETO PUTOVANJE NAPRTNJAČE U 2017./18.

Autor: Nermina Beširević, 20. 2. 2018. 18:30

Naprtnjače su na 9. putovanje u ovoj šk. god. krenule 9., a s njega se u školu vratile 14. veljače 2018. U svoje su ih domove ponijeli Toma (3.a), Leonard (3.b) i Ria (3.c).

Evo kako im je bilo!

Toma je uposlio cijelu obitelj. I to ne samo oko čitanja, već i oko pisanja dojmova. U subotu su otvorili naprtnjaču i svatko je uzeo knjigu po svom ukusu. Toma i sestra Nika (bivša nositeljica naprtnjače) uzeli su knjigu Blago, zavalili se u fotelju i uživali. Bilo im je zabavno. Mama Maja je odabrala knjigu Mala vrtlarica. Napisala je da sanja o kući s vrtom tako da je ispalo kako je ova knjiga baš za nju, ali ju toplo preporuča i svima ostalima. Sestra Nika odabrala je slikovnicu Uljez u dvorištu. Podsjetila ju je
na jednu drugu iz djetinjstva. Ne slučajno! Obje je napisao isti pisac. Tati Robiju svidjela se zbirka Tko se to tamo gura. Zašto? „Priča o dječacima, upravo za tate“! napisao je. Za kraj, Toma je ponosno prošao razredom pokazujući fotografiju svoje obitelji snimljenu tijekom čitanja.
Bravo za Tomu i njegovu obitelj!

Leonard je čitao u društvu prijatelja Dorijana, tate i brata Tome, bivšeg nositelja naprtnjače. Doduše, Toma je imao temperaturu pa je više bio podrška nego čitač, ali i to se računa, zar ne? S Dorijanom je pregledao knjigu Rim. Došavši kući, čitao je Toma Gatesa, a najviše mu se svidio dio koji govori o tome kako iživcirati sestru. Tata je čitao knjigu Tajno ime Pavla Pavličića i svidjela mu se. I eto, već je stigla srijeda. Leonard je pisanje dojma završio rečenicom: „Da barem ostane još jedan dan“.
Bravo, pohvaljujem vas sve!

Ria je čitala uz mamu i tatu, a društvo u gledanju Iluminature povremeno joj je bio i kućni ljubimac Yorex. S tatom je Ria listala Iluminaturu. Čitala je i Toma Gatesa, a u pauzama čitanja ponovno listala Iluminaturu. Mama je čitala knjigu Bez rukavica i nije joj se baš svidjela, ali zato joj se svidjela knjiga Disciplina bez straha. Na kraju dojma, Ria je nacrtala kako je naprtnjača boravila u njihovom domu.
Pohvale svima!

 [više]

PRVO PUTOVANJE KNJIŽNE NAPRTNJAČE U ŠK. GOD. 2017./2018. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nermina Beširević, 20. 12. 2017. 18:28

U petak, 15. 12.2017., počelo je još jedno putovanje naše knjižne naprtnjače. U svoje su ih domove ponijeli Maša, Nina i Mak.

Prije toga, knjižničarka je još jednom učenicima objasnila projekt, a potom im pokazala knjige koje u sebi skriva knjižna naprtnjača. Nakon toga, učenici koji su danas dobili naprtnjaču, odabrali su učenike koji će naprtnjače ponijeti kući u petak, 22.12.

Naravno, za kraj smo se i slikali.

 [više]

8. a U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Nermina Beširević, 20. 12. 2017. 18:19

Učenici 8.a razreda su u petak, 29. studenog 2017., u pratnji razrednice Anđele Šimunović i knjižničarke Nermine Beširević bili u posjetu Gradskoj knjižnici. Budući da osmaši dogodine službeno postaju korisnici Odjela za odrasle, ovo je bila prilika da ga  već sada upoznaju. No, to nije bilo sve. Imali su priliku vidjeti dijelove knjižnice za koje mnogi niti ne znaju da postoje, a kamo li da su ih imali priliku vidjeti. No, krenimo redom.

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice dočekala nas je knjižničarka Marina Danev. Povela nas je u dvoranu u kojoj je učenicima pokazala kako u Katalogu KGZ-a pronaći informaciju o knjizi koja im je potrebna te kako pronaći njezinu signaturu ( budući da će se to od njih, kao budućih korisnika Odjela za odrasle, očekivati). Nakon toga smo napustili Dječji odjel i krenuli na Odjel za odrasle gdje su najhrabriji u katalogu pokušali pronaći određenu knjigu. Neki su usput razgledavali ponudu knjiga na policama. Potom smo se spustili u spremište i vidjeli kako ono funkcionira : kao knjižnica pod knjižnicom. Knjige su složene u tzv. kompaktusima . Posjetili smo i Glazbeni odjel Gradske knjižnice na kojem smo vidjeli različite nosače zvuka. Uputili smo se prema najvišem katu, tzv. Kupoli, a na putu do nje gđa Danev je učenike informirala o odjelima kraj kojih smo prolazili (Uprava, Nabava, Čitaonica…). Naš posjet je završio u prekrasnom prostoru kupole, namijenjenom izložbama, tribinama i sličnim kulturnim događanjima. Kako nam je bilo? Slike govore više od riječi…

 [više]

DJECA KOJA ČITAJU POSTAJU LJUDI KOJI MISLE

Autor: Nermina Beširević, 14. 12. 2017. 21:47

GLASANJE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

ILI

DJECA KOJA ČITAJU POSTAJU LJUDI KOJI MISLE

U petak, 3. strudenog 2017. učenici su ponovno vježbali demokraciju u knjižnici glasujući o knjigama koje ćemo kupiti na Interliberu. I ove godine, kao i nekoliko godina unazad, više je glasača bilo iz nižih, nego iz viših razreda.

Čitaju li to manji više?

Bravo za njih, jer sigurno su čuli za izreku: “Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle“.

                                                               Evo i rezultata glasanja pod više:

 [više]

DRUGAŠIĆI NA DJEČJIM ODJELIMA KNJIŽNICA GRADA ZAGREBA

Autor: Nermina Beširević, 7. 12. 2017. 21:09

Drugašići na dječjim odjelima Knjižnica grada Zagreba

Učiteljice drugašića naše škole odlučile su u Mjesecu hrvatske knjige (15. 10. – 15.11.) sa svojim učenicima posjetiti dječji odjel neke od knjižnica u blizini škole. Doduše, u našem slučaju Mjesec hrvatske knjige malo je duže trajao jer je zadnji posjet drugašića dječjem odjelu  bio 1.12. (pravili smo se da Mjesec hrvatske knjige i dalje traje). Zašto smo prekoračili rokove? I drugi učenici iz našeg dijela grada željeli su posjetiti knjižnice pa je bila mala gužva. Ali, mi zbog toga nismo brinuli. Čekali smo svoj red. Kako nam je bilo saznajte iz teksta i slika koje slijede…

 [više]

PRVAŠIĆI U KNJIŽNICI

Autor: Nermina Beširević, 9. 11. 2017. 21:07

U Mjesecu hrvatske knjige koji obilježavamo od 15. listopada do 15. studenog naši prvašići dolaze u posjet školskoj knjižnici. Doduše, oni dođu i ranije, već u prvom tjednu nastave, ali tada dođu samo onako na brzinu, upoznajući školske prostorije. Virnu malo s vrata, i odu.

Ali sada, to je bio pravi, dogovoreni posjet. Čak su i roditelji znali da im djeca idu u posjet školskoj knjižnici jer sam ih zamolila da u svrhu prve posudbe i stjecanja navike čuvanja knjiga pripreme svom djetetu vrećicu.

1.c je u knjižnici bio 25., 1.a 27., a 1.c 30. listopada. S njima su, naravno, bile i njihove dobre učiteljice Martina, Marčela i Lidija.

Malo smo učili, puno razgovarali, dogovarali se kako ćemo čuvati i posuđivati knjige, a onda su, svi koji su to željeli (uključujući i učiteljice, naravno), posudili slikovnicu.

Bilo nam je veselo i poučno, a djelić atmosfere dočarat će vam video u prilogu.  

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 20. 6. 2017. 21:23

U srijedu, 31. svibnja naprtnjače su u školu trebala donijeti tri dječaka. No, to je učinio samo Leon: ostala dvojica zaboravila su u petak ponijeti naprtnjače svojoj kući. Ali i to je u redu, može se dogoditi svakome. No, zato danas Leonu pripada počasno mjesto 😉

 

Leon je napisao kako u njegovom domu nisu svi bili sretni zbog naprtnjače, tj. kako njegove sestre nisu željele sudjelovati u projektu. No, one su već odrasle i imale su sigurno dobar razlog za takvu odluku. Ali, zato su s njim čitali roditelji. Leon je čitao knjige Findus se seli, Vjerovali ili ne, Vitezovi i Anđeo plišanih igračaka. Svidjele su mu se sve osim ove zadnje koja mu je bila malo dosadna. Mami su se svidjele dječje ilustracije iz knjige Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara, a tata misli da je knjiga Roditelj – graditelj odnosa knjiga za sve roditelje.

S predzadnjeg putovanja ove školske godine, naprtnjača se vratila 7. lipnja. Bila je kod Tonke Š., Tina i Josipa.

Tonkina obitelj bila je sretna zbog naprtnjače: osim Tonke veselili su joj se roditelji i brat Pero. Njemu se svidjela knjiga Vitezovi jer ima zvučne efekte. Sa sestrom je prolistao knjigu Vjerovali ili ne. Tonki se najviše svidjela knjiga Findus se seli jer je jako duhovita, a najviše joj se svidjelo kad je Findus skakao po Pettsonovom krevetu. Knjiga Od Kaštela i kamenjara… joj se svidjela jer govori o znamenitostima naše domovine. Ostale knjige je prelistala. Tati se knjiga Iskra svidjela jer obrađuje zanimljivu temu, radnja joj je napeta i vješto je napisana. Mami se knjiga Roditelj-graditelj odnosa jako svidjela jer je saznala nešto novo o odgoju te ju je odlučila potražiti u knjižnici i čitati je za vrijeme godišnjeg odmora. Za kraj, Tonka nam je pročitala pjesmicu koju je napisala:

 

Čitanje

Čitanje nije lako,

Otvoriti knjigu ne može svatko!

 

Ako čitaš knjige,

Nestanu sve brige.

 

Zato odmah knjigu otvori

I s prijateljima o tome zbori!

 

 

Kad je Josip u petak dobio naprtnjaču s knjigama, bio je jako sretan i uzbuđen jer ju već dugo čeka. Došavši kući, pokazao je roditeljima što je donio. Najviše mu se svidjela Alijenologija jer ima puno papirnatih prozorčića, a i zato što je puno naučio o izvanzemaljcima. Svidjela mu se i knjiga Pettson ima loš dan te strip Domaći/Mali hakleri jer mu je bila smiješan. Bratu Ivanu se jako svidjela knjiga 150 medvjeda i  priča. Mama je čitala knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu, a tata je pročitao knjigu Ljetni dnevnik rata. Josip je napisao kako mu je bilo jako lijepo jer su zajedno čitali knjige i razgovarali o njima. Evo što je napisao tata Alen: Dobra ideja da se još više približi knjiga djeci tako da se čita u krugu obitelji. Istovremeno jedan drugom prepričavamo najzanimljivije dijelove knjige. Josipu se ovakav pristup jako svidio, a i nama je bilo zanimljivo.

 

Tin je također dugo čekao naprtnjaču i zato joj se jako veselio. Pročitao je strip Vremeplovci i knjigu Od Kaštela i kamenjara…Mama je čitala knjigu Sva je priroda divlja i surova i Povezani s djetetom. Obje knjige su joj se jako svidjele i Tinu je ukratko ispričala njihov sadržaj. Svojoj sestri Petri Tin je pročitao pola Medalje za hrabrost. Tinu se ta knjiga svidjela najviše od svih, ali mu je žao što ju nije uspio pročitati do kraja. Tata je pročitao knjigu Od Kaštela i kamenjara… S mamom je Tin igrao Pričosvijet. Jako su se zabavili, a to je Tina potaknulo da napiše priču.

 

 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 13. 6. 2017. 08:53

U srijedu, 24. svibnja  2017. naprtnjače su iz svojih domova u školu donijele tri djevojčice: Zora, Ivona i Dijana. Ispričale su nam i pročitale kako im je bilo s naprtnjačom u gostima, a mi  Vam to  prenosimo u najkraćim crtama:

Zora je čitala s roditeljima i sestrom. Pročitala je strip Vremeplovci koji joj je bio poučan i zabavan. Iz knjige Od Kaštela i Vukovara, Lijepom našom sve do Vukovara odabrala je crteže koji su joj se najviše svidjeli. Čudesan Origami je knjiga koju sada nije čitala jer ju pozna otprije. Zorina sestra je prolistala sve knjige iz naprtnjače (bravo!), mama je pročitala knjigu Povezani s djetetom, a tata knjigu Sva je priroda divlja i surova (i rekao da je zanimljiva). Obitelj je zaključila kako je ovo baš dobar projekt. Na kraju nam je Zora pročitala pjesmicu koju je napisala i razredu pokazala sliku na kojoj čita knjigu iz naprtnjače.

Naprtnača

Naprtnjača je nama stigla

i svima nam namigla.

 

Čitali smo, risali

i sve to zapisali.

 

Čita mama, čita tata,

šteta što nemam brata.

 

Ali zato imam seke

koje su neke.

                                            Zora, 3.a

Ivona, mama i tata zajedno su čitali i smijali se mudrom mačku Findusu i strpljivom Pettsonu iz knjige Findus se seli. Knjiga Moj striček Autobusac bila joj je odlična: vesela i puna istina iz stvarnog života, a Ivona je napisala i da joj je bilo lakše čitati uz mamina i tatina objašnjenja jer su puno analizirali ono što su pročitali.  Knjiga Vjerovali ili ne po Ivaninom mišljenju ima puno čudnih i gadljivih stvari. Mami se svidjela knjiga Roditelj-graditelj odnosa jer ima dobre savjete. Knjigu Vitezovi čitala je s roditeljima. Čitanje uz razne zvukove (borbe, mačevi, gozbe) bilo je vrlo zanimljivo. I Ivona je napisala pjesmicu:

Knjige, stigle ste nam vi,

riječima vašim veselimo se svi!

 

Bila mala, bila velika, bila poučna,

svaka je vrlo moćna!

 

Shvatismo da uz knjige život može biti ljepši!

Zato ovu vijest širim dalje i

projektu čistu peticu dajem!

 

Dijana je napisala kako je bila vesela jer njezina obitelj još nije čitala na okupu. Stoga je dobro iskoristila vrijeme s naprtnjačom: čitala je knjige 150 medvjeda i jedna priča (nije joj se baš dopala jer misli da je za manju djecu), Pettson ima loš dan, Alijenologija (najviše joj se svidjela jer je puno naučila o izvanzemaljcima) , Kako nacrtati životinje na jednostavan način, Grad Zagreb (čitala ju je s  roditeljima) i strip Domaći/ Mali hakleri. Dijanina mama je prolistala i knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu. Pohvalila je projekt jer nastoji djeci okruženoj tehnikom približiti knjige i čitanje.

 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 18. 5. 2017. 21:12

U srijedu, 17. svibnja naprtnjača je završila svoje 16 putovanje. Iz svojih su ih domova u školu donijeli Tonka, Dino i Emanuel.

 

 

Tonka je naprtnjaču dobila u nezgodno vrijeme jer nisu svi ukućani bili na broju (da smo to ranije znali, zamijenili bismo vrijeme boravka). Pa ipak, sve je nekako prošlo u redu. Tonka je čitala knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara. Svidjela joj se jer govori o gradovima Republike Hrvatske i o njihovim znamenitostima. Sestra Maruša čitala je knjigu Vjerovali ili ne koja joj se svidjela jer je puna čuda. Mama je čitala knjigu Roditelj-graditelj odnosa.  Svidjela joj se jer ju je poučila o odgoju djece, a tati se svidjela knjiga Iskra jer je radnja knjige smještena u Zagreb.

Emanuel je bio jako sretan kad je dobio naprtnjaču. Već je u školi sa svojim prijateljima Dautom i Tinom pročitao strip Vremeplovci i knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara. Kod kuće je čitao knjigu Mehanički Djed Mraz,a prolistao je i knjigu Medalja za hrabrost. Proučio je i knjigu Origami te je uspio napraviti etui za olovke. Kartama iz kompleta Pričosvijet nije se igrao jer ih već imaju kod kuće. Mama je čitala knjigu Povezani s djetetom i počela je s tatom čitati knjigu Sva je priroda divlja i surova. No, kako tata nije uspio pročitati knjigu do kraja, posudio ju je u knjižnici. I to nije sve, Emanuel je napisao i pjesmicu o naprtnjači. 

Dino je bio ponosan i uzbuđen kad je kući ponio plavi ruksak. Doma je svima podijelio knjige, a u svoj projekt čitanja uključio je i prijatelje Luku, Megi  i Elu. Svidjele su mu se knjige Kako  nacrtati životinje na jednostavan način i Grad Zagreb. Brat Domagoj pročitao je knjigu Pettson ima loš dan, a roditelji knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu.  Dini se najviše svidjelo to što su imali vrijeme  za obiteljsko čitanje, a nakon toga za razgovor o onome što su pročitali. 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 18. 5. 2017. 20:57

Vjerovali ili ne, naša naprtnjača putuje već punih 15 tjedana, a po prvi put je boravila u domu trojice dječaka. Oni su naprtnjače vratili u srijedu, 10. svibnja. Evo kako su proveli vrijeme družeći se s knjigama:

 

Daut je čitao strip Vremeplovci  te knjige Mehanički Djed Mraz i Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara. Najviše mu se svidio strip. Bratu Orhanu svidjele su se karte iz kompleta Pričosvijet. Mama je čitala knjige Povezani s djetetom i Sva je priroda divlja i surova. I tata je čitao knjigu Povezani s djetetom, no nije mu se svidjela jer mu se čini da ne daje točne upute. Ipak, svi su se lijepo zabavili s naprtnjačom u gostima. 

Lovro se sa svojom obitelji veselio dolasku naprtnjače, a u projektu su, osim njega, sudjelovali brat Vito i roditelji. Knjige su im bile baš zabavne. Bratu Viti najviše su se svidjeli zvukovi iz knjige Vitezovi, a ostali članovi obitelji su mu objašnjavali što se događa na slici. Lovri se najviše svidjela knjiga Findus se seli, a posebno dio kad je mačak Findus skakao po krevetu. Tata je čitao knjigu Iskra, a tata knjigu Roditelji, graditelji odnosa.

Vigo je prvo prolistao Alienologiju. Pročitao je  i knjigu 150 medvjeda i jedna priča, ali mu se baš nije svidjela jer mu se čini da je namijenjena manjoj djeci. Strip Domaći/Mali hakleri mu se svidio jer je smiješan. No, najviše mu se svidjela knjiga Kako nacrtati životinje na jednostavan način jer voli crtati, a knjiga je puna ideja za nove crteže. I projekt knjižne naprtnjače mu se svidio: inače svi imaju obveza i nisu na okupu, a ovaj put su svi bili zajedno. I mami se projekt svidio, a pohvalila je i odabir knjiga u naprtnjači.

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 11. 5. 2017. 19:20

Naprtnjača se 3. svibnja 2017. vratila sa svog 14. putovanja. U svojim su je obiteljima ugostili Pia i Matija.

Kako Pije u četvrtak nije bilo u školi, dogovorili smo se da će naprtnjaču, umjesto nje, u petak preuzeti  Vigo. No, uslijedilo je iznenađenje. Iako bolesna, Pia nije željela propustiti svoj red pa je u školu po naprtnjaču došao njezin tata. S  čitanjem je počela već u petak. Najviše joj se svidjela Alijenologija iz koje je saznala puno o izvanzemaljcima, a najmanje joj se svidjela knjiga 150 medvjeda i jedna priča. Srećom, ta se knjiga svidjela njenoj sestri. Pia je još pročitala knjigu Grad Zagreb, strip Domaći/Mali hakleri, slikovnicu Pettson ima loš dan i priručnik o crtanju. Sve su joj se svidjele.  Mama i tata su čitali knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu. Mami se knjiga jako svidjela. Tata je čitao i Ljetni dnevnik rata, ali mu se baš i nije svidio.

Pia je dojam završila rečenicom: „Naprtnjača je promijenila tjedan u mojoj obitelji.“

I Matija je dobro organizirao sve članove obitelji, no napisao je kako je najsretniji bio njegov najmlađi brat Marin jer još ne zna čitati pa su mu svi s veseljem pričali što su pročitali. Matija je čitao knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara, a brat Mislav knjigu Vitezovi.  Mama je odabrala knjigu Roditelj-graditelj odnosa, a tata knjigu Iskra. Dojam je zaokružila i slika cijele obitelji s rukama punim knjiga. No, to nije sve: Matija nas je razveselio i pjesmicom o knjizi. Bravo, Matija!

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 7. 5. 2017. 19:01

Dok se većina učenika sa svojim obiteljima odmarala tijekom uskrsnih blagdana, šestero učenika bilo je jako vrijedno: blagdane su proveli čitajući knjige iz knjižne naprtnjače. Držeći se unaprijed dogovorenih rokova, nakon dovršenog čitanja u krugu svojih obitelji, Ela, Rita i Dora D. predali su naprtnjače Dori P, Tomislavu i Roku. Našim čitačima stoga slijedi velika pohvala za trud i dobru organizaciju!

Ela je uposlila cijelu obitelj: svatko je uzeo knjigu koja mu se najviše svidjela. Ela je čitala knjigu Findus se seli. Bila joj je zabavna, a najviše joj se svidio dio u kojem je Findus namještao stari zahod. Njezina je sestra čitala knjigu Moj striček Autobusac, a najsmješnije joj je bilo kad je glavni lik morao kupiti kosu. Mami se svidjela knjiga Anđeo plišanih igračaka: bio joj je simpatičan lik dječaka Viktora koji s prijateljima provodi dane djetinjstva na selu. Tata je čitao knjigu Iskra. Svidjela mu se jer ga je vratila u dane mladosti budući da je radnja romana smještena u njegov kvart.

Rita je po završetku nastave brzo došla kući i otvorila naprtnjaču za koju kaže da je bila puna znanja i zabave. Već je prva večer s naprtnjačom u domu bila večer čitanja: mama je pročitala veći dio knjige Mehanički Djed Mraz, a onda ju je Rita pročitala do kraja. Rita je još pročitala knjige Medalja za hrabrost, Od Kaštela i kamenjara Lijepom našom sve do Vukovara, strip Vremeplovci te knjigu Čudesan origami iz koje je napravila žabu, zmaja, zeca i gatalicu. Ritina mama čitala je i dijelove iz knjige Povezani s djetetom, a tata dijelove iz knjige Sva je priroda divlja i surova. Posjet prijateljice Hane iskoristila je za igranje Pričosvijeta. Rita je dojam završila rečenicom: „Tih pet dana smo se nas petero odlično zabavljali“.

I Dora D. je već prvi dan čitala knjige iz naprtnjače. Pročitala je strip Domaći/Mali hakleri, knjigu 150 medvjeda i jedna priča te knjigu Pettson ima loš dan. Ova zadnja joj se nije baš svidjela, za razliku od knjige Grad Zagreb iz koje je puno toga naučila. Iz knjige Alijenologija naučila je puno o izvanzemaljcima, no najviše joj se svidio priručnik o crtanju. Mami je knjiga Kako pomoći klincima da si sami pomognu bila zanimljiva i poučna, a tata je uživao čitajući knjigu Ljetni dnevnik rata. Najviše mu se svidio dio o prijateljstvu dvojice dječaka u teškim uvjetima rata. Cijeloj obitelji se svidio projekt i uživali su u zajedničkom čitanju.

Potom su naprtnjače preuzeli Dora P., Tomislav i Roko.

Dora P. je u naprtnjači našla zanimljive i poučne knjige. S mamom je čitala knjigu Od Kaštela i kamenjara Lijepom našom sve do Vukovara. Svidjela joj se jer je prepuna crteža naše domovine koje su nacrtali njeni vršnjaci. Svidjela joj se i knjiga Čudesan origami je ju je podučila zanimljivoj tehnici izrade origamija. Počela je čitati knjigu Mehanički Djed Mraz, no kako ju nije uspjela pročitati do kraja, planira ju posuditi u knjižnici. S mamom i bratom zabavila se igrajući Pričosvijet. Dorin tata čitao je knjigu Medalja za hrabrost iz koje mu se najviše svidjela priča o dječaku koji je volio ružičastu boju. Dora je dojam završila rečenicom: „Ideja o naprtnjači jako mi se svidjela jer nas je povezala i zbližila“.

Tomislav je, došavši kući, odložio naprtnjaču i počeo gledati film. No, svakog trenutka je zavirivao u naprtnjaču. Bila mu je zanimljiva. Više nije mogao čekati pa je krenuo s čitanjem. Najviše mu se svidjela Alijenologija. Uz nju, čitao je i strip Domaći/Mali hakleri. Prolistao je priručnik o crtanju, knjigu Pettson ima loš dan, knjigu Grad Zagreb te knjigu 150 medvjeda i 1 priča. Tata je čitao knjigu Ljetni dnevnik rata. Mama je prolistala sve knjige kako bi se upoznala s njihovim sadržajem. U knjizi Kako pomoći klincima da si sami pomognu našla je korisne savjete.

I Roko je bio vrijedan: svaki član njegove obitelji u naprtnjači je pronašao nešto zanimljivo. Roko je čitao knjigu Moj striček Autobusac. Bila mu je smiješna, zabavna i baš fora, a najviše mu se svidio dio u kojem je djevojčica nabrajala imena svoje mame. Knjiga Vitezovi bila mu je super, naročito dijelovi knjige sa zvučnim elementima. Prolistao je i knjigu  ...koja mu se dopala. Knjigu Findus se seli je preskočio jer ju ima kod kuće i pročitao ju je davno prije knjižne naprtnjače. Knjige Anđeo plišanih igračaka i Vjerovali ili ne nije stigao pročitati pa ih planira posuditi tijekom ljeta. Tomičin tata je čitao je knjigu Roditelj graditelj odnosa. Kaže da mu je bilo super. Mami je knjiga Iskra bila zanimljiva  i zabavna. 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017"

Autor: Nermina Beširević, 14. 4. 2017. 20:39

Naprtnjaču su u proteklom tjednu, po 11. put ove školske godine, ugostili naši trećaši. Magdalena, Eva i Enes ispričali su nam i pročitali kako su proveli vrijeme s „gošćom“ u svojoj obitelji.

 

Eva je čitala u društvu mame, tate i brata. Najbolja joj je knjiga bila Moj striček Autobusac, a najdraži dio joj je bio kad je teta Neda djevojčici poklonila Zvjerka. Eva je bratu Martinu čitala knjigu Findus se seli, a najviše im se svidio dio koji govori o tome kako su gradili kuću za Findusa. Evin tata čitao je knjigu Vjerovali ili ne, a mama knjigu Roditelj-graditelj odnosa.

Magdalena je čitala u maminom društvu. Svidjelo joj se to što je u naprtnjači bilo knjiga različitog sadržaja. Prvo su pročitale knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara, a  potom su prolistale i ostale knjige. Najviše im se dopala knjiga Čudesan origami iz koje su dugo izrađivale modele od papira. Mama je pročitala knjigu Povezani s djetetom i dio pročitanog prepričala Magdaleni. Razgovarale su o tome kako se ponašamo te koja nas ponašanja povezuju, a koja udaljuju jedne od drugih. Prepisala je iz knjige rečenicu koja nas se jako dojmila : „Moramo smisliti način kako biti zajedno i kako uživati u tome što smo zajedno. “Dojam je završila rečenicom : Nas dvije smo ovaj vikend uživale“.

Enes je čitao u maminom i sestrinom društvu: on knjige Grad Zagreb i Alijenologija, sestra Iva knjige Pettson ima loš dan, strip Domaći/Mali hakleri, priručnik Kako nacrtati životinje na jednostavan način te knjigu 150 medvjeda i jedna priča. Mami se knjiga Kako pomoći klincima da si sami pomognu toliko se svidjela da razmišlja o njenoj kupovini. Uz to, svidjele su joj se knjige Grad Zagreb i Alijenologija. l sestri Ivi projekt je odličan, a najviše joj se sviđa priručnik o crtanju.

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017"

Autor: Nermina Beširević, 14. 4. 2017. 20:23

U srijedu, 5. travnja 2017. naprtnjaču su s  desetog putovanja donijeli Marta, Paula i Konrad.

Marta je bila vrlo jasna: uživala je u zajedničkom čitanju. Najviše joj se svidjela Alijenologija, a najmanje 150 medvjeda i jedna priča. Uz to, svidjeli su  joj se  strip Domaći/Mali hakleri i  knjiga Pettson ima loš dan, a iz knjige Grad Zagreb je naučila i nešto novo o svom gradu. Priručnik Kako nacrtati životinje na jednostavan način pomogao joj je da unaprijedi svoje crtačke vještine.

Martina mama napisala je kako su sve knjige zajedno prelistali, a onda je svatko uzeo svoju. Tako je mama čitala knjigu o odgoju Kako pomoći klincima da si sami pomognu, a tata knjigu Ljetni dnevnik rata.

Paula je uživala u čitanju s obitelji. Bilo joj je žao što je morala vratiti naprtnjaču jer se s njom baš lijepo provela. Za knjigu Mehanički Djed Mraz napisala je da joj je bila zanimljiva i pomalo neobična. Brat Fran je uživao dok mu je čitala strip Vremeplovci. Paulina mama je, čitajući knjigu Povezani s djetetom ponovno zaključila kako je biti roditelj najljepše, ali i najzahtjevnije i najodgovornije zanimanje. Tata je čitao knjigu Sva je priroda divlja i surova. Žao mu je što ju nije uspio pročitati do kraja pa ju je odlučio posuditi u knjižnici. S mamom je igrala Pričosvijet, a svi zajedno su izrađivali cvijeće origami tehnikom. Za kraj, prije povratka naprtnjače u školu, još je uspjela pročitati knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara.

Konrad je napisao kako se njegova obitelj veselila naprtnjači. Konrad je čitao knjigu Vitezovi, a najboji dio mu je bio kad su opkolili dvorac. Sestra je uzela knjigu Moj striček Autobusac. Mama je čitala knjigu Iskra. Bila joj je zanimljiva, puna zapleta i neobičnih događaja. Tata je čitao knjigu Roditelj – graditelj odnosa. Za knjigu je napisao da je poučna i da potiče na razmišljanje o obitelji, roditeljima i djeci.

 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 6. 4. 2017. 18:17

Naprtnjača se vratila sa svog prvog proljetnog gostovanja. U svoje su ih obitelji nosile Bruna, Sara i Ante.  

Bruna se sa svojom obitelji veselila naprtnjači. Čitala je knjigu Findus se seli, a najviše joj se svidjelo kad je Findus namještao stari zahod. Još je čitala knjigu Moj striček autobusac i svidjelo joj se to što se dječakova učiteljica zvala Višnja (iako uopće ne voli višnje). Njezina sestra čitala je knjige Vitezovi  i Anđeo plišanih igračaka, mama je knjigu Iskra, a tata knjigu Vjerovali ili ne.

Sara je bila jako sretna kad je dobila naprtnjaču pa je odmah počela čitati. Odabrala je knjige Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara  i Mehanički Djed Mraz  te strip Vremeplovci. Najviše joj se svidjela knjiga Mehanički Djed Mraz.

Sarina je mama pročitala knjigu o odgoju Povezani s djetetom te prolistala knjigu Sva je  priroda divlja i surova. Nakon svega, Sara i njezina mama odlučile su nastaviti obiteljsko čitanje.

Čim je Ante došao kući s plavim ruksakom, cijela obitelj se primila čitanja. Anti se najviše svidjela Alijenologija jer je puno naučio o izvanzemaljcima. Čitali su i mama i tata,a  jedini u obitelji nisu čitali mlađi brat i sestra jer su još mali.

Antinoj mami se svidio projekt jer potiče obitelj na druženje i zajedničko čitanje. Knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu je pročitala i preporuča je svim roditeljima. Po maminim riječima, Anti se jako svidjela knjiga Kako nacrtati životinje na jednostavan način i poželio ju je dobiti na dar.

Ipak, najviše iznenađenja izazvao je tata koji je zbog knjige Ljetni dnevnik rata  nogomet stavio u drugi plan.

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Sandra Bašić Kantolić, 30. 3. 2017. 21:18

U osmom putovanju knjižne naprtnjače u svoje su ih domove od 17. do 22. ožujka primili Cvijeta, Lana i Kaleb.

Kao da odlazak iz škole u obitelji svakog petka nije dosta, naša se crvena naprtnjača iz 3. b sjajno provela. Naime, Cvijeta i njezina obitelj u subotu su je ponijeli  u šetnju Maksimirom  pa su čitali dok su odmarali na klupi i sve su to potkrijepili slikama. Ali, ni to nije sve! Cvijeta je napisala i pjesmicu! Knjiga Vjerovali ili ne joj je  fora, ali i pomalo jezovita. Bratiću je čitala knjigu Vitezovi, a svom psiću knjigu Anđeo plišanih igračaka.

Cvijetinoj mami se sviđa izbor knjiga u naprtnjači , a posebno se osvrnula na slikovnicu Findus se seli te knjige Anđeo plišanih igračaka i Moj striček autobusac.

Lana i njezina obitelj također su bili vrijedni  čitači. Lana je s mlađim bratom čitala strip Domaći/Mali hakleri, mama knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu, a tata knjigu Ljetni dnevnik rata. Lana  je napisala kako joj se svidjelo zajedničko čitanje. Može li projekt dobiti bolju preporuku?

Kaleb je čitao knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara, a njegova mama knjigu Povezani s djetetom. Potom je Kaleb pročitao strip Vremeplovci i  i bio mu je zabavan. Mama i on su se zabavili igrajući se kartama iz Pričosvijeta. Kao i svi dosad, izmislili su svoja pravila J

Još je Kaleb prolistao knjigu Medalja za hrabrost, a Mehaničkog  Djeda Mraza pročitao je do pola. Slijedio je  upute iz knjige Origami , ali (zasad) nije uspio u svom naumu. Svoj dojam završio je rečenicom: Ja i moja mama smo se dobro zabavili u čitanju i prelistavanju knjiga.

 

 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017." Vijest ima dokument u privitku

Autor: Sandra Bašić Kantolić, 19. 3. 2017. 08:59

Antea,  Armin i Ivan  vratili su naprtnjaču 15. ožujka. Čitali su nam kako im je proteklo vrijeme s naprtnjačom u gostima, a Antea je o tome napisala i pjesmicu. Sa zakašnjenjem smo shvatili da je jedna pjesmica od samog početka u bilježnici, ali smo je preskočili. Napisala ju je naša Kim i sad ispravljamo pogrešku…

U Anteinoj obitelji  lijepo su podijelili knjige: Antea je čitala knjige Vitezovi i Findus se seli. U prvoj joj je sve bilo zanimljivo,  a iz zadnje joj se najviše svidjelo kad je Findus namještao stari zahod. Iz knjige Vjerovali ili ne ništa joj se posebno nije svidjelo, ali joj se sve činilo prilično čudno. Seka Nina čitala je knjigu Moj striček autobusac  i bilo joj je zanimljivo kad je striček  trebao kupiti kosu jer je bio ćelav.

I mami se ta knjiga jako svidjela jer joj je bila smiješna. Mama je čitala i knjigu Roditelj-graditelj odnosa iz koje su zajedno analizirali neke naslove. Tata je čitao knjigu Vjerovali ili ne.

Antei se svidjelo što su tijekom boravka naprtnjače u njenoj obitelji navečer čitali jer za to inače nemaju vremena.

Arminu se najviše svidjela knjiga Alijenologija , a strip Domaći/Mali hakleri mu je bio smiješan. Iz knjige Kako nacrtati životinje na jednostavan način naučio je upravo to: kako na što jednostavniji način nacrtati razne životinje. Svidjela mu se i knjiga 150 medvjeda i jedna priča. Brat Ismar čitao je knjigu Pettson ima loš dan i jako mu se svidjela. Arminova mama nam je napisala kako je  bio sretan što je naprtnjača stigla u njihov dom te kako  joj je Armin odmah pružio knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu: mama kaže kako je jako zadovoljna knjigom jer je uz nju razmišljala o svojim odlukama, svakodnevnim reakcijama i  ponašanju.

Ivan je bio zaposlen: mlađem je bratu čitao knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara. Stariji brat čitao je knjigu Mehanički Djed Mraz, a tata knjigu Povezani s djetetem. Željeli su se igrati kartama iz kompleta Pričosvijet, ali im to baš nije uspjelo.  Ivanova obitelj bila je sretna zbog  naprtnjače, ali  i zbog toga što su sve knjige prolistali, a neke i pročitali.

 

 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017." Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nermina Beširević, 14. 3. 2017. 21:52

Punih 6 tjedana knjižne naprtnjače putuju u domove naših trećaša. U srijedu, 8. ožujka u školu su ih vratili Lejla, Leonarda i Andro.

Lejla je čitala s mamom i starijim bratom i sve su joj knjige bile zanimljive. Pročitala je strip Vremeplovci  i dio knjige Mehanički Djed Mraz, a prolistala knjige  Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara te Medalju za hrabrost.  Knjigu Čudesan origami  listala je s bratom: bila im je zanimljiva pa je Lejla napravila etui za olovke i kutijicu, a s bratom je još napravila bundevu i lavove. S bratom se zabavila  i igrajući se kartama iz Pričosvijeta  za koje su izmislili nova pravila jer im se postojeća nisu svidjela. Mama je pročitala knjige Povezani s djetetom i Sva je priroda divlja i surova.

Leonardi su se svidjele sve knjige, a najviše Alijenologija jer je saznala nešto o izvanzemaljcima.  Svidio joj se i strip Domaći /Mali hakleri. Leonarda kaže kako je iz njega naučila da nikada nikoga ne vrijeđa. Svidjela joj se i knjiga „Grad Zagreb“ . Leonardina mama pročitala je knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu koja joj je ukazala na potrebu da djeca sama rješavaju  probleme na njima prihvatljiv način.

Andro je napisao kako u njegovoj obitelji i inače svi vole čitati. Iz naprtnjače mu se svidjela knjiga Findus se seli, a knjiga Vjerovali ili ne bila mu je zanimljiva jer je u njoj vidio neke čudne i interesantne činjenice. Tata je prolistao knjigu Iskra. Svidjelo mu se što je to krimić, a radnja je smještena u vrijeme Domovinskog rata. Andro piše kako njegova mama voli čitati knjige o obitelji, djeci i odgoju  pa je zato uzela knjigu Roditelj-graditelj odnosa. Andrina seka Maša prolistala je knjigu Vitezovi iz koje su joj se svidjeli glazba i zvukovi.

 

BUDUĆI DA SMO DOBILI I DVIJE PJESMICE, OTVARAMO I  KUTAK ZA PJESNIKE  (Vidi  priloženu sliku)

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 9. 3. 2017. 09:39

U srijedu, 1. ožujka 2017. naprtnjaču su vratila tri dječaka: Sven, Marko i Ivan.

Evo njihovih dojmova:

Svenu se najviše svidio strip Vremeplovci koji je čitao tijekom vikenda . Sestra je čitala knjigu Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara, mama je pročitala knjigu Povezani s djetetom, a tati se najviše svidjela igra s kartama Putovanja i pustolovine (Pričosvijet). Knjiga Čudesan origami Svenu i njegovoj obitelji je poznata i zanimljiva jer ju imaju kod kuće. Žao mu je što nije imao više vremena za čitanje, ali  je i ostale knjige iz naprtnjače uspio prolistati. 

Marku se svidjelo zajedničko čitanje za koje, kako kaže, inače nemaju vremena. A čitali su svi i skoro sve: Marko knjigu Findus se seli. Najviše mu se svidjelo kad je Pettson sanjao o malom, zelenom, prugastom mačku. Sestra je uzela knjigu Vitezovi, a najdraži dio bio joj je onaj u kojem je bila opisana opsada dvorca. Mama je čitala knjigu Iskra, a tata knjigu Roditelj-graditelj odnosa. Zajedno su listali knjigu Vjerovali ili ne, a Marku se najviše svidio dio o mišu-daskašu. Zajedno su pročitali i knjigu Od Kaštela i Vukovara, Lijepom našom sve do Vukovara.

Ivan  je već u petak navečer čitao Alijenologiju i bila mu je jako zanimljiva. Knjiga Grad Zagreb bila mu je jako korisna jer je tako vježbao za test. Čitao je knjigu Pettson ima loš dan te će je posuditi u knjižnici i pročitati do kraja. Mama je napisala kako joj je drago što su se prijavili za ovaj projekt te kako je izbor knjiga bio zanimljiv. Knjigu Grad Zagreb čitala je radi provjere gradiva za nadolazeći test, ali se pritom prisjetila i njegove bogate prošlosti. Žao joj je što nije uspjela pročitati knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu.

 

 [više]

"ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017."

Autor: Nermina Beširević, 9. 3. 2017. 09:35

U srijedu, 22.veljače 2017., naprtnjače su u školu donijeli Inga, Marta i Andrej.

Evo kako su proveli vrijeme s naprtnjačom  u gostima:

Inga je uposlila cijelu obitelj i počeli su čitati već u petak. S njom su čitali mama, tata i dvije sestre. Pročitala je  strip Vremeplovci, knjige Od Kaštela i kamenjara, Lijepom našom sve do Vukovara, Mehanički Djed Mraz i Medalja za hrabrost. Roditelji  su čitali knjigu o odgoju Povezani s djetetom, sestre listale Origami, a zajedno su se igrali kartama iz Pričosvijeta. Bilo joj je žao kad je morala vratiti naprtnjaču jer su knjige u njoj „bile vrlo zabavne, poučne i zanimljive“.

I Marta je čitanjem uposlila sve članove obitelji. Svidjela joj se priča o mačku Findusu (Findus se seli). Sa sestrom je čitala knjigu Vjerovali ili ne iz koje su joj se najviše svidjeli dijelovi vezani uz životinje. Nije mogla odoljeti knjizi Vitezovi koja ima zvučne efekte. Mama je čitala knjigu o odgoju Roditelj-graditelj odnosa, a baka knjigu Iskra. Marta kaže da je bila oduševljena knjigama u naprtnjači.

Andrej je čitao s mamom i sestrom. Svidjele su mu se knjige Alijenologija i Pettson ima loš dan, strip   Domaći /Hakleri, a sestri knjiga 150 medvjeda i 1 priča. Volio bi da je imao više vremena za čitanje.

 

 

 [više]

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017.

Autor: Nermina Beširević, 18. 2. 2017. 11:06

Nakon petodnevnog druženja s knjigama iz naprtnjače, 15. veljače  su ih u školu vratili Petra, Borna i Đuro.

 

U Petrinoj obitelji čitali su svi, pa i seka koja još ne zna čitati (Petra nam je ispričala kako je  seka „čitala“ slike iz knjige 150 medvjeda i jedna priča). Petri su se najviše svidjele  Alijenologija i strip Domaći/Mali hakleri. Mama je pohvalila projekt i izbor knjiga, a svidjela joj se Kako pomoći klincima da si sami pomognu. Tati su se svidjele knjige Alijenologija, Grad Zagreb, strip  i Ljetni dnevnik rata. Ova posljednja mu se najviše svidjela, ali je nije stigao pročitati.

Petrina mama kaže kako su lijepo proveli vrijeme uz čitanje i razgovor o knjigama. To dokazuje i slika snimljena tijekom projekta.

I u Borninoj obitelji čitali su svi, a evo što je tko odabrao:  Borna knjigu Findus se seli, sestra Moj striček autobusac , mama knjigu Roditelj-graditelj odnosa, a tata  Vjerovali ili ne! Ovu posljednju su čitali svi zajedno, a Borna je dojam završio riječima: “ Svi smo se zabavili i mislim da ću češće ići u knjižnicu.“

Đuro je knjigu dobio tjedan ranije jer je naša Inga (koja je bila na redu) bila bolesna (hvala Đurinoj obitelji koja je neplanirano ugostila naprtnjaču)

Đuri je strip Vremeplovci bio zabavan i zanimljiv, a takva mu je bila i knjiga Mehanički Djed Mraz. Sestra je odabrala knjigu Od Kaštela i kamenjara…, mama roman Sva je priroda divlja i surova, a tata knjigu Povezani s djetetom. Tati je knjiga bila poučna i zanimljiva, a mama će roman posuditi jer joj je bio zanimljiv, ali ga nije stigla pročitati do kraja. Đuro nam je aktivnost svoje obitelji dokazao čak dvjema slikama.

Naše se naprtnjače spremaju na novi put: čekaju ih Inga, Andrej i Marta. Jedva čekamo srijedu jer ćemo čuti nove dojmove.

 [više]

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017.

Autor: Nermina Beširević, 15. 2. 2017. 17:19

Nevjerojatno je kako 5 dana brzo proleti!

To su vjerojatno pomislili  i Marina, Luka i Roko u utorak navečer. No, pravila su pravila i naprtnjaču je u srijedu, 8. veljače trebalo vratiti u školu.

Marina  nas je sve ugodno iznenadila. Detaljno je opisala tko je što čitao i kako mu se to svidjelo. Tako smo saznali da je mama čitala knjigu za odrasle (Iskra), bratu se najviše svidjela knjiga Vitezovi, a Marina se smijala uz knjige Findus se seli i Moj striček Autobusac . Zajedno su čitali knjige Vjerovali ili ne i knjigu Od Kaštela i kamenjara…

Zadnjom rečenicom  Marina nas je pošteno nasmijala jer je napisala „Još bih pisala, ali nemam više mjesta“. Bravo, Marina!

Roko je čitao i dok je putovao k baki i djedu u Varaždin. Saznali smo da nije mogao dočekati da počne čitati pa je Alijenologiju čitao još tijekom vožnje.  Roko kaže da voli čitati stripove pa je zato uživao čitajući  strip Domaći/Mali hakleri. Baki i djedu svidjela se knjiga Grad Zagreb jer su se prisjetili svih mjesta na kojima su bili. Mama je pohvalila knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu , ali i cijeli projekt jer  potiče naviku  čitanja koju već dugo njeguju u svojoj obitelji.

Luka je bio bolestan, ali je ipak uspio uživati u naprtnjači sa svojom obitelji. Sve su knjige prolistali, a neke i pročitali. Luki se svidio strip Vremeplovci, a brat i on prelistali su knjige Mehanički Djed Mraz i knjigu Od Kaštela i kamenjara…. Mama i Tomislav prelistali su knjige namijenjene odraslim članovima obitelji. Svi zajedno su se željeli  zabaviti uz karte za pričanje iz Pričosvijeta, ali nedostajala su im zagubljena uputstva.  Zato su se zabavili uz knjigu Origami.  Eto, ni bolest nije bila prepreka uživanju u čitanju s obitelji!

 

 

 [više]

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017.

Autor: Nermina Beširević, 7. 2. 2017. 08:46

U srijedu, 1. veljače 2017. sve tri naprtnjače stigle su sa svog prvog ovogodišnjeg puta u obitelji trećaša.

Kim i Jan su bratsko-sestrinski podijelili sadržaj naprtnjače. S njima su čitali mama, tata i stariji brat. Sve knjige su pregledali, neke i pročitali. Slijedeći upute iz knjige „Čudesan Origami“ napravili su kutijice, velikog zeku za mamu i tatu  i jednog  za razred. Dojam su završili riječima „…bilo nam je baš zabavno“.

I Antina obitelj se razveselila naprtnjači u kojoj je svatko našao nešto što ga je zainteresiralo, a zajedno su pročitali i pogledali crteže iz knjige Od Kaštela i kamenjara Lijepom našom sve do Vukovara. Anti se svidjela knjiga Moj striček Autobusac jer je smiješna, a najzanimljiviji  lik bio mu je  Zvjerko  jer  tjera ružne snove. Na kraju je svima pokazao fotografiju svoje obitelji snimljenu tijekom čitanja.

I Emanuel  je prijateljima pokazao sliku svoje obitelji kako čita, ali to nije bilo sve: ponosno je pokazao crtež , pjesmicu te dojmove svojih roditelja. Najviše su mu se svidjele knjige  Alijenologija  (uz koju se dobro zabavio i puno naučio) i strip Domaći/Mali hakleri  jer je smiješan i zabavan.  Emanuelova mama misli kako je projekt poticajan jer okuplja obitelj na zajedničko druženje i  čitanje (a i Emanuel je bio okupiran knjigama pa nije imao vremena za igrice). Tatu raduje da se ovim projektom djeci prenosi ljubav prema čitanju, a knjigu iz naprtnjače namijenjenu roditeljima pročitao je gotovo u jednom danu.

U petak, 3. veljače naprtnjače su ponovno krenule na put. U svoje su ih obitelji ponijeli Marina, Luka i Roko, a u srijedu ćemo saznati kako im se svidjelo petodnevno obiteljsko druženje s knjigama.

 [više]

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017.

Autor: Nermina Beširević, 1. 2. 2017. 20:54

KRENULE SU NAŠE KNJIŽNE NAPRTNJAČE !

U petak, 27. siječnja 2017. tri knjižne naprtnjače projekta „Čitamo mi, u obitelji svi“ krenule su na svoje prvo putovanje u 2017. godini.

U svoje su ih obitelji ponijeli  Kim i Jan, Ante i Emanuel.

No, nisu samo oni bili veseli i uzbuđeni. Svi smo se osjećali nekako posebno i svečano pa smo taj trenutak prije prvog putovanja naprtnjača odlučili zabilježiti kamerom.

Knjižne naprtnjače boravit će u obiteljima do srijede, 1. veljače, kada ćemo čuti kako su naši učenici doživjeli  petodnevni boravak naprtnjača u svom domu.

Knjige i naprtnjače će se zasluženo odmarati do petka, 3. veljače, a onda će ih u svoje obitelji ponijeti Marina, Luka i Roko.

 

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 "ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017./2018."

Prvo putovanje

Knjižne naprtnjače su na prvo putovanje u ovoj školskoj godini krenule 15. prosinca, a s njega su doputovale 20. prosinca 2017.  

U svoje su ih domove ponijeli Maša (3.a), Mak (3.b) i Nina (3.c). Zašto baš oni?

Odgovor je, u stvari, prilično jednostavan. Projekt je već gostovao u njihovim obiteljima jer imaju starije sestre i braću, sudionike projekta prijašnjih godina. Tako nam se činilo da su oni idealni kandidati jer im je projekt već poznat, a sestre i braća mogli su im dati i poneki savjet. Ostali učenici, kojima je projekt novost, mogli su iz njihovog primjera vidjeti kako to izgleda.

Maša je čitanjem uposlila cijelu obitelj: mamu, tatu, sestru Tiju i baku. Maši, sestri i tati svidjela se knjiga Tom Gates: sve je super (više-manje), a baki i mami knjiga koja govori o blizancima, Tko se to tamo gura. Knjiga se prvo svidjela baki pa ju je preporučila i mami. Mama Morana napisala je: „Na bakin nagovor pročitala sam Tko se to tamo gura i oduševila sam se. Knjiga je presmiješna. Prva priča Što je sreća kao da je pisana u našoj kući.“

Ali, to nije sve. Maša nas je počastila i slikom svoje obitelji tijekom čitanja knjiga iz naprtnjače. Bravo za Mašu i njezinu obitelj!

Mak je najmlađe, treće dijete u svojoj obitelji.

Prije njega naprtnjaču su u obitelj već donosili Maša i Miha, a sada je došao i njegov red. Lijepo je podijelio knjige i uživancija je počela.

Čitao je Findusov Božić (već prije je čitao još jednu slikovnicu iz iste serije, Kad je Findus bio mali i izgubio se). Maša je čitala knjigu Rim: uspon i pad carstva: svidjela se i njoj i mami. Potom je Mak čitao Toma Gatesa: odlični izgovori i druge fore. Svidjelo mu se kad je Tom spavao kod Dereka jer ga je to podsjetilo na vrijeme kad je on spavao kod prijatelja Mikule kod kojeg mu je bilo zabavno. Mama je čitala Maramu s bubamarama i svidjela joj se, a već prije je pročitala Pavličićevo Tajno ime. Mak je prolistao i Malu vrtlaricu i svidjela mu se.

Završio je dojam rečenicom: Mislim da je naprtnjača prekratko u našoj obitelji ili je samo vrijeme brzo prošlo“. Pohvala cijeloj obitelji na trudu!

Čini se  kako je Nina  naprtnjaču dobila kao neplanirani rođendanski dar! Upravo u tom tjednu, naime, Ninin je rođendan!

Čitala je u društvu tate, mame i sestre Hane. Svidio joj se Tom Gates: moj savršeni svijet. S treće je stranice prepisala: „Ova knjiga Tom Gates vrijedi barem 10 petica, ako ne i više.“ Nina je pozvala mamu da je čuje kako čita pa su onda čitale naizmjence. Potom je, ležeći između mame i tate čitala knjigu Šešir od snova i zajedno su se smijali smiješnim zgodama iz knjige. Čitala je Nina i knjigu Iluminatura i jako joj se svidjela. U nedjelju navečer svi su zajedno legli u krevet, a Nina im je čitala knjigu Svemir.

Svoju bilješku Nina je još ukrasila crtežom svoje obitelji. Bravo, Nina! I sretan ti rođendan!

 

Drugo putovanje 

Zadnjeg dana nastave u 1. polugodištu (22. prosinca 2017.) naprtnjaču su u svoj dom ponijeli Filip (3.a), Maja (3.b) i Mara (3.c). Kod njih je boravila do 27. prosinca.

Na neki način, bili su u prednosti pred ostalima jer su u naprtnjači mogli uživati po cijele dane, budući da su počeli praznici. S druge strane, to je bilo predbožićno vrijeme puno priprema za nadolazeće blagdane i vremena nije bilo tako puno, kao što se to možda činilo. Ipak, uživali su s naprtnjačom i o tome nam pričali i čitali početkom 2. polugodišta.

I još nešto. Dobili su zadatak: u dogovoreno vrijeme proslijediti naprtnjaču novim čitačima. Dakle, tijekom praznika naprtnjača je putovala u još nekoliko obitelji. Svi sudionici na vrijeme su proslijedili naprtnjaču, držeći se prethodno dogovorenog rasporeda. Bravo za sve vas!

Filip je uposlio cijelu obitelj: mamu, tatu i  mlađeg brata Frana. No, na slici koju nam je zalijepio u Bilježnici dojmova vidimo da je u čitanje bio uključen i kućni ljubimac koji je stavio šape na knjigu Tom Gates. Dobar odabir! Filip je sve knjige prolistao, a knjigu Tko se to tamo gura cijelu pročitao. Čitao ju je s cijelom obitelji i očito su se jako dobro zabavili jer je Filip napisao da je cijela obitelj „umirala“ od smijeha. Mama Paula  je bratu Franu čitala slikovnicu Uljez u dvorištu koja mu se jako svidjela, a naročito lik mačka Findusa. Mami se svidjela i  knjiga Mala vrtlarica te ju je  potaknula da u vrtu zasadi češnjak. Tata Tomislav je par puta prelistao knjigu Blago i tako se vratio u djetinjstvo jer je to bila jedna od njegovih omiljenih tema kad je bio mali. Napisao je da mu je bila interesantna karta blaga i  interaktivni  pristup jer je to nešto čega nije bilo u knjigama njegova djetinjstva.

Pohvala Filipu i svim članovima obitelji: svatko je napisao svoj komentar, a uz to su nas još počastili i fotografijom.

Maja je s mamom čitala tako puno i dugo da je u jednom trenutku izgubila glas pa neko vrijeme nije mogla pričati. Eto kako naprtnjača ponekad može djelovati na naše zdravlje!

Već u petak Maja  je mami pokazala sve knjige pa su za početak odabrale slikovnicu Findusov Božić i svidjela im se. Mama je počela čitati i roman Tajno ime. Maja je s  mamom  čitala knjigu Rim – uspon i pad carstva i zbirku kratkih priča Marama s bubamarama koja joj se svidjela. Zajedno su čitale i Toma Gatesa : odlični izgovori i druge fore. Knjiga im je bila zabavna. Čitale su i knjigu Mala vrtlarica. Svidjela im se, ali im je bila i poučna. Mama je još čitala i knjigu Disciplina bez straha i zaključila je da je vrlo poučna. I Maja misli da je naprtnjača prekratko bila u maminom i njezinom društvu i da joj je vrijeme jako brzo prošlo. Pohvala za Maju i mamu!

Mara je čitala u društvu roditelja i mlađe sestre Rute. Prvo je listala knjigu Iluminatura, a pokazala ju je i seki. No, kako ona to baš i nije razumjela, Mara joj se potrudila objasniti. Kako je bilo predbožićno vrijeme, čekale su je brojne obiteljske obveze i druženja pa je čitanje moralo pričekati. Pomagala je mami koja je imala pune ruke posla. Čitala je knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet i bila joj je fora. Uz to, čitala je i knjigu Svemir. Mara je napisala: „ Ovaj projekt mi se sviđa zato što je natjerao cijelu obitelj da skupa čita. Obično samo mama i ja čitamo, a sad se i tata morao uključiti.“

Tata je seki čitao knjigu „Šešir iz snova“, a mama je čitala knjigu „Umijeće roditeljske ljubavi“ i odabrala poglavlja koja je i tata morao pročitati. Mara je dojam završila rečenicom: „Žao mi je da je naprtnjača bila kod mene u tjednu u kojem ima dosta obiteljskih zadataka pa joj se baš nisam stigla posvetiti koliko sam htjela“.

Svi znamo koliko Mara voli čitati. Zato ona i cijela obitelj zaslužuju pohvalu za trud!

 

Treće putovanje

Naprtnjača je krenula na treće i posljednje putovanje u 2017. godini:  29. prosinca u svoje su ih obitelji  ponijeli Karlo (3.a), Tara (3.b) i Adriano (3.c). Zajedno su dočekali novu 2018. godinu, a 3. siječnja 2018. već su je u svoje obitelji ponijeli novi čitači.

Karlo je čitao u društvu mame, tate i sestre Helene koja je prije dvije godine prvi puta donijela naprtnjaču u njihovu obitelj. No, ovaj put je glavni lik u priči o naprtnjači bio Karlo. Napisao je da su naprtnjaču otvorili i veselo razgledali knjige. On  je odabrao knjigu Tko se to tamo gura i bila mu je jako duhovita i zanimljiva jer se kroz priču o blizancima protežu neke poslovice koje su mu se jako svidjele. Heleni se najviše svidjela knjiga Tom Gates: sve je super (više-manje) jer su joj likovi bili jako smiješni. Osim toga, na kraju knjige našla je i recept za tost koji su zajedno napravili. Karlovoj mami najviše se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer je po njenom mišljenju jako poučna i praktična te je odlučila posaditi neko voće i povrće. Tati se najviše svidjela knjiga Blago jer obožava takve knjige, a i je puna slika što je čini još zanimljivijom. Karlo je i nacrtao svoju obitelj, ruksak i knjige.

Zadnja rečenica: „Bio je to jako lijep tjedan“ najbolje govori o tome kako je Karlo proveo vrijeme s naprtnjačom. Pohvala cijeloj obitelji! 

Tara je čitala u društvu mame, tate i mlađe sestre Petre. Svatko je čitao knjige koje su mu se najviše svidjele: mami  knjiga Mala vrtlarica jer ima puno zanimljivih savjeta. Seki Petri najviše se svidjela zbirka priča Marama s bubamarama jer je upravo namijenjena mlađoj djeci. Tarinom tati svidjela se knjiga Rim - uspon i pad carstva. Tara je napisala da je tata pročitao samo tu knjigu jer je imao gripu i zbog toga bio umoran. Pohvala tati što je i u bolesti sudjelovao u obiteljskom projektu! Knjigu Tom Gates: odlični izgovori i druge fore nisu stigli pročitati do kraja, no Tara je napisala da će je posuditi u knjižnici i dovršiti čitanje.

Svoj dojam Tara je završila rečenicom: „Bilo bi super kad bi naprtnjača mogla ostati duže kod mene“. I još nas je počastila fotografijom snimljenom u vrijeme čitanja. Bravo, Tara, pohvala cijeloj obitelji!

Adriano je čitao u društvu tate i mame. Na početku, pregledao je knjigu Iluminatura. Potom je pročitao knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet. Svidjela mu se jer su likovi radili gluposti, a posebno se nasmijao kada je Tom nacrtao učiteljicu Worthington. S brkovima! Adriano je čitao i zbirku priča Šešir od snova i napisao naslove priča koje su mu se najviše svidjele. U ponedjeljak nije čitao je je odmarao od slavlja povodom dočeka nove godine. No, već sutradan nastavio je s čitanjem priča iz zbirke Šešir od snova. Zadnjeg dana boravka naprtnjače u obitelji prolistao je i knjigu Svemir.

Dojam je završio rečenicom: „Hvala, naprtnjačo, što si boravila kod mene i neka ti se svidi i kod ostalih“. Uz to, nacrtao je sebe  i članove svoje  obitelji. Bravo, Adrinano!

 

Četvrto putovanje

U petak, 5. siječnja 2018. naprtnjača je krenula na četvrto putovanje, ali prvo u ovoj godini. U svojim su je obiteljima ugostili Viktor (3.a), Nikolina (3.b) i Lukas D. (3.c). Kod njih je boravila do srijede, 10. siječnja 2018. Evo kako je proteklo to druženje:

Viktor je čitao u društvu roditelja i sestre Virne. Sa sestrom je prolistao knjigu Blago koja im se dopala jer je zanimljiva, uzbudljiva i ima puno slika. Čitao je i knjigu Tom Gates: sve je super (više-manje) i svidjela mu se jer je jako smiješna. Prolistao je i knjigu Tko se to tamo gura i pročitao neke od priča iz nje. Tu knjigu je čitala i Viktorova mama, a tata je čitao knjigu Umijeće roditeljske ljubavi. Viktor je, iako ga takve knjige baš i ne zanimaju, prolistao i knjigu Mala vrtlarica i zaključio je kako je zanimljiva. Za kraj, pročitao je i slikovnicu Uljez u vrtu.

Potrudio se i za kraj nam je  nacrtao svoje ukućane okružene knjigama. Pohvala cijeloj obitelji za trud!

Nikolina je uposlila sve članove obitelji: mamu, tatu, brata Tomislava i tetu. No, za njih naprtnjača nije neka velika novost jer je Tomislav bio u prvoj generaciji učenika koja je prije sedam godina započela projekt u našoj školi.

Nikolina je čitala knjige Mala vrtlarica i Findusov Božić. Ova posljednja joj se svidjela jer su svi susjedi željeli da Findusu i Pettsonu Božić bude lijep. Nikolinin tata jako voli povijest pa mu se svidjela knjiga o usponu i padu rimskog carstva. Mami se svidio krimić Tajno ime. Tomislav je čitao Toma Gatesa jer u vrijeme kad je on imao naprtnjaču takvih knjiga nije bilo pa mu je knjiga poput ove novost i svidjela mu se. Nikolinina teta čitala je Malu vrtlaricu i jako joj je bila zanimljiva jer nikada nije čitala nešto slično.

Nikolina je dojam završila crtežima i rečenicom: „Da bar naprtnjača može još ostati kod mene, ali neki u razredu i dalje čekaju red da dobiju naprtnjaču“. Bravo za sve članove obitelji!

Lukas D.se s naprtnjačom družio uz podršku cijele obitelji: mame, tate i brata Ive koji je prije pet godina prvi donio naprtnjaču u obitelj. Lukas je uživao čitajući knjigu Tom Gates. Kad su mu došle baka, teta i sestrične, pokazao im je sve knjige i zajedno su čitali Iluminaturu. Kasnije, Lukas je čitao i priče iz zbirke Šešir iz snova, a i mama mu je pročitala jednu od priča iz zbirke.  Pročitao je i knjigu Lindbergh – velika pustolovina miša zrakoplovca. Najviše mu se svidjelo kako je miš napravio zrakoplov. Pregledao je i knjigu Svemir. Lukasova mama je čitala knjigu Disciplina bez straha i pričala je tati o tome što je pročitala. Osim toga, Lukasova je mama prijateljica Brune Šimleše pa joj je bilo drago da je njegova knjiga Bez rukavica našla svoje mjesto u naprtnjači.

S mamom, tatom i bratom uživao je proučavajući knjigu Iluminatura. Na kraju, nacrtao je svoju obitelj kako zajedno uživaju u čitanju. Pohvala svima za trud!

 

 

Peto putovanje

U petak, 12. siječnja 2018. naprtnjača je krenula na peto i  posljednje putovanje prije početka 2. polugodišta. U svoje su ih domove ponijele Vanja (3.a), Lorna (3.b) i Eva (3.c). U školu su ih vratile u srijedu, 17. siječnja 2018. Dosta je bilo odmaranja, počinje nastava!

Vanja je čitala u društvu roditelja. Pregledala je knjige i sve su joj izgledale zanimljivo. Čitala je knjigu Blago iz koje joj se najviše svidjela karta blaga. Potom je čitala apsolutni hit među trećašima – knjigu Tom Gates koja joj se, naravno, svidjela. Čitala je  i slikovnicu Uljez u dvorištu. Iz nje je naučila da trebamo razmisliti prije nego što nešto napravimo. Čitala je i knjigu Mala vrtlarica. Tu je knjigu čitao i Vanjin tata i svidjela mu se jer ima puno savjeta kako čuvati vrt i prirodu. Tata je pročitao skoro cijelu knjigu Umijeće roditeljske ljubavi i rekao je kako je naučio neke nove stvari. Vanjina je mama čitala knjigu Tko se to tamo gura i bila joj je zanimljiva.

Na kraju, Vanja je nacrtala i obitelj tijekom čitanja. Velika pohvala Vanji i roditeljima!

I Lorna je čitala u društvu roditelja. Bilo im je zanimljivo: svatko je uzeo knjigu koja mu se sviđa i uživao u čitanju! Lorna je čitala Toma Gatesa, a od njega se odmarala čitajući Findusov Božić.  Lornina mama čitala je Malu vrtlaricu, a tata Rim – uspon i pad. Lorna je je u društvu roditelja prolistala knjige koje su oni odabrali za čitanje. S mamom se dogovorila da će na proljeće posaditi grašak i jagode te posijati salatu u boci. Još je odlučila pitati baku smije li kod nje posaditi bundevu i mrkvu. Cijeli eko vrt! Eto kako knjige iz naprtnjače pozitivno djeluju na svoje čitače!

Bravo za cijelu obitelj! Čekamo slike posađenog voća i povrća. Jagode možemo i probati.

Eva je u projekt čitanja uključila cijelu obitelj: mamu, tatu, mlađeg brata Niku i mlađu seku Juliju. Sudeći prema onome što je napisala, uživali su. Eva je, kao prava ljubiteljica čitanja, prolistala i pročitala gotovo sve: knjigu Iluminatura, Toma Gatesa, priču Lindbergh – pustolovina miša zrakoplovca, zbirku priča Šešir iz snova, knjigu Svemir: legendarna putovanja,  a s mamom i knjigu Disciplina bez straha. Iz nje joj se najviše svidjela priča Moj tata je mornar u kojoj je na smiješan način opisano kako se djevojčica zabunila i za  tatu rekla da je mornar, a on je, u stvari, menadžer.

Ipak, Evi se najviše svidio Tom Gates. Priče iz zbirke Šešir iz snova čitala je bratu i sestri, a s njima je čitala i mama. U krevetu, svi su zajedno čitali knjigu Iluminatura. U toj je knjizi Niko vidio gabonsku ljuticu i vikao: „Zmija“, a Julija je, vidjevši geparda, rekla : „Mata“ (= maca). Tata je čitao knjigu Bez rukavica.

Eva je svoj dojam završila rečenicom: „Jako mi se svidio ovaj projekt zato što je natjerao roditelje da čitaju zajedno s djecom“. Nakon toga nacrtala je svoju obitelj na kojoj Niko drži knjigu, a Julija filter iz knjige Iluminatura. Pohvala svima, naročito Evi jer je čitala bratu i sestri!

 

Šesto putovanje

Na svom šestom putovanju naprtnjača je bila od 19. do 24. siječnja 2018. U svoj su je dom ponijeli Ramona i Leon (3.b) i Adrian (3.c)

Ramona i Leon uživali su čitajući u društvu roditelja. Budući da su se potrudili i svatko napisao svoj dojam, red je da ih tako i objavimo.

Ramona je napisala da su,  čim je naprtnjača stigla k njima, svi počeli razgledavati knjige. Tata i Leon čitali su knjigu Rim – uspon i pad carstva, a tata je Leonu objašnjavao o čemu se radi. Mama je listala knjigu Disciplina bez straha, no nije joj se baš svidjela jer više voli krimiće. Zato je počela čitati Pavličićev krimić Tajno ime i bio joj je zanimljiv. Ramona je čitala Toma Gatesa i bio joj je dobar. Istu knjigu čitao je i Leon.  Ipak, bila je tužna što naprtnjača mora otići nakon nepunog tjedna boravka u obitelji.

Leon je bio jako sretan što je naprtnjača došla u njihov dom. Prvo je s tatom malo čitao knjigu Rim – uspon i pad carstva i bilo mu je zanimljivo. Tati se knjiga jako svidjela jer voli povijest i jer je jako poučna. Ramona je počela čitati knjigu Tom Gates. Leon je pročitao knjigu Findusov Božić. Bila mu je uzbudljiva i zabavna. I on je čitao je knjigu Tom Gates. Knjiga mu se svidjela jer je Tom smišljao dobre i smiješne ideje. I zato što nije bebasta i dosadna. Mama je u Maloj vrtlarici tražila kako se uzgajaju maline kako bi ih mogli uzgajati u Gorskom kotaru. No, ostalo im je nejasno kako bi to maline trebale gledati na jug? Mama je još čitala knjigu Disciplina bez straha, no nije joj se baš svidjela. Ali svidio joj se krimić Tajno ime zato što je uzbudljiv. Uz to, napisao ga  je hrvatski pisac  pa su mami mjesta događaja u romanu bila poznata. Leon je primijetio da se, otkad je stigla naprtnjača, dogodilo nešto super: jako su malo gledali TV!

Za kraj, poželio je da naprtnjača ostane još malo kod njih kako bi stigli pročitati zbirku Marama s bubamarama. I zadnja rečenica: „Ali bilo je baš super“!

Super za  vas dvoje i vaše roditelje!

Adrianu su se u čitanju pridružili roditelji i sestra Sofia koja je prije četiri godine prvi puta donijela naprtnjaču u obitelj. Nakon što im je Adrian podijelio knjige, počelo je zajedničko čitanje.

Adrian je čitao Toma Gatesa, Iluminaturu i knjigu Svemir: legendarna putovanja. Najviše mu se svidjela knjiga Tom Gates jer je smiješna. Sofia  je čitala zbirku Šešir od snova i Toma Gatesa, mama knjige Svemir i Disciplina bez straha, a tata knjigu Bez rukavica.

Zajedno su pročitali knjigu Lindbergh: velika pustolovina miša zrakoplovca te pogledali video o autoru i ilustratoru knjige. 

Sofia je napisala da joj se i ovaj put sviđa projekt. Svidjela joj se zbirka Šešir od snova jer se sastoji od kratkih pričica koje se mogu povezati sa stvarnim životom.

Za kraj, Adrian je zalijepio fotografiju koja prikazuje cijelu obitelj tijekom čitanja. Pohvale cijeloj obitelji!

 

Sedmo putovanje

Naprtnjača je 26. siječnja 2018.  po sedmi put krenula u obitelji naših učenika. Do zadnjeg dana siječnja gostovala je kod Nike (3.a), Bartola B. (3.b) i Lukasa P. (3.c). Evo kako je proteklo njihovo druženje.

Nika je čitala u društvu mame Nede i brata Pavela. Najviše su joj se svidjele knjige Blago i Mala vrtlarica. Iz prve knjige je puno naučila o starom blagu, a najviše joj se svidjela karta blaga. U knjizi o maloj vrtlarici svidjelo joj se to što djevojčica sama uči o poslovima u vrtu. Niki se najmanje  svidjela knjiga Tom Gates jer joj se ne sviđa povezivanje knjige i stripa. Nije joj se baš svidjela ni knjiga Tko se to tamo gura zbog stalnog ponavljanja nekih riječi poput „moj jednojajčani brat“ i „moj stariji brat“.

Mama Neda prolistala je sve knjige, neke su joj se svidjele, a neke ne. Najinteresantnija joj je bila knjiga Mala vrtlarica jer o toj temi ni djeca ni roditelji danas ne znaju dovoljno.

Pavel je prolistao sve knjige i bile su mu fora, no morao je učiti pa ih nije stigao pročitati.

Svi zaslužuju pohvale!

Bartol B. je uživao u knjigama u društvu mame i starije sestre Eme koja je prije dvije godine prvi puta donijela naprtnjaču u njihovu obitelj. Prolistao je sve knjige iz naprtnjače. Čitao je Toma Gatesa i knjiga mu je bila jako smiješna. Mama je čitala Malu vrtlaricu i bila joj je super. Na žalost, Ema i tata nisu mogli sudjelovati u čitanju, Ema zato što je čitala svoju lektiru, a tata zato što je bio u bolnici.

Pohvala svima, a tati brz oporavak!

Lukas P. čitao je s mamom, tatom i sekom Emom.  Pregledali su sve knjige iz naprtnjače. Prva knjiga koju su čitali bila je Iluminatura, a druga Svemir: legendarna putovanja. Lukasu se knjiga o svemiru jako svidjela: saznao je zanimljive podatke o Jupiteru, Saturnu i njihovim mjesecima, čak i njihova imena. Lukasova mama čitala je knjigu Disciplina bez straha, a tata knjigu Bez rukavica. Zajedno su čitali zbirku Šešir od snova. Svidjela mu se priča Šašave novine, a nije mu se svidjela priča Cijepljenje. Zajedno su čitali i knjigu Lindbergh: velika pustolovina miša zrakoplovca.

Lukas nam je atmosferu tijekom čitanja dočarao i crtežom na kraju dojma. Hvala na trudu i zanimljivim informacijama o Jupiteru i Saturnu!    

 

 

Osmo putovanje

Vjerovali ili ne, naprtnjača već po osmi put putuje u obitelji trećaša. Od 2. do 7.2018.  veljače naprtnjaču  su  ugostili  Ema D. (3.a), Leopold (3.b) i Valon (3.c). Kako im je bilo? Pročitajte!

Ema je čitala s mamom i mlađom sestrom Petrom. Pročitala je knjigu o Tomu Gatesu i bila joj je zanimljiva i smiješna. Prolistala je i knjigu Blago, ali joj  nije bila pretjerano zanimljiva. Ostale knjige joj se uopće nisu sviđale. Mlađa sestra je gledala slikovnicu Uljez u dvorištu.

Svoj dojam o knjigama napisala je i Emina mama Magdalena. Knjiga Tko se to tamo gura bila joj je zanimljiva i smiješna. Najviše joj se svidjela knjiga Blago. Evo razloga: „Možda zato što sam u Eminoj dobi željela biti arheolog“. Sjajno, znači prava knjiga u pravom ruksaku.

Za kraj, Ema nam je pokazala svoj crtež o projektu  iz Bilježnice dojmova.  

Pohvala svim članovima obitelji!

Leopold je napisao da mu je bilo teško okupiti sve članove obitelji. Sa starijim  bratom je čitao Toma Gatesa i Tajno ime, a sestre su čitale Rim – uspon i pad carstva, Malu vrtlaricu i Maramu s bubamarama. Nisu stigli pročitati slikovnicu Findusov Božić.

Žao mu je što naprtnjača nije mogla ostati još par dana jer bi se sigurno dobro zabavili čitajući i ostale knjige iz nje. Za kraj, pokazao nam je fotografiju koja je snimljena tijekom čitanja knjiga iz naprtnjače.

Leopold je zaslužio veliku pohvalu za trud!

Valon je čitao s mamom, mlađom sestrom Elindom i starijim bratom Elhamom koji je prije dvije godine i sam bio sudionikom projekta. Valon je prvo čitao knjigu Iluminatura. Ta mu se knjiga najviše svidjela jer mu  je bila zanimljiva i iz nje je puno naučio o životinjama.  Osim nje, čitao je i knjigu Svemir: legendarna putovanja. Sa sestrom je prolistao knjigu Šešir od snova. Brat Elham čitao je knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet.  Mama je Valonu, Elindi  i Elhamu čitala knjigu Lindbergh: pustolovina miša zrakoplovca. Uz to, čitala je i knjigu Disciplina bez straha.

Valona i obitelj pohvaljujem za veliki trud!


  RAD S UČENICIMA:
  svaki dan od 8.00 do 14.00
 
 
 
 
 
 
 Intervju s profesoricom Nerminom Beširević.
 
Koju knjigu za djecu smatrate najzanimljivijom?
„Obožavam“ pitanja ovog tipa! Danas je teško pratiti nove naslove jer je puno izdavačkih kuća i čovjek , jednostavno, ne stigne to sve „pohvatati“. No, od onog što smo moji klinci (7 i 4 god.) i ja u posljednje vrijeme pročitali, izdvojila bih dvije Sanje: S. Polak napisala je Paulinu P. (1., 2. i 3. dio), Petricu Pričalicu i apsolutni hit kod mojih klinaca Mali Jan ima plan. Draga mi je i S. Pilić te Silvija Šesto i njezin Bum Tomica ( ponovno u tri dijela).
Za one malo starije klince svakako bih preporučila niz problemskih knjiga iz biblioteke Hit junior.
 
Koju knjigu biste preporučili za lektiru, a nije do sada uvrštena u popis lektire?
U nižim razredima bih bila sretna kad bi to bila već spomenuta Mali Jan ima plan. Riječ je o knjižici s puno malih, kratkih pričica u kojima Jan u 1. i 2. razredu sam pronalazi izlaz iz raznih nezgodnih situacija. Priče su jednostavne i vesele, a da su poučne pokazuje primjer iz moje obitelji: moja se kći posvađala s najboljom prijateljicom. Ona joj nikako nije željela oprostiti, pa je moja mudrica postupila po Janovom receptu. Kojem? Pročitajte knjigu !
U višim razredima preporučila bih neki dobar strip, primjerice Duricu ili Borovnicu.
 
Kojeg dječjeg, a kojeg odraslog pisca najviše volite?
Opet pitanje «omiljenog» tipa! Trenutno mi je favorit među dječjim piscima Sanja Polak (nekad su to bili Mato Lovrak i Erich Kästner), a od starijih volim Jergovića i Selimovića.
 
Kad je knjižnica otvorena i postoji li suradanja s Gradskom knjižnicom ? Ili knjižnicama drugih škola?
Doista ne znam kada je naša knjižnica počela raditi, nemam taj podatak. Što se tiče suradnje s Gradskom knjižnicom, ona je prisutna kroz sastanke knjižničara Grada Zagreba, a koji se odvijaju prvog utorka u mjesecu. Na tim Informativnim utorcima dolazimo do važnih informacija o izdavaštvu, dobrim i lošim stranama našeg posla i sl. Imamo jako dobru suradnju s jednom od knjižnica u mreži KGZ-a, s Knjižnicom Medveščak. Tamo članovi našeg «Ključa» imaju poseban tretman, a ponekad uređuju i izlog.  
 
U čemu prednjačimo, a što treba unaprijediti u odnosu na druge knjižnice u Zagrebu?
Mislim da prednjačimo u ugodnoj atmosferi, demokratičnosti i sl. Pritom mislim na glasovanje koje se već tradicionalno provodi u listopadu jer tada započinje Mjesec hrvatske knjige. Svake godine učenici slušaju  isti oglas: «Poznat vam je osjećaj da ste u školskoj knjižnici željeli posuditi knjigu koju vam je preporučio prijatelj, ali je niste mogli posuditi jer je nema? «...
Da skratim: učenici viših i nižih razreda dobivaju glasačke kutije u koje trebaju ubaciti papirić s nazivom knjige koju žele vidjeti na polici knjižnice. Knjige koje osvoje najveći broj glasova (1., 2. i 3. mjesto za više i niže razrede, ukupno 6 naslova) kupujemo na Interliberu i to novcem prikupljenim od zakasnina. Tako je učenicima više nije tako teško platiti zakasninu jer su shvatili da im se taj novac ponovno, posredno, vraća. Uz to, osjećaju se i važno budući da i oni imaju utjecaj na kupovinu novih knjiga.
Ono što bih voljela unaprijediti iziskivalo bi i neke novce, pa je to trenutno samo pusta želja, no uglavnom se to odnosi na nabavu novih i zanimljivih knjiga i sve slađih slikovnica, računala u knjižnici, računalni program za knjižnice, bilo što od audio-vizualne građe... Puno je i lektirnih naslova koji nisu zastupljeni u dovoljnom broju primjeraka, pa učenici često ne pročitaju lektiru na vrijeme. Stoga pozivam sve one koji imaju višak takvih knjiga da mi se jave. Često kažem: baš ta knjiga koja ne treba vama, dobro će doći nama!
 
Marino Slatina i Nikola Šerman

CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju