preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > Knjižnica
AKTIVNOSTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE

23. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 26. 5. 2019. 19:21

Na svom 23. putovanju od 10. do 15. svibnja naprtnjača se privremeno preselila u domove Grge (3.a), Paule (3.b) i Nede (3.c)

GRGA je čitao u društvu roditelja i mlađeg brata Borne. Pregledali su knjige iz naprtnjače i odlučili što će tko čitati.

Mama je odabrala krimić Stara ljubav. Budući da je Grgin tata  često u vrtu koji imaju na selu, razveselila ga je  knjiga Mala vrtlarica. Osim toga, uživao je i u knjizi Upoznaj Zagreb.  

Borna je odmah odabrao knjigu Čudesan origami i od svih knjiga u naprtnjači, ta mu je bila najbolja.  Braća su prema uputama iz knjige izradila brod, etui za olovke, kutiju za bombone i tulipan.

Grga je s mamom čitao knjigu Upoznaj Zagreb iz koje je puno toga naučio: prilikom izgradnje temelja za kazališta Gavella tamo je pronađena mamutova kost. Iako je znao da je Slavoljub Penkala izumio penkalu, saznao je još da je izumio i džepnu svjetiljku, insekticid i još puno toga.

Tata i mama su pohvalili projekt i odabir knjiga jer  je svaki član obitelji pronašao nešto za sebe.

Na kraju je Grga razredu pokazao slike obitelji snimljene tijekom projekta.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

PAULA je čitala u društvu roditelja te starijeg i mlađeg brata.

Naprtnjača je već drugi put u njihovom domu jer ju je prije četiri godine prvi put donio stariji brat Frane. Projekt joj se svidio jer je uživala u obiteljskom čitanju.

Čitala je knjige Morski dnevnik Pauline P., Pettson ima loš dan, Svijet kreativnosti i zabave, Mala vrtlarica i Upoznaj Zagreb, a prolistala knjige Rimljani, Roditelji i djeca- kako zajedno, te 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Najviše su joj se svidjele knjige Svijet kreativnosti i zabave te Morski dnevnik Pauline P. Te knjige preporučuje svima jer su zabavne i poučne.

Mama  Nikolina je mlađem bratu Marku čitala knjigu Mala vrtlarica. Bila mu je zabavna jer kod bake u Dubrovniku ima mali vrt u kojem se zabavlja. Marko voli kad mu ukućani čitaju slikovnice, a sam ih rado lista. Mama je napisala da ih je vjetrovito i kišovito vrijeme zadržalo u kući pa su ga provodili čitajući. U dahu je pročitala knjigu Upoznaj Zagreb: koliko god da je već znala o Zagrebu, opet je naučila nešto novo. Uživala je i čitajući Malu vrtlaricu: iako nemaju vrt na balkonu sade cvijeće i začinsko bilje. Veseli se što će za par godina i Marko kući donijeti knjižnu naprtnjaču.

Tata Ivan se razveselio krimiću Tajno ime kojeg je uspio pročitati zahvaljujući tome što su djeca bila zauzeta čitanjem svojih knjiga.

 I Frane je komentirao projekt, vrlo diplomatski : „Inače velim čitati. Napisao bih puno toga, ali mi nisu ostavili mjesta“ 😊

Na kraju je Paula svima pokazala fotografiju snimljenu tijekom čitanja.

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

NEDA je dugo čekala da naprtnjača dođe u njenu obitelj. Prvo je čitala Morski dnevnik Pauline P. i jako joj se svidjela jer ju Paulina pomalo podsjeća na nju. Poslije je s roditeljima čitala knjigu Civilizacije svijeta i ta joj se knjiga najviše svidjela. Iz nje je puno toga naučila o Kini (o njihovim obiteljima, pismu i krasopisu te posljednjim dinastijama), ali i o Rimljanima.

Potom je s mamom čitala knjige Roditelji i djeca-kako zajedno i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Ova zadnja joj je bila jako zabavna jer je zaključila da joj roditelji na sve te načine iskazuju ljubav.

Nakon toga došao je red na knjigu Origami prema čijim je uputama napravila kita, a mama pingvina. Prolistala je i knjige Upoznaj Zagreb te knjigu Vrtlarstvo za djecu.

Iz knjige Findus se seli naučila je da nije lijepo raditi ono što druge živcira.

Mama je napisala da se zaljubila u čitanje uz knjigu Junaci Pavlove ulice i da joj je tada knjiga postala najbolji prijatelj. Iz naše naprtnjače najviše su joj se svidjele knjige Civilizacije svijeta i Roditelji i djeca-kako zajedno.

Tata je pohvalio projekt jer doprinosi zbližavanju roditelja i djece. S Nedom je rado čitao knjigu Findus se seli jer knjiga podsjeća na važnost obitelji. Potom je Neda svima pokazala sliku obitelji snimljenu tijekom čitanja, ali i što je sve napravila prema uputama iz knjige Čudesan origami.

 

 Velika pohvala cijeloj obitelji!  

 

 

 

 [više]

22. PUTOVANJE NAPRNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 26. 5. 2019. 19:19

Prošli put naprtnjače su u svoje domove nosile dvije učenice, a od 3. do 7. svibnja to su učinila četiri dječaka : Luka (3.a), Sven i Vid (3.b) i Grga (3.c)

 

LUKA je konačno dočekao da naprtnjača dođe u njegovu obitelj i uživao je čitajući knjige! Već u petak je prolistao sve knjige i prvo uzeo knjigu Upoznaj Zagreb. Iz te je knjige saznao kako je nastao zepelin: u stvari ga je 1896. izumio David Schwarz, no, nažalost, umro je prije prvog službenog leta pa je njegove nacrte otkupio grof Ferdinand von Zeppelin po kojem je ovaj tip letjelice dobio ime. Knjiga Čudesan origami mu se jako svidjela pa mu je mama istu takvu kupila već u utorak. Iz nje je puno toga napravio: bundevu za noć vještica (6 komada), šišmiša, zvjezdanu kutiju, etui za olovke i dva tulipana.

Iz knjige Čuda svijeta čitao je o tome kako su građene egipatske piramide i o crtežima koji su pronađeni na zidovima špilja.

Iz knjige Mala vrtlarica želio je saznati što se radi sa sjemenkama i laticama kad se osuše. Naučio je da od latica možeš raditi čaj, a suhe sjemenke možeš, kad se osuše, jesti kao grickalice.

Mama je napisala da ih je naprtnjača jako razveselila, a pogotovo knjiga Čudesan origami uz koju su proveli najzabavnije trenutke i ukrasili dom svakojakim figurama.

Na kraju, Luka je ponosno pokazao razredu slike snimljene tijekom projekta.

Velika pohvala cijeloj obitelji,  a posebno origami Luki 😊.   

SVEN je čitao knjige Pettson ima loš dan, Svijet kreativnosti i zabave, Upoznaj Zagreb i Rimljani. Najviše mu se svidjela ova posljednja jer je iz nje doznao kako su se Rimljani obranili od Hanibala. Inače voli čitati stripove pa misli da je šteta što u naprtnjači nije bilo stripova.

VIDU se projekt jako svidio i želio bi ga imati svake godine. Inače voli čitati enciklopedije,  a iz naprtnjače je čitao knjige Rimljani, Pettson ima loš dan, Upoznaj Zagreb te knjigu Svijet kreativnosti i zabave. Najviše mu se svidjela knjiga Rimljani i preporučuje ju i ostalima.

U ovom projektu svidjelo mu se to što su svi zajedno, obiteljski, čitali knjige. Inače zajedno čitaju knjige o Harryju Potteru.

Mama Roberta pohvalila je projekt, ali bi voljela da su knjige ostale duže u obitelji. Zbog kratkog boravka u obitelji neke su knjige samo prolistali.  Najviše su uživali u zajedničkom čitanju knjige Rimljani, dok je knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno izazvala najviše obiteljskih rasprava.

Jako joj se svidjela knjiga 101 način kako pokazati djetetu da ga volite jer nudi izvrsne savjete roditeljima kako da se u užurbanoj svakodnevici kroz jednostavne aktivnosti povežu  s djecom.

Tata Branko napisao je da vole zajedničko čitanje jer im ono pruža priliku za kvalitetnim druženjem uz dugačke i žustre rasprave. Dojam je završio  riječima: „Dok čitamo o čarolijama, sami prolazimo kroz jednu. Dok danas čitamo, gradimo bolje sutra:“😊

 Sven i Vid ponosno su razredu pokazali zgodnu fotografiju snimljenu tijekom projekta.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

GRGA je dojam započeo ovako:“ Mi smo velika obitelj pa se nismo svi uspjeli skupiti jer moja velika braća imaju puno obaveza i dolaze doma kad ja već spavam. Ali, zato smo se mama, sestra brat i ja odlično zabavili. Ja sam, naravno, odmah navalio na Origami.“

Grga nam je na vrlo zabavan način prenio dojmove tijekom boravka naprtnjače u svom domu. Dok je radio origami dinosaura kojeg nam je i pokazao, mama ga je zabavljala čitajući mu priče iz knjige Upoznaj Zagreb. Mami se ta knjiga najviše svidjela. Ona ne voli romane, ali ih voli tata pa Grga misli da je tata već pročitao roman Brda se miču. Grgina sestra je starija od njega, puno toga zna pa je tako odmah znala da će napraviti travnate glave iz knjige Vrtlarstvo za djecu.

 Grga je napisao da su se odlično zabavljali čitajući knjige, ali da je pet dana bilo premalo. Kao šećer za kraj ostavili su si knjigu Findus se seli koju su zavoljeli već prije par godina.

Na kraju, Grga je svima pokazao moćnog origami dinosaurusa kojeg je napravio prema uputama iz knjige.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

21. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 26. 5. 2019. 19:16

Naprtnjača je od 5. do 10. travnja bila u domovima dviju učenica, Lucije (3.a) i Nike (3.b).

 

LUCIJA  je putovala baki u Vinkovce, a s njima je putovala i naprtnjača.  Čim su stigli kod bake, s tatom je odmah na stolu napravila mjesta za knjigu Čudesan origami. Lucija je,  slijedeći upute, za učiteljicu napravila lepezu, a za knjižničarku zeca. Vrijedan je bio i Lucijin brat pa  je napravio brod, avion i auto.  

U nedjelju je pročitala knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite, a u srijedu je ustala ranije kako bi još jednom, prije povratka naprtnjače u školu, ponovno pročitala neke dijelove ove knjige.  Tata je pročitao krimić Stara ljubav i svidio mu se.

Mama je pohvalila projekt jer u užurbanom vremenu ipak uspijeva okupiti obitelj oko čitanja. Čitala je  dvije knjige: 101 način kako pokazati djetetu da ga volite i Roditelji i djeca: kako zajedno? Svidjele su joj se jer su priče u njoj kratke i poučne. Knjigu Stara ljubav pročitala je još u srednjoj školi i misli da je Pavličić pisac u rangu svjetskih pisaca krimića.

Baka je  pročitala knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite  i jako joj se svidjela. Misli da je poučna jer omogućava djeci da rastu sigurno uz svoju obitelj. Svidio joj se projekt jer okuplja  obitelj uz knjigu.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

NIKA  je neke od knjige iz naprtnjače čitala, a neke prolistala. Čitala je knjige Svijet kreativnosti i zabave, Mala vrtlarica, Pettson ima loš dan i Upoznaj Zagreb. Sve su joj bile jako dobre, ali najviše su joj se svidjele prve dvije. Prolistala je knjige Rimljani, Roditelji i djeca: kako zajedno i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite.

Projekt joj se jako svidio jer inače vole čitati, ali nemaju običaj zajedničkog čitanja.

Starija sestra Dora, koja je prije par godina prva donijela naprtnjaču u obitelj, jako voli čitati,  ali joj nijedna od ponuđenih knjiga nije bila privlačna: neke je već prije pročitala, a o onima koje nije već je nešto znala otprije. Misli da je projekt kreativan i domišljat, no više voli kada svatko čita za sebe jer nije pobornik grupnog čitanja.

Mama Martina je oduševljena projektom koji djecu potiče na više čitanja, a manje TV-a. Nekada je puno čitala, a sada od obaveza ne stiže toliko. Iako je bila na putu, pročitala je knjige 101 način kako djetetu pokazati da ga volite i knjigu Roditelji i djeca: kako zajedno?

 I tata Josip je pohvalio ovu zadnju knjigu jer je poučna i govori o vrijednostima kojima bi trebalo poučavati djecu. Na kraju, Nika je razredu pokazala sliku snimljenu tijekom projekta.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

 [više]

NAPRTNJAČA PUTUJE 20. PUT

Autor: Nermina Beširević, 26. 5. 2019. 19:13

Naprtnjača je na 20. putovanje krenula 29. ožujka i do 3. travnja boravila u domovima Andrije (3.a), Andreja (3.b) i Karla (3.c).

 ANDRIJA je napisao kako bi volio da su uspjeli malo više čitati, ali i da je ipak zadovoljan jer  su čitali više nego inače. Svidjele su mu se knjige Čudesan origami, Morski dnevnik Pauline P. i Findusov Božić, ali najbolja mu je bila knjiga Upoznaj Zagreb. U njoj je bilo toliko toga zanimljivog da  ju je stalno čitao prije spavanja. Naprtnjača je dosta toga promijenila u njegovoj obitelji i zato mu je bilo žao što je već mora vratiti u školu.

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

ANDREJ je jedva dočekao naprtnjaču! S mamom Irenom čitao je knjigu Upoznaj Zagreb i puno su toga naučili. No, najviše mu se svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave jer ga je potakla na izradu zabavnih igara. Čitao je i knjigu Pettson ima loš dan i jako mu se svidjela.

Knjigu Mala vrtlarica preporuča svima koji žele saditi i imati lijep vrt.

Svima koji nemaju običaj obiteljskog čitanja, Andrej  preporuča ovaj projekt.

Projekt se sviđa i mami Ireni jer u naprtnjači ima za svakoga ponešto. Knjiga Mala vrtlarica oduševila ju je ilustracijama, pričom i idejom.

Na kraju je Andrej  razredu pokazao sliku snimljenu tijekom projekta.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

KARLO je ovim projektom ozbiljno zaposlio cijelu obitelj😊

Kako su u subotu bili na obiteljskom izletu u Karlovcu, navečer su bili preumorni za čitanje. No, u nedjelju su otvorili plavu naprtnjaču i iznenadili su se odabirom knjiga. Karla je privukla knjiga Civilizacije svijeta, a iz nje prvo priča o Rimu i Barbarima, pokorenim narodima s kojima su Rimljani, tijekom osvajanja, dolazili u dodir. Neki od njih su jako utjecali na Rimljane, npr. Grci svojom arhitekturom i umjetnošću.

Tata mu je u knjizi skrenuo pažnju i na civilizaciju Maya na čijem je području Karlova mama boravila tijekom speleološke ekspedicije!  Ova knjiga svidjela se i mlađem bratu Viliju. Obojici se svidjela knjiga Origami pa su pokušali izraditi nešto prema uputama iz knjige.  No, obojici se svidjela i knjiga o vrtlarstvu. Vilija je jako zainteresirala i stvarno ju je proučio te je posadio i svoju sadnicu jagode.

Dok su roditelji na terasi sadili cvijeće, Karlo im je čitao knjigu Findus se seli

Mami se svidjela ideja naprtnjače i izbor knjiga. Kako i inače navečer zajedno čitaju, ovaj projekt im se uklopio u obiteljski običaj.

I tati se projekt svidio, a napisao je da su svakom u obitelji zaiskrile oči na neku od knjiga.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

 

 [više]

19. PUTOVANJE NAPRTNJAČA

Autor: Nermina Beširević, 1. 4. 2019. 20:42

Od 22. do 27. ožujka 2019. naprtnjače su se družile s Lukasom (3.a), Izabelom (3.b), Leonom (3.c) i njihovim obiteljima i pritom su se dobro zabavili. Ako ne vjerujete, čitajte dalje…

LUKAS je čitao s roditeljima, mlađom sestrom Zanom i bakom.

Napisao je da je nakon dugog i željnom iščekivanja naprtnjača napokon stigla i u njegovu obitelj. Odmah su svi zajedno pročitali priču Findusov Božić jer je to bila sekina želja. Lukasa je odmah privukla knjiga Čuda svijeta. Posebice se razveselio jer je neka od mjesta koja se u njoj opisuju već posjetio, ali i otkrio koliko se toga još može vidjeti. Iz knjige Upoznaj Zagreb saznao je da je jedan od asteroida nazvan po Zagrebu. Po uputama iz knjige Čudesan origami s tatom je napravio gatalicu: nije bilo tako jednostavno, no na kraju su uspjeli. Tata je pohvalio projekt, a posebno ga je razveselio odabir knjiga. Knjiga Upoznaj Zagreb podsjetila je na sve ljepote našega grada, a Čudesan origami priuštila im je ugodno i nezaboravno iskustvo, ali i podsjetila na neke možda već zaboravljene igre. Mama misli da je ovo odličan projekt i nada se da će ovakvih projekata biti i dalje jer vole čitati i čitaju svaku večer prije spavanja. Baka je također zadovoljna projektom: napisala je da mala Zana znatiželjno zavirivala u naprtnjaču i rekla da je super. Na kraju je Lukas razredu pokazao sliku na kojoj čita sa sestrom.

Velika pohvala Lukasu i cijeloj obitelji!

 

IZABELA je čitala s roditeljima i starijom sestrom Elenom zahvaljujući kojoj je naprtnjača prije osam godina prvi put gostovala u njihovoj obitelji. Izabela je čitala knjige Mala vrtlarica, Svijet kreativnosti i zabave, Roditelji i djeca: kako zajedno te 101 kako djetetu pokazati da ga volite, a uspjela je prolistati i krimić namijenjen starijim članovima obitelji.  Uglavnom, iz svake je knjige pročitala ono što joj je bilo zanimljivo. Ovaj joj se projekt svidio jer je zabavan i poučan. No, to nije sve: najviše joj se svidio jer je okupio cijelu obitelj oko čitanja. Zato ga želi ponoviti.

Mami Dubravki se projekt također sviđa jer je ponukao članove obitelji da odvoje vremena i u miru čitaju knjige. Prolistala je knjige Mala vrtlarica i Upoznaj Zagreb i obje su joj se svidjele.

Tata Leo čitao je knjigu Rimljani jer voli povijest. Osim toga, u Rimu su on i mama Dubravka bili na medenom mjesecu i ostao im je u prekrasnom sjećanju.

Elena, ljubiteljica krimića, čitala je roman Tajno ime.

Na kraju, Izabela je razredu pokazala slike snimljene tijekom projekta.

Velika pohvala Izabeli i cijeloj obitelji!

 

 

LEONA je čitala s roditeljima i mlađim bratom Darijom. Napisala je da su s veseljem dočekali naprtnjaču.

Svi zajedno čitali su knjigu Upoznaj Zareb i saznali da je Medvednica nekoć bila otok u Panonskom moru te da se tu prije 13 milijuna godina nasukao mali kit.

S bratom je čitala slikovnicu Findus se seli, priču o mačku koji je u rano jutro skakao po krevetu. No, najviše joj se svidio Morski dnevnik Pauline P. jer joj je bilo zabavno čitati o Paulininim zgodama u Školi u prirodi. Svidjela joj se i knjiga Origami jer je naučila kako je od običnog papira moguće puno toga napraviti, a s  mamom je napravila pticu i pingvina.

S tatom je čitala knjigu Civilizacije svijeta.

Mama je čitala knjige 101 način kako djetetu pokazati da ga volite te Roditelji i djeca: kako zajedno? Leona je s mamom prolistala knjigu Vrtlarstvo za djecu iz koje su dobile nove ideje kako uljepšati stan. Mama je pohvalila projekt i odabir knjiga. Ovakav oblik obiteljskog druženja je novost, ali i prilika da zajedno više čitaju i provode vrijeme na kvalitetan i ugodan način.

I tati su knjige bile zanimljive i pružile priliku za druženje na drugačiji način.

Leona je potom razredu pokazala obiteljsku fotografiju snimljenu tijekom čitanja.

Velika pohvala Leoni i cijeloj obitelji!

 [više]

18. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 1. 4. 2019. 20:40

Od 15. do 20. ožujka 2019. naprtnjače su po 18. put gostovale u domovima trećaša, a u svojim su ih obiteljima ugostili  Ema (3.a), Tia (3.b) i Oskar (3.c).

EMA je čitala u društvu roditelja i bake.

Već u petak, po dolasku iz škole, s mamom je otvorila naprtnjaču jer ih je jako zanimalo koje se knjige u njoj kriju. Zaključile su da ima za svakog ponešto.

Mama, obožavateljica krimića, u dva je dana pročitala knjigu Stara ljubav. Knjiga joj se toliko svidjela da je odlučila posuditi još koji Pavličićev roman. Ema i mama su se dobro zabavile čitajući knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Shvatile su da su u njihovoj obitelji već mnogi od navedenih načina isprobani, ali su našle jedan (Buka je u modi) koji ih je najviše nasmijao i  koji će isprobati prvom prilikom.

Prelistale su i knjigu Čudesan origami. Kako se bližio Dan očeva, Ema je odlučila napraviti origami brod, što joj je i uspjelo, ali ne iz prvog pokušaja. S bakom, s kojom već nekoliko godina sadi u vrtu, prelistala je  knjigu Mala vrtlarica. Najviše su čitale o mrkvi i tikvicama jer su ih ove godine planirale posaditi. Baka je iz knjige u svoju bilježnicu prepisala kalendar radova.

S tatom je Ema čitala knjige Upoznaj Zagreb i Čuda svijeta. Iz prve knjige tati su se najviše svidjeli sport i rekreacija jer voli trčati, igrati nogomet i svake subote ide na Sljeme. Iz druge knjige najviše im se svidjela priča o Zeusovom kipu za čiju je izgradnju utrošena po tona slonovače i zlata.

Emi je bilo žao što tako brzo mora vratiti naprtnjaču jer bi se iz njenih knjiga moglo naučiti još puno zanimljivosti.

Mama je napisala da im je drago što su bili dio projekta koji im je donio puno smijeha, znatiželjnih pitanja i novih spoznaja o svijetu oko nas.

Na kraju je Ema prijateljima pokazala sliku snimljenu tijekom projekta.

Velika pohvala Emi i cijeloj obitelji!

TIA čitala u društvu roditelja i brata Matije, a slušala ih je i Tasha, kućna ljubimica.

Tiji se najviše svidjela knjiga Pettson ima loš dan. Osim te, svidjele su joj se i knjige Mala vrtlarica te Svijet kreativnosti i zabave. Za kraj je napisala da svima preporuča sve knjige.

Mama Marija napisala je kako im je bilo zadovoljstvo ugostiti naprtnjaču i po drugi put jer je lijepo družiti se uz knjige:uz čitanje su se  lijepo zabavili i ponešto naučili. Posebno je istaknula knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite.

Matiji se najviše svidjela knjiga Rimljani jer je o tom razdoblju povijesti učio u petom razredu.

Tata Tomislav predlaže da se druženje s naprtnjačom ponovi i dogodine. Čitao je Pavličićev krimić Tajno ime, a djeci savjetuje da čitaju puno više.

Na kraju, Tia je razredu pokazala sliku snimljenu tijekom čitanja.

Velika pohvala Tiji i cijeloj obitelji!

 

OSKAR je čitao u društvu roditelja. Bio je jako sretan kad je naprtnjača napokon stigla u njegovu obitelj. Prvo je s tatom prolistao sve knjige, a najviše su vremena proveli čitajući knjigu Civilizacije svijeta. S mamom je čitao knjige Upoznaj Zagreb i Civilizacije svijeta. Prolistali su i knjigu Origami. Oskaru se najviše svidjela knjiga Findus se seli.

Napisao je da dosad nisu imali običaj čitati na ovakav način, ali i da bi bilo super da su imali malo više vremena.

Oskarova mama je napisala da je naprtnjača uspjela navečer okupiti obitelj, što se, zbog raznih aktivnosti, ne događa tako često. Svi su pronašli barem jednu knjigu koju su duže prelistavali i poželjeli pročitati u cijelosti. Smatra da je ovo lijep projekt koji zbližava obitelj te potiče na razgovor i druženje uz knjige.

Velika pohvala Oskaru i cijeloj obitelji!

 

 

 [više]

17. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 21. 3. 2019. 21:51

Na svom 17. putovanju naprtnjače su bile od 8. do 13. ožujka 2019. i to u domovima trojice dječaka: Adnana (3.a), Luke (3.b) i Frana (3.c) :

ADNAN je čitao u društvu roditelja, brata i sestre. Mlađem bratu svidjela se knjiga 101 način kako djetetu pokazati da ga volite, a starijoj sestri knjiga Upoznaj Zagreb! Adnanu se najviše svidjela knjiga Mala vrtlarica, a prema uputama iz nje volio bi zasaditi jagode. Zanimljive su mu bile i knjige Findusov Božić, Origami i Morski dnevnik Pauline P. Napisao je da je s dolaskom naprtnjače u njegov dom sve bilo drugačije: inače nemaju običaj obiteljskog čitanja, ali mu se to jako svidjelo i volio bi da se češće događa.

Pohvala cijeloj obitelji!

LUKA je čitao u društvu roditelja i kućnog ljubimca Maksa: napisao je da ih  je Maks gledao dok su čitali, pritom vrtio glavom i vjerojatno bio sretan jer je cijela obitelj na okupu. Luki se najviše svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave. Iz nje je naučio kako se može igrati, ali i kako napraviti neke igračke. Za kraj je napisao:  “Svi smo se lijepo družili.”

Tata Alan također je uživao čitajući knjige, a najviše mu se svidjela knjiga 101 način kako djetetu pokazati da ga volite jer je poučna za roditelje: pokazuje koliko su djeci važni  ljubav i  zagrljaj.

I mama Morana je pohvalila projekt jer su kvalitetno provodili vrijeme čitajući knjige I potom razmjenjujući dojmove. Najviše joj se svidjela knjiga Roditelji i  djeca: kako zajedno jer ju je podsjetila na neke načine kako dijete učiniti sretnijim.

Na kraju, Luka je razredu pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja.

Pohvala cijeloj obitelji!

 

 

FRAN je čitao u društvu roditelja i tete Marice. Napisao je da je bio sretan kad je naprtnjača došla u njegovu obitelj. Već u petak je s tetom Maricom čitao knjigu Findus se seli i bila mu je smiješna. Tijekom vikenda je s roditeljima čitao knjigu Civilizacije svijeta: s tatom je čitao o kineskoj medicini, a s mamom o  Kineskom zidu i mit o Gilbamešu. Knjiga mu se toliko svidjela da ju je poželio za Uskrs (uz knjigu o grčkoj mitologiji). U knjizi Upoznaj Zagreb našao je puno zanimljivih podataka jer ga zanima zagrebačka povijest. Mama voli krimiće pa je pročitala knjigu Brda se miču. Fran je još pročitao ulomke iz knjige Morski dnevnik Pauline P. i čini mu se da je smiješna i zabavna.

Mama je napisala da i inače puno čitaju i da Frana odmalena potiču da uživa u knjigama. Mama I tata složili su se da je ovo dobar projekt koji će djeci pomoći da više čitaju i da im knjige postanu prijatelji.

Na kraju, Fran je prijateljima pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja.

Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

PRVAŠIĆI U MEDVEŠČAKU – SUSRET S KNJIŽEVNICOM JELENOM PERVAN

Autor: Nermina Beširević, 13. 3. 2019. 15:26

U petak, 8. ožujka 2019. učenici 1.a su u pratnji učiteljice Vlatke i knjižničarke Nermine bili gosti Dječjeg odjela Knjižnice Medveščak. Tamo su nas dočekale knjižničarke i mlada književnica Jelena Pervan, autorica nekoliko slikovnica i knjiga. Slušali smo priču o Mrljeku i Prljeku, dvjema bakterijama koje žive na rukama djevojčice koja baš i nije brinula o higijeni. Na zabavan način naučili smo zašto je pranje ruku važno, kakve to veze ima s čitanjem, kako je Jelena postala književnicom  i još puno toga. U društvu mlade, zabavne i vesele književnice  vrijeme je brzo prošlo. No, naši se učenici nisu samo zabavljali, već su bili i jako vrijedni: odgovarali su na pitanja, pitali i oni poneko, a na kraju su bili i kreativni: osmislili su obiteljsko stablo Mrljeka i Prljeka, crtali njhove rođake i davali im zanimljiva imena. U dobrom društvu vrijeme nam je jako brzo prošlo. Veselimo se nekom novom književnom susretu!

 

 [više]

16. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 13. 3. 2019. 15:22

Naprtnjače su po 16. put bile u domovima trećaša. Od 1. do 5. ožujka 2019. ugostili su ih Vanja (3.a), Ivan (3.b) iMia (3.c).

VANJA je čitao u društvu roditelja i starijeg brata Šimuna. Za početak čitanja odabrao je knjigu Findusov Božić, mama je uzela krimić Stara ljubav, Šimun knjigu Čuda svijeta, a tata knjigu Upoznaj Zagreb. Tata je inzistirao da zajedno čitaju knjigu Upoznaj Zagreb, a kada su je pročitali, svatko je čitao knjigu koju je odabrao za sebe. Nakon knjige Findusov Božić, Vanja je čitao knjigu Mala vrtlarica kako bi iz nje naučio kako zasaditi neke biljke. Ipak, najviše mu se svidjela knjiga Findusov Božić, a i ostalim članovima obitelji svidjele su se knjige koje su odabrali za čitanje. Tata misli kako je ovo zgodna ideja koja promovira vrijednost knjige i čitanja općenito, uz zgodan dodatak obiteljskog zajedništva. Još je napisao kako je bilo pravo zadovoljstvo „gnjaviti“ dečke povijesnim činjenicama o Zagrebu, a misli i kako su se i oni zabavili. Mama je pohvalila projekt i odabir knjiga jer se za svakoga našlo ponešto. Napisala je kako im je baš bilo zabavno s naprtnjačom. Šimun je napisao kako inače nije „fan“ čitanja, ali mu se ova naprtnjača baš svidjela, posebno knjiga Čuda svijeta.

Šimun je dojam završio rečenicom: „Čitanje u našoj obitelji inače nije uobičajen, a naprtnjača je nešto novo.“

Na kraju je prijateljima pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja, uz komentar: „Ovo smo tata, Šimun i ja kad navečer svatko čita svoju knjigu iz naprtnjače, a mama nas ometa slikajući.“

Pohvala cijeloj obitelji!

I IVAN je čitao u društvu roditelja i starijeg brata Jakova. Inače, Ivan je trenutno na putu, ali je vrijedno napisao dojam koji će po povratku pročitati prijateljima i pokazati im sliku snimljenu tijekom boravka naprtnjače u obitelji. No, evo najvažnijih stvari iz njegova dojma: svidio mu se projekt jer u njemu sudjeluje cijela obitelj. Čitao je knjigu Svijet kreativnosti i zabave. U njoj je opisao puno zabavnih igara i kako ih napraviti, ali i kako iskoristiti naizgled nepotrebne stvari. Tati Siniši jako se svidio projekt: ideja zajedničkog čitanja u obitelji je odlična. Jakov je čitao knjigu 101 način kako pokazati djetetu da ga volite, a i sviđa mu se projekt. Mami Ivani je naprtnjača puna knjiga bila poput posjeta knjižnici- nikad ne znaš što sve možeš naći: iznenade te bogatstvom sadržaja i tema koje te privuku.

Pohvala cijeloj obitelji!

MIA je čitala u društvu roditelja i mlađeg brata. Napisala da su s veseljem dočekali naprtnjaču. Prvo je s tatom čitala knjigu Upoznaj Zagreb iz koje je saznala da su mamuti nekad hodali centrom Zagreba, da je Medvednica bila tek otok Panonskoga mora, a da su ostaci malog nasukanog kita pronađeni kraj Podsuseda krajem 19. st. stari 13 milijuna godina. Svidjela joj se i knjiga Morski dnevnik Pauline P. jer joj je bilo zabavno čitati o zgodama koje je P.P. doživjela tijekom Škole u prirodi. Bratu je čitala poučnu knjigu Findus se seli o mačku koji je ujutro skakao po krevetu. Čitajući knjigu Origami, uspjela je napraviti pticu. KnjiguCivilizacije svijetačitala je s mamom. Saznala je da su prve Olimpijske igre održane u Grčkoj, 776. godine prije Krista. Prolistala je i knjigu Vrtlarstvo za djecu. Knjige 101 način kako pokazati djetetu da ga volite i Roditelji i djeca: kako zajedno interesirala je roditelje. Dojam je završila zahvalom projektu koje je omogućio da više čitaju i da se više druže s obitelji.

Mia je razredu pokazala čak četiri slike snimljene tijekom provedbe projekta, a na jednoj od njih vidimo i pticu izrađenu zahvaljujući knjizi Origami.

Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 "ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017./2018."

Prvo putovanje

Knjižne naprtnjače su na prvo putovanje u ovoj školskoj godini krenule 15. prosinca, a s njega su doputovale 20. prosinca 2017.  

U svoje su ih domove ponijeli Maša (3.a), Mak (3.b) i Nina (3.c). Zašto baš oni?

Odgovor je, u stvari, prilično jednostavan. Projekt je već gostovao u njihovim obiteljima jer imaju starije sestre i braću, sudionike projekta prijašnjih godina. Tako nam se činilo da su oni idealni kandidati jer im je projekt već poznat, a sestre i braća mogli su im dati i poneki savjet. Ostali učenici, kojima je projekt novost, mogli su iz njihovog primjera vidjeti kako to izgleda.

Maša je čitanjem uposlila cijelu obitelj: mamu, tatu, sestru Tiju i baku. Maši, sestri i tati svidjela se knjiga Tom Gates: sve je super (više-manje), a baki i mami knjiga koja govori o blizancima, Tko se to tamo gura. Knjiga se prvo svidjela baki pa ju je preporučila i mami. Mama Morana napisala je: „Na bakin nagovor pročitala sam Tko se to tamo gura i oduševila sam se. Knjiga je presmiješna. Prva priča Što je sreća kao da je pisana u našoj kući.“

Ali, to nije sve. Maša nas je počastila i slikom svoje obitelji tijekom čitanja knjiga iz naprtnjače. Bravo za Mašu i njezinu obitelj!

Mak je najmlađe, treće dijete u svojoj obitelji.

Prije njega naprtnjaču su u obitelj već donosili Maša i Miha, a sada je došao i njegov red. Lijepo je podijelio knjige i uživancija je počela.

Čitao je Findusov Božić (već prije je čitao još jednu slikovnicu iz iste serije, Kad je Findus bio mali i izgubio se). Maša je čitala knjigu Rim: uspon i pad carstva: svidjela se i njoj i mami. Potom je Mak čitao Toma Gatesa: odlični izgovori i druge fore. Svidjelo mu se kad je Tom spavao kod Dereka jer ga je to podsjetilo na vrijeme kad je on spavao kod prijatelja Mikule kod kojeg mu je bilo zabavno. Mama je čitala Maramu s bubamarama i svidjela joj se, a već prije je pročitala Pavličićevo Tajno ime. Mak je prolistao i Malu vrtlaricu i svidjela mu se.

Završio je dojam rečenicom: Mislim da je naprtnjača prekratko u našoj obitelji ili je samo vrijeme brzo prošlo“. Pohvala cijeloj obitelji na trudu!

Čini se  kako je Nina  naprtnjaču dobila kao neplanirani rođendanski dar! Upravo u tom tjednu, naime, Ninin je rođendan!

Čitala je u društvu tate, mame i sestre Hane. Svidio joj se Tom Gates: moj savršeni svijet. S treće je stranice prepisala: „Ova knjiga Tom Gates vrijedi barem 10 petica, ako ne i više.“ Nina je pozvala mamu da je čuje kako čita pa su onda čitale naizmjence. Potom je, ležeći između mame i tate čitala knjigu Šešir od snova i zajedno su se smijali smiješnim zgodama iz knjige. Čitala je Nina i knjigu Iluminatura i jako joj se svidjela. U nedjelju navečer svi su zajedno legli u krevet, a Nina im je čitala knjigu Svemir.

Svoju bilješku Nina je još ukrasila crtežom svoje obitelji. Bravo, Nina! I sretan ti rođendan!

 

Drugo putovanje 

Zadnjeg dana nastave u 1. polugodištu (22. prosinca 2017.) naprtnjaču su u svoj dom ponijeli Filip (3.a), Maja (3.b) i Mara (3.c). Kod njih je boravila do 27. prosinca.

Na neki način, bili su u prednosti pred ostalima jer su u naprtnjači mogli uživati po cijele dane, budući da su počeli praznici. S druge strane, to je bilo predbožićno vrijeme puno priprema za nadolazeće blagdane i vremena nije bilo tako puno, kao što se to možda činilo. Ipak, uživali su s naprtnjačom i o tome nam pričali i čitali početkom 2. polugodišta.

I još nešto. Dobili su zadatak: u dogovoreno vrijeme proslijediti naprtnjaču novim čitačima. Dakle, tijekom praznika naprtnjača je putovala u još nekoliko obitelji. Svi sudionici na vrijeme su proslijedili naprtnjaču, držeći se prethodno dogovorenog rasporeda. Bravo za sve vas!

Filip je uposlio cijelu obitelj: mamu, tatu i  mlađeg brata Frana. No, na slici koju nam je zalijepio u Bilježnici dojmova vidimo da je u čitanje bio uključen i kućni ljubimac koji je stavio šape na knjigu Tom Gates. Dobar odabir! Filip je sve knjige prolistao, a knjigu Tko se to tamo gura cijelu pročitao. Čitao ju je s cijelom obitelji i očito su se jako dobro zabavili jer je Filip napisao da je cijela obitelj „umirala“ od smijeha. Mama Paula  je bratu Franu čitala slikovnicu Uljez u dvorištu koja mu se jako svidjela, a naročito lik mačka Findusa. Mami se svidjela i  knjiga Mala vrtlarica te ju je  potaknula da u vrtu zasadi češnjak. Tata Tomislav je par puta prelistao knjigu Blago i tako se vratio u djetinjstvo jer je to bila jedna od njegovih omiljenih tema kad je bio mali. Napisao je da mu je bila interesantna karta blaga i  interaktivni  pristup jer je to nešto čega nije bilo u knjigama njegova djetinjstva.

Pohvala Filipu i svim članovima obitelji: svatko je napisao svoj komentar, a uz to su nas još počastili i fotografijom.

Maja je s mamom čitala tako puno i dugo da je u jednom trenutku izgubila glas pa neko vrijeme nije mogla pričati. Eto kako naprtnjača ponekad može djelovati na naše zdravlje!

Već u petak Maja  je mami pokazala sve knjige pa su za početak odabrale slikovnicu Findusov Božić i svidjela im se. Mama je počela čitati i roman Tajno ime. Maja je s  mamom  čitala knjigu Rim – uspon i pad carstva i zbirku kratkih priča Marama s bubamarama koja joj se svidjela. Zajedno su čitale i Toma Gatesa : odlični izgovori i druge fore. Knjiga im je bila zabavna. Čitale su i knjigu Mala vrtlarica. Svidjela im se, ali im je bila i poučna. Mama je još čitala i knjigu Disciplina bez straha i zaključila je da je vrlo poučna. I Maja misli da je naprtnjača prekratko bila u maminom i njezinom društvu i da joj je vrijeme jako brzo prošlo. Pohvala za Maju i mamu!

Mara je čitala u društvu roditelja i mlađe sestre Rute. Prvo je listala knjigu Iluminatura, a pokazala ju je i seki. No, kako ona to baš i nije razumjela, Mara joj se potrudila objasniti. Kako je bilo predbožićno vrijeme, čekale su je brojne obiteljske obveze i druženja pa je čitanje moralo pričekati. Pomagala je mami koja je imala pune ruke posla. Čitala je knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet i bila joj je fora. Uz to, čitala je i knjigu Svemir. Mara je napisala: „ Ovaj projekt mi se sviđa zato što je natjerao cijelu obitelj da skupa čita. Obično samo mama i ja čitamo, a sad se i tata morao uključiti.“

Tata je seki čitao knjigu „Šešir iz snova“, a mama je čitala knjigu „Umijeće roditeljske ljubavi“ i odabrala poglavlja koja je i tata morao pročitati. Mara je dojam završila rečenicom: „Žao mi je da je naprtnjača bila kod mene u tjednu u kojem ima dosta obiteljskih zadataka pa joj se baš nisam stigla posvetiti koliko sam htjela“.

Svi znamo koliko Mara voli čitati. Zato ona i cijela obitelj zaslužuju pohvalu za trud!

 

Treće putovanje

Naprtnjača je krenula na treće i posljednje putovanje u 2017. godini:  29. prosinca u svoje su ih obitelji  ponijeli Karlo (3.a), Tara (3.b) i Adriano (3.c). Zajedno su dočekali novu 2018. godinu, a 3. siječnja 2018. već su je u svoje obitelji ponijeli novi čitači.

Karlo je čitao u društvu mame, tate i sestre Helene koja je prije dvije godine prvi puta donijela naprtnjaču u njihovu obitelj. No, ovaj put je glavni lik u priči o naprtnjači bio Karlo. Napisao je da su naprtnjaču otvorili i veselo razgledali knjige. On  je odabrao knjigu Tko se to tamo gura i bila mu je jako duhovita i zanimljiva jer se kroz priču o blizancima protežu neke poslovice koje su mu se jako svidjele. Heleni se najviše svidjela knjiga Tom Gates: sve je super (više-manje) jer su joj likovi bili jako smiješni. Osim toga, na kraju knjige našla je i recept za tost koji su zajedno napravili. Karlovoj mami najviše se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer je po njenom mišljenju jako poučna i praktična te je odlučila posaditi neko voće i povrće. Tati se najviše svidjela knjiga Blago jer obožava takve knjige, a i je puna slika što je čini još zanimljivijom. Karlo je i nacrtao svoju obitelj, ruksak i knjige.

Zadnja rečenica: „Bio je to jako lijep tjedan“ najbolje govori o tome kako je Karlo proveo vrijeme s naprtnjačom. Pohvala cijeloj obitelji! 

Tara je čitala u društvu mame, tate i mlađe sestre Petre. Svatko je čitao knjige koje su mu se najviše svidjele: mami  knjiga Mala vrtlarica jer ima puno zanimljivih savjeta. Seki Petri najviše se svidjela zbirka priča Marama s bubamarama jer je upravo namijenjena mlađoj djeci. Tarinom tati svidjela se knjiga Rim - uspon i pad carstva. Tara je napisala da je tata pročitao samo tu knjigu jer je imao gripu i zbog toga bio umoran. Pohvala tati što je i u bolesti sudjelovao u obiteljskom projektu! Knjigu Tom Gates: odlični izgovori i druge fore nisu stigli pročitati do kraja, no Tara je napisala da će je posuditi u knjižnici i dovršiti čitanje.

Svoj dojam Tara je završila rečenicom: „Bilo bi super kad bi naprtnjača mogla ostati duže kod mene“. I još nas je počastila fotografijom snimljenom u vrijeme čitanja. Bravo, Tara, pohvala cijeloj obitelji!

Adriano je čitao u društvu tate i mame. Na početku, pregledao je knjigu Iluminatura. Potom je pročitao knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet. Svidjela mu se jer su likovi radili gluposti, a posebno se nasmijao kada je Tom nacrtao učiteljicu Worthington. S brkovima! Adriano je čitao i zbirku priča Šešir od snova i napisao naslove priča koje su mu se najviše svidjele. U ponedjeljak nije čitao je je odmarao od slavlja povodom dočeka nove godine. No, već sutradan nastavio je s čitanjem priča iz zbirke Šešir od snova. Zadnjeg dana boravka naprtnjače u obitelji prolistao je i knjigu Svemir.

Dojam je završio rečenicom: „Hvala, naprtnjačo, što si boravila kod mene i neka ti se svidi i kod ostalih“. Uz to, nacrtao je sebe  i članove svoje  obitelji. Bravo, Adrinano!

 

Četvrto putovanje

U petak, 5. siječnja 2018. naprtnjača je krenula na četvrto putovanje, ali prvo u ovoj godini. U svojim su je obiteljima ugostili Viktor (3.a), Nikolina (3.b) i Lukas D. (3.c). Kod njih je boravila do srijede, 10. siječnja 2018. Evo kako je proteklo to druženje:

Viktor je čitao u društvu roditelja i sestre Virne. Sa sestrom je prolistao knjigu Blago koja im se dopala jer je zanimljiva, uzbudljiva i ima puno slika. Čitao je i knjigu Tom Gates: sve je super (više-manje) i svidjela mu se jer je jako smiješna. Prolistao je i knjigu Tko se to tamo gura i pročitao neke od priča iz nje. Tu knjigu je čitala i Viktorova mama, a tata je čitao knjigu Umijeće roditeljske ljubavi. Viktor je, iako ga takve knjige baš i ne zanimaju, prolistao i knjigu Mala vrtlarica i zaključio je kako je zanimljiva. Za kraj, pročitao je i slikovnicu Uljez u vrtu.

Potrudio se i za kraj nam je  nacrtao svoje ukućane okružene knjigama. Pohvala cijeloj obitelji za trud!

Nikolina je uposlila sve članove obitelji: mamu, tatu, brata Tomislava i tetu. No, za njih naprtnjača nije neka velika novost jer je Tomislav bio u prvoj generaciji učenika koja je prije sedam godina započela projekt u našoj školi.

Nikolina je čitala knjige Mala vrtlarica i Findusov Božić. Ova posljednja joj se svidjela jer su svi susjedi željeli da Findusu i Pettsonu Božić bude lijep. Nikolinin tata jako voli povijest pa mu se svidjela knjiga o usponu i padu rimskog carstva. Mami se svidio krimić Tajno ime. Tomislav je čitao Toma Gatesa jer u vrijeme kad je on imao naprtnjaču takvih knjiga nije bilo pa mu je knjiga poput ove novost i svidjela mu se. Nikolinina teta čitala je Malu vrtlaricu i jako joj je bila zanimljiva jer nikada nije čitala nešto slično.

Nikolina je dojam završila crtežima i rečenicom: „Da bar naprtnjača može još ostati kod mene, ali neki u razredu i dalje čekaju red da dobiju naprtnjaču“. Bravo za sve članove obitelji!

Lukas D.se s naprtnjačom družio uz podršku cijele obitelji: mame, tate i brata Ive koji je prije pet godina prvi donio naprtnjaču u obitelj. Lukas je uživao čitajući knjigu Tom Gates. Kad su mu došle baka, teta i sestrične, pokazao im je sve knjige i zajedno su čitali Iluminaturu. Kasnije, Lukas je čitao i priče iz zbirke Šešir iz snova, a i mama mu je pročitala jednu od priča iz zbirke.  Pročitao je i knjigu Lindbergh – velika pustolovina miša zrakoplovca. Najviše mu se svidjelo kako je miš napravio zrakoplov. Pregledao je i knjigu Svemir. Lukasova mama je čitala knjigu Disciplina bez straha i pričala je tati o tome što je pročitala. Osim toga, Lukasova je mama prijateljica Brune Šimleše pa joj je bilo drago da je njegova knjiga Bez rukavica našla svoje mjesto u naprtnjači.

S mamom, tatom i bratom uživao je proučavajući knjigu Iluminatura. Na kraju, nacrtao je svoju obitelj kako zajedno uživaju u čitanju. Pohvala svima za trud!

 

 

Peto putovanje

U petak, 12. siječnja 2018. naprtnjača je krenula na peto i  posljednje putovanje prije početka 2. polugodišta. U svoje su ih domove ponijele Vanja (3.a), Lorna (3.b) i Eva (3.c). U školu su ih vratile u srijedu, 17. siječnja 2018. Dosta je bilo odmaranja, počinje nastava!

Vanja je čitala u društvu roditelja. Pregledala je knjige i sve su joj izgledale zanimljivo. Čitala je knjigu Blago iz koje joj se najviše svidjela karta blaga. Potom je čitala apsolutni hit među trećašima – knjigu Tom Gates koja joj se, naravno, svidjela. Čitala je  i slikovnicu Uljez u dvorištu. Iz nje je naučila da trebamo razmisliti prije nego što nešto napravimo. Čitala je i knjigu Mala vrtlarica. Tu je knjigu čitao i Vanjin tata i svidjela mu se jer ima puno savjeta kako čuvati vrt i prirodu. Tata je pročitao skoro cijelu knjigu Umijeće roditeljske ljubavi i rekao je kako je naučio neke nove stvari. Vanjina je mama čitala knjigu Tko se to tamo gura i bila joj je zanimljiva.

Na kraju, Vanja je nacrtala i obitelj tijekom čitanja. Velika pohvala Vanji i roditeljima!

I Lorna je čitala u društvu roditelja. Bilo im je zanimljivo: svatko je uzeo knjigu koja mu se sviđa i uživao u čitanju! Lorna je čitala Toma Gatesa, a od njega se odmarala čitajući Findusov Božić.  Lornina mama čitala je Malu vrtlaricu, a tata Rim – uspon i pad. Lorna je je u društvu roditelja prolistala knjige koje su oni odabrali za čitanje. S mamom se dogovorila da će na proljeće posaditi grašak i jagode te posijati salatu u boci. Još je odlučila pitati baku smije li kod nje posaditi bundevu i mrkvu. Cijeli eko vrt! Eto kako knjige iz naprtnjače pozitivno djeluju na svoje čitače!

Bravo za cijelu obitelj! Čekamo slike posađenog voća i povrća. Jagode možemo i probati.

Eva je u projekt čitanja uključila cijelu obitelj: mamu, tatu, mlađeg brata Niku i mlađu seku Juliju. Sudeći prema onome što je napisala, uživali su. Eva je, kao prava ljubiteljica čitanja, prolistala i pročitala gotovo sve: knjigu Iluminatura, Toma Gatesa, priču Lindbergh – pustolovina miša zrakoplovca, zbirku priča Šešir iz snova, knjigu Svemir: legendarna putovanja,  a s mamom i knjigu Disciplina bez straha. Iz nje joj se najviše svidjela priča Moj tata je mornar u kojoj je na smiješan način opisano kako se djevojčica zabunila i za  tatu rekla da je mornar, a on je, u stvari, menadžer.

Ipak, Evi se najviše svidio Tom Gates. Priče iz zbirke Šešir iz snova čitala je bratu i sestri, a s njima je čitala i mama. U krevetu, svi su zajedno čitali knjigu Iluminatura. U toj je knjizi Niko vidio gabonsku ljuticu i vikao: „Zmija“, a Julija je, vidjevši geparda, rekla : „Mata“ (= maca). Tata je čitao knjigu Bez rukavica.

Eva je svoj dojam završila rečenicom: „Jako mi se svidio ovaj projekt zato što je natjerao roditelje da čitaju zajedno s djecom“. Nakon toga nacrtala je svoju obitelj na kojoj Niko drži knjigu, a Julija filter iz knjige Iluminatura. Pohvala svima, naročito Evi jer je čitala bratu i sestri!

 

Šesto putovanje

Na svom šestom putovanju naprtnjača je bila od 19. do 24. siječnja 2018. U svoj su je dom ponijeli Ramona i Leon (3.b) i Adrian (3.c)

Ramona i Leon uživali su čitajući u društvu roditelja. Budući da su se potrudili i svatko napisao svoj dojam, red je da ih tako i objavimo.

Ramona je napisala da su,  čim je naprtnjača stigla k njima, svi počeli razgledavati knjige. Tata i Leon čitali su knjigu Rim – uspon i pad carstva, a tata je Leonu objašnjavao o čemu se radi. Mama je listala knjigu Disciplina bez straha, no nije joj se baš svidjela jer više voli krimiće. Zato je počela čitati Pavličićev krimić Tajno ime i bio joj je zanimljiv. Ramona je čitala Toma Gatesa i bio joj je dobar. Istu knjigu čitao je i Leon.  Ipak, bila je tužna što naprtnjača mora otići nakon nepunog tjedna boravka u obitelji.

Leon je bio jako sretan što je naprtnjača došla u njihov dom. Prvo je s tatom malo čitao knjigu Rim – uspon i pad carstva i bilo mu je zanimljivo. Tati se knjiga jako svidjela jer voli povijest i jer je jako poučna. Ramona je počela čitati knjigu Tom Gates. Leon je pročitao knjigu Findusov Božić. Bila mu je uzbudljiva i zabavna. I on je čitao je knjigu Tom Gates. Knjiga mu se svidjela jer je Tom smišljao dobre i smiješne ideje. I zato što nije bebasta i dosadna. Mama je u Maloj vrtlarici tražila kako se uzgajaju maline kako bi ih mogli uzgajati u Gorskom kotaru. No, ostalo im je nejasno kako bi to maline trebale gledati na jug? Mama je još čitala knjigu Disciplina bez straha, no nije joj se baš svidjela. Ali svidio joj se krimić Tajno ime zato što je uzbudljiv. Uz to, napisao ga  je hrvatski pisac  pa su mami mjesta događaja u romanu bila poznata. Leon je primijetio da se, otkad je stigla naprtnjača, dogodilo nešto super: jako su malo gledali TV!

Za kraj, poželio je da naprtnjača ostane još malo kod njih kako bi stigli pročitati zbirku Marama s bubamarama. I zadnja rečenica: „Ali bilo je baš super“!

Super za  vas dvoje i vaše roditelje!

Adrianu su se u čitanju pridružili roditelji i sestra Sofia koja je prije četiri godine prvi puta donijela naprtnjaču u obitelj. Nakon što im je Adrian podijelio knjige, počelo je zajedničko čitanje.

Adrian je čitao Toma Gatesa, Iluminaturu i knjigu Svemir: legendarna putovanja. Najviše mu se svidjela knjiga Tom Gates jer je smiješna. Sofia  je čitala zbirku Šešir od snova i Toma Gatesa, mama knjige Svemir i Disciplina bez straha, a tata knjigu Bez rukavica.

Zajedno su pročitali knjigu Lindbergh: velika pustolovina miša zrakoplovca te pogledali video o autoru i ilustratoru knjige. 

Sofia je napisala da joj se i ovaj put sviđa projekt. Svidjela joj se zbirka Šešir od snova jer se sastoji od kratkih pričica koje se mogu povezati sa stvarnim životom.

Za kraj, Adrian je zalijepio fotografiju koja prikazuje cijelu obitelj tijekom čitanja. Pohvale cijeloj obitelji!

 

Sedmo putovanje

Naprtnjača je 26. siječnja 2018.  po sedmi put krenula u obitelji naših učenika. Do zadnjeg dana siječnja gostovala je kod Nike (3.a), Bartola B. (3.b) i Lukasa P. (3.c). Evo kako je proteklo njihovo druženje.

Nika je čitala u društvu mame Nede i brata Pavela. Najviše su joj se svidjele knjige Blago i Mala vrtlarica. Iz prve knjige je puno naučila o starom blagu, a najviše joj se svidjela karta blaga. U knjizi o maloj vrtlarici svidjelo joj se to što djevojčica sama uči o poslovima u vrtu. Niki se najmanje  svidjela knjiga Tom Gates jer joj se ne sviđa povezivanje knjige i stripa. Nije joj se baš svidjela ni knjiga Tko se to tamo gura zbog stalnog ponavljanja nekih riječi poput „moj jednojajčani brat“ i „moj stariji brat“.

Mama Neda prolistala je sve knjige, neke su joj se svidjele, a neke ne. Najinteresantnija joj je bila knjiga Mala vrtlarica jer o toj temi ni djeca ni roditelji danas ne znaju dovoljno.

Pavel je prolistao sve knjige i bile su mu fora, no morao je učiti pa ih nije stigao pročitati.

Svi zaslužuju pohvale!

Bartol B. je uživao u knjigama u društvu mame i starije sestre Eme koja je prije dvije godine prvi puta donijela naprtnjaču u njihovu obitelj. Prolistao je sve knjige iz naprtnjače. Čitao je Toma Gatesa i knjiga mu je bila jako smiješna. Mama je čitala Malu vrtlaricu i bila joj je super. Na žalost, Ema i tata nisu mogli sudjelovati u čitanju, Ema zato što je čitala svoju lektiru, a tata zato što je bio u bolnici.

Pohvala svima, a tati brz oporavak!

Lukas P. čitao je s mamom, tatom i sekom Emom.  Pregledali su sve knjige iz naprtnjače. Prva knjiga koju su čitali bila je Iluminatura, a druga Svemir: legendarna putovanja. Lukasu se knjiga o svemiru jako svidjela: saznao je zanimljive podatke o Jupiteru, Saturnu i njihovim mjesecima, čak i njihova imena. Lukasova mama čitala je knjigu Disciplina bez straha, a tata knjigu Bez rukavica. Zajedno su čitali zbirku Šešir od snova. Svidjela mu se priča Šašave novine, a nije mu se svidjela priča Cijepljenje. Zajedno su čitali i knjigu Lindbergh: velika pustolovina miša zrakoplovca.

Lukas nam je atmosferu tijekom čitanja dočarao i crtežom na kraju dojma. Hvala na trudu i zanimljivim informacijama o Jupiteru i Saturnu!    

 

 

Osmo putovanje

Vjerovali ili ne, naprtnjača već po osmi put putuje u obitelji trećaša. Od 2. do 7.2018.  veljače naprtnjaču  su  ugostili  Ema D. (3.a), Leopold (3.b) i Valon (3.c). Kako im je bilo? Pročitajte!

Ema je čitala s mamom i mlađom sestrom Petrom. Pročitala je knjigu o Tomu Gatesu i bila joj je zanimljiva i smiješna. Prolistala je i knjigu Blago, ali joj  nije bila pretjerano zanimljiva. Ostale knjige joj se uopće nisu sviđale. Mlađa sestra je gledala slikovnicu Uljez u dvorištu.

Svoj dojam o knjigama napisala je i Emina mama Magdalena. Knjiga Tko se to tamo gura bila joj je zanimljiva i smiješna. Najviše joj se svidjela knjiga Blago. Evo razloga: „Možda zato što sam u Eminoj dobi željela biti arheolog“. Sjajno, znači prava knjiga u pravom ruksaku.

Za kraj, Ema nam je pokazala svoj crtež o projektu  iz Bilježnice dojmova.  

Pohvala svim članovima obitelji!

Leopold je napisao da mu je bilo teško okupiti sve članove obitelji. Sa starijim  bratom je čitao Toma Gatesa i Tajno ime, a sestre su čitale Rim – uspon i pad carstva, Malu vrtlaricu i Maramu s bubamarama. Nisu stigli pročitati slikovnicu Findusov Božić.

Žao mu je što naprtnjača nije mogla ostati još par dana jer bi se sigurno dobro zabavili čitajući i ostale knjige iz nje. Za kraj, pokazao nam je fotografiju koja je snimljena tijekom čitanja knjiga iz naprtnjače.

Leopold je zaslužio veliku pohvalu za trud!

Valon je čitao s mamom, mlađom sestrom Elindom i starijim bratom Elhamom koji je prije dvije godine i sam bio sudionikom projekta. Valon je prvo čitao knjigu Iluminatura. Ta mu se knjiga najviše svidjela jer mu  je bila zanimljiva i iz nje je puno naučio o životinjama.  Osim nje, čitao je i knjigu Svemir: legendarna putovanja. Sa sestrom je prolistao knjigu Šešir od snova. Brat Elham čitao je knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet.  Mama je Valonu, Elindi  i Elhamu čitala knjigu Lindbergh: pustolovina miša zrakoplovca. Uz to, čitala je i knjigu Disciplina bez straha.

Valona i obitelj pohvaljujem za veliki trud!


  RAD S UČENICIMA:
  svaki dan od 8.00 do 14.00
 
 
 
 
 
 
 Intervju s profesoricom Nerminom Beširević.
 
Koju knjigu za djecu smatrate najzanimljivijom?
„Obožavam“ pitanja ovog tipa! Danas je teško pratiti nove naslove jer je puno izdavačkih kuća i čovjek , jednostavno, ne stigne to sve „pohvatati“. No, od onog što smo moji klinci (7 i 4 god.) i ja u posljednje vrijeme pročitali, izdvojila bih dvije Sanje: S. Polak napisala je Paulinu P. (1., 2. i 3. dio), Petricu Pričalicu i apsolutni hit kod mojih klinaca Mali Jan ima plan. Draga mi je i S. Pilić te Silvija Šesto i njezin Bum Tomica ( ponovno u tri dijela).
Za one malo starije klince svakako bih preporučila niz problemskih knjiga iz biblioteke Hit junior.
 
Koju knjigu biste preporučili za lektiru, a nije do sada uvrštena u popis lektire?
U nižim razredima bih bila sretna kad bi to bila već spomenuta Mali Jan ima plan. Riječ je o knjižici s puno malih, kratkih pričica u kojima Jan u 1. i 2. razredu sam pronalazi izlaz iz raznih nezgodnih situacija. Priče su jednostavne i vesele, a da su poučne pokazuje primjer iz moje obitelji: moja se kći posvađala s najboljom prijateljicom. Ona joj nikako nije željela oprostiti, pa je moja mudrica postupila po Janovom receptu. Kojem? Pročitajte knjigu !
U višim razredima preporučila bih neki dobar strip, primjerice Duricu ili Borovnicu.
 
Kojeg dječjeg, a kojeg odraslog pisca najviše volite?
Opet pitanje «omiljenog» tipa! Trenutno mi je favorit među dječjim piscima Sanja Polak (nekad su to bili Mato Lovrak i Erich Kästner), a od starijih volim Jergovića i Selimovića.
 
Kad je knjižnica otvorena i postoji li suradanja s Gradskom knjižnicom ? Ili knjižnicama drugih škola?
Doista ne znam kada je naša knjižnica počela raditi, nemam taj podatak. Što se tiče suradnje s Gradskom knjižnicom, ona je prisutna kroz sastanke knjižničara Grada Zagreba, a koji se odvijaju prvog utorka u mjesecu. Na tim Informativnim utorcima dolazimo do važnih informacija o izdavaštvu, dobrim i lošim stranama našeg posla i sl. Imamo jako dobru suradnju s jednom od knjižnica u mreži KGZ-a, s Knjižnicom Medveščak. Tamo članovi našeg «Ključa» imaju poseban tretman, a ponekad uređuju i izlog.  
 
U čemu prednjačimo, a što treba unaprijediti u odnosu na druge knjižnice u Zagrebu?
Mislim da prednjačimo u ugodnoj atmosferi, demokratičnosti i sl. Pritom mislim na glasovanje koje se već tradicionalno provodi u listopadu jer tada započinje Mjesec hrvatske knjige. Svake godine učenici slušaju  isti oglas: «Poznat vam je osjećaj da ste u školskoj knjižnici željeli posuditi knjigu koju vam je preporučio prijatelj, ali je niste mogli posuditi jer je nema? «...
Da skratim: učenici viših i nižih razreda dobivaju glasačke kutije u koje trebaju ubaciti papirić s nazivom knjige koju žele vidjeti na polici knjižnice. Knjige koje osvoje najveći broj glasova (1., 2. i 3. mjesto za više i niže razrede, ukupno 6 naslova) kupujemo na Interliberu i to novcem prikupljenim od zakasnina. Tako je učenicima više nije tako teško platiti zakasninu jer su shvatili da im se taj novac ponovno, posredno, vraća. Uz to, osjećaju se i važno budući da i oni imaju utjecaj na kupovinu novih knjiga.
Ono što bih voljela unaprijediti iziskivalo bi i neke novce, pa je to trenutno samo pusta želja, no uglavnom se to odnosi na nabavu novih i zanimljivih knjiga i sve slađih slikovnica, računala u knjižnici, računalni program za knjižnice, bilo što od audio-vizualne građe... Puno je i lektirnih naslova koji nisu zastupljeni u dovoljnom broju primjeraka, pa učenici često ne pročitaju lektiru na vrijeme. Stoga pozivam sve one koji imaju višak takvih knjiga da mi se jave. Često kažem: baš ta knjiga koja ne treba vama, dobro će doći nama!
 
Marino Slatina i Nikola Šerman

Upisi u srednju 2019./2020.
RASPORED ULASKA U ŠKOLU

RASPORED TRAJANJA SATI

RASPORED PREHRANE

KALENDAR ŠKOLE 2021./2022.
e-Dnevnik
PODRŠKA NA DLANU
VODIČ KROZ VELIKE PROMJENE

Priloženi dokumenti:
Mali vodic kroz velike promjene.pdf

Protiv govora mržnje
POPIS UDŽBENIKA ZA POVRAT

POPIS UDŽBENIKA

Internetom protiv ...
Poveznice
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju