preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

ŠKOLSKA GODINA 2021./2022.

Posjet izložbi o glagoljici

 

Od 15. veljače 2022. do 15. ožujka 2022. u knjižnici Božidara Adžije postavljena je izložba Glagoljica - hrvatska jezična i povijesna baština. Julija Vojković i Ivana Sabljak autorice su izložbe. Izložba je nastala u suradnji sa Staroslavenskim institutom u Zagrebu. Izložen je Prvi vrbnički misal koji je jedna od najljepših hrvatskih glagoljskih liturgijskih knjiga. Tema je važna za sve nas jer u školi učimo o važnosti hrvatske glagoljske baštine po kojoj je Hrvatska prepoznatljiva u svijetu. Svidjelo mi se što je izložba simbolički postavljena povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače. Posjet knjižnici bio mi je zanimljiv. Pokazali smo zavidno znanje o glagoljičnoj baštini i povijesti jezika odgovarajući na pitanja voditeljice, a naša profesorica je bila ponosna na nas. Također smo naučili neke nove činjenice i ponovili gradivo.  Preporučila bih izložbu  petim i šestim razredima, ali i starijim učenicima.

Ivona Mandić, 6.a


 

Radionica izrade plakata iz povijesti hrvatskoga jezika

 

 

Hrvatska jezična baština

 

Tijekom listopada održao se zajednički sat novinarstva i dodatne nastave hrvatskog jezika. Učenici s dodatne nastave hrvatskog jezika izrađivali su plakate o povijesti hrvatskog jezika, a mi s novinarske grupe smo ih fotografirali, vodili bilješke i pratili njihov rad.

Slika 1. Učenici izrađuju plakate


Čitali smo tekstove na starohrvatskom jeziku koje je za nas pripremila naša profesorica Katalinić. Pomoću dodatne literature iz povijesti hrvatskog jezika, prisjetili smo se legende o dolasku Hrvata na današnji teritorij početkom 7. stoljeća. Nakon toga, proučavali smo poznate povijesne podatke  o počecima hrvatske pismenosti i trima pismima: latinici, glagoljici i ćirilici. Istaknuli smo Bašćansku ploču kao najznamenitiji spomenik rane hrvatske pismenosti na glagoljici.

 

Slika 2.   Bašćanska ploča nastala je oko 1100. godine. U kamenu su uklesana 402 slova i 107 riječi. Polovicom 19. stoljeća pronađena je u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru pored Baške na otoku Krku, a od 1934. smještena je u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. 

Natpis kneza Branimira, Krstionica kneza Višeslava, Vinodolski zakonik, Povaljska listina i Poljički statut samo su neki od spomenika koje smo još spomenuli.

Ovaj nastavni sat bio nam je zanimljiv jer smo izradili tri poučna plakata koje smo kasnije predstavili razredu. Na vrlo zabavan način ponovili smo gradivo naučeno na redovnom satu hrvatskog jezika i nadopunili ga novim spoznajama.

Ivona Mandić, 6.a

 
 

Static HTML

Static HTML

CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju