preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

7. A U HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI

Autor: Sandra Bašić Kantolić, 17. 2. 2018.

U četvrtak, 15. veljače 2018., učenici 7.a su u pratnji razrednice, prof. Bašić i školske knjižničarke, prof. Beširević, bili u Hrvatskoj narodnoj banci. Sjedište Hrvatske narodne banke nalazi se na Trgu hrvatskih velikana, na sjecištu Martićeve ulice i Ulice Franje Račkoga.

 

nastavak priče pod [više]

Bio je divan, sunčan dan pa smo odlučili propješačiti tih 15-ak minuta.

Naši su se domaćini doista potrudili da nam boravak bude ugodan i interesantan. Kroz pripremljenu prezentaciju vodila nas je ljubazna djelatnica banke, strpljivo odgovarajući na postavljena joj pitanja. Na kraju predavanja, svatko je dobio i dar: izdanje o kovanom novcu Republike Hrvatske.

Potom smo se uputili i u kratak obilazak zgrade.

Sjedište Hrvatske narodne banke nalazi se u palači bivše zagrebačke burze, koja je podignuta 1927. godine. No, kako je promet dionicama uskoro silno pao, burza je novu zgradu koristila vrlo kratko. Burza je iz zgrade izbačena 1940. godine, a 1945. je i zatvorena.

Saznali smo kako je zgrada zaštićeno kulturno dobro i najznačajnije djelo arhitekta Viktora Kovačića. Prepoznatljiva je po svom pročelju od bijelog bračkog kamena koje dodatno uljepšavaju četiri jonska stupa. Zahvaljujući njima, pročelje zgrade podsjeća na grčki hram.

Prezentaciju smo pratili u prostoriji koja je bila sudnica zagrebačke burze. Potom smo se spustili u prizemlje, u glavnu dvoranu nekadašnje burze. O njezinoj ljepoti nije potrebno trošiti riječi, bit će dovoljno pogledati slike. No, evo i jedne zanimljivosti: u videu ćete vidjeti knjige smještene u zidnim vitrinama. Ali, prvotno, u te niše bile su smještene 52 telefonske govornice iz kojih su djelatnici burze  mogli istovremeno telefonirati i trgovati dionicama. Kasnije, izlaskom burze iz zgrade, telefonske govornice postale su police za knjige. 

Bogatiji za jedno novo iskustvo, uputili smo se prema školi. Ovaj put tramvajem, kako bi učenici koje je čekala nastava, stigli na vrijeme. No, dugo smo čekali tramvaj.

Prof. Zamola, oprostite na kašnjenju!
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju