preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > Knjižnica
AKTIVNOSTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE

23. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 26. 5. 2019.

Na svom 23. putovanju od 10. do 15. svibnja naprtnjača se privremeno preselila u domove Grge (3.a), Paule (3.b) i Nede (3.c)

GRGA je čitao u društvu roditelja i mlađeg brata Borne. Pregledali su knjige iz naprtnjače i odlučili što će tko čitati.

Mama je odabrala krimić Stara ljubav. Budući da je Grgin tata  često u vrtu koji imaju na selu, razveselila ga je  knjiga Mala vrtlarica. Osim toga, uživao je i u knjizi Upoznaj Zagreb.  

Borna je odmah odabrao knjigu Čudesan origami i od svih knjiga u naprtnjači, ta mu je bila najbolja.  Braća su prema uputama iz knjige izradila brod, etui za olovke, kutiju za bombone i tulipan.

Grga je s mamom čitao knjigu Upoznaj Zagreb iz koje je puno toga naučio: prilikom izgradnje temelja za kazališta Gavella tamo je pronađena mamutova kost. Iako je znao da je Slavoljub Penkala izumio penkalu, saznao je još da je izumio i džepnu svjetiljku, insekticid i još puno toga.

Tata i mama su pohvalili projekt i odabir knjiga jer  je svaki član obitelji pronašao nešto za sebe.

Na kraju je Grga razredu pokazao slike obitelji snimljene tijekom projekta.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

PAULA je čitala u društvu roditelja te starijeg i mlađeg brata.

Naprtnjača je već drugi put u njihovom domu jer ju je prije četiri godine prvi put donio stariji brat Frane. Projekt joj se svidio jer je uživala u obiteljskom čitanju.

Čitala je knjige Morski dnevnik Pauline P., Pettson ima loš dan, Svijet kreativnosti i zabave, Mala vrtlarica i Upoznaj Zagreb, a prolistala knjige Rimljani, Roditelji i djeca- kako zajedno, te 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Najviše su joj se svidjele knjige Svijet kreativnosti i zabave te Morski dnevnik Pauline P. Te knjige preporučuje svima jer su zabavne i poučne.

Mama  Nikolina je mlađem bratu Marku čitala knjigu Mala vrtlarica. Bila mu je zabavna jer kod bake u Dubrovniku ima mali vrt u kojem se zabavlja. Marko voli kad mu ukućani čitaju slikovnice, a sam ih rado lista. Mama je napisala da ih je vjetrovito i kišovito vrijeme zadržalo u kući pa su ga provodili čitajući. U dahu je pročitala knjigu Upoznaj Zagreb: koliko god da je već znala o Zagrebu, opet je naučila nešto novo. Uživala je i čitajući Malu vrtlaricu: iako nemaju vrt na balkonu sade cvijeće i začinsko bilje. Veseli se što će za par godina i Marko kući donijeti knjižnu naprtnjaču.

Tata Ivan se razveselio krimiću Tajno ime kojeg je uspio pročitati zahvaljujući tome što su djeca bila zauzeta čitanjem svojih knjiga.

 I Frane je komentirao projekt, vrlo diplomatski : „Inače velim čitati. Napisao bih puno toga, ali mi nisu ostavili mjesta“ 😊

Na kraju je Paula svima pokazala fotografiju snimljenu tijekom čitanja.

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

NEDA je dugo čekala da naprtnjača dođe u njenu obitelj. Prvo je čitala Morski dnevnik Pauline P. i jako joj se svidjela jer ju Paulina pomalo podsjeća na nju. Poslije je s roditeljima čitala knjigu Civilizacije svijeta i ta joj se knjiga najviše svidjela. Iz nje je puno toga naučila o Kini (o njihovim obiteljima, pismu i krasopisu te posljednjim dinastijama), ali i o Rimljanima.

Potom je s mamom čitala knjige Roditelji i djeca-kako zajedno i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Ova zadnja joj je bila jako zabavna jer je zaključila da joj roditelji na sve te načine iskazuju ljubav.

Nakon toga došao je red na knjigu Origami prema čijim je uputama napravila kita, a mama pingvina. Prolistala je i knjige Upoznaj Zagreb te knjigu Vrtlarstvo za djecu.

Iz knjige Findus se seli naučila je da nije lijepo raditi ono što druge živcira.

Mama je napisala da se zaljubila u čitanje uz knjigu Junaci Pavlove ulice i da joj je tada knjiga postala najbolji prijatelj. Iz naše naprtnjače najviše su joj se svidjele knjige Civilizacije svijeta i Roditelji i djeca-kako zajedno.

Tata je pohvalio projekt jer doprinosi zbližavanju roditelja i djece. S Nedom je rado čitao knjigu Findus se seli jer knjiga podsjeća na važnost obitelji. Potom je Neda svima pokazala sliku obitelji snimljenu tijekom čitanja, ali i što je sve napravila prema uputama iz knjige Čudesan origami.

 

 Velika pohvala cijeloj obitelji!  

 

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju