preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > Knjižnica
AKTIVNOSTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE

22. PUTOVANJE NAPRNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 26. 5. 2019.

Prošli put naprtnjače su u svoje domove nosile dvije učenice, a od 3. do 7. svibnja to su učinila četiri dječaka : Luka (3.a), Sven i Vid (3.b) i Grga (3.c)

 

LUKA je konačno dočekao da naprtnjača dođe u njegovu obitelj i uživao je čitajući knjige! Već u petak je prolistao sve knjige i prvo uzeo knjigu Upoznaj Zagreb. Iz te je knjige saznao kako je nastao zepelin: u stvari ga je 1896. izumio David Schwarz, no, nažalost, umro je prije prvog službenog leta pa je njegove nacrte otkupio grof Ferdinand von Zeppelin po kojem je ovaj tip letjelice dobio ime. Knjiga Čudesan origami mu se jako svidjela pa mu je mama istu takvu kupila već u utorak. Iz nje je puno toga napravio: bundevu za noć vještica (6 komada), šišmiša, zvjezdanu kutiju, etui za olovke i dva tulipana.

Iz knjige Čuda svijeta čitao je o tome kako su građene egipatske piramide i o crtežima koji su pronađeni na zidovima špilja.

Iz knjige Mala vrtlarica želio je saznati što se radi sa sjemenkama i laticama kad se osuše. Naučio je da od latica možeš raditi čaj, a suhe sjemenke možeš, kad se osuše, jesti kao grickalice.

Mama je napisala da ih je naprtnjača jako razveselila, a pogotovo knjiga Čudesan origami uz koju su proveli najzabavnije trenutke i ukrasili dom svakojakim figurama.

Na kraju, Luka je ponosno pokazao razredu slike snimljene tijekom projekta.

Velika pohvala cijeloj obitelji,  a posebno origami Luki 😊.   

SVEN je čitao knjige Pettson ima loš dan, Svijet kreativnosti i zabave, Upoznaj Zagreb i Rimljani. Najviše mu se svidjela ova posljednja jer je iz nje doznao kako su se Rimljani obranili od Hanibala. Inače voli čitati stripove pa misli da je šteta što u naprtnjači nije bilo stripova.

VIDU se projekt jako svidio i želio bi ga imati svake godine. Inače voli čitati enciklopedije,  a iz naprtnjače je čitao knjige Rimljani, Pettson ima loš dan, Upoznaj Zagreb te knjigu Svijet kreativnosti i zabave. Najviše mu se svidjela knjiga Rimljani i preporučuje ju i ostalima.

U ovom projektu svidjelo mu se to što su svi zajedno, obiteljski, čitali knjige. Inače zajedno čitaju knjige o Harryju Potteru.

Mama Roberta pohvalila je projekt, ali bi voljela da su knjige ostale duže u obitelji. Zbog kratkog boravka u obitelji neke su knjige samo prolistali.  Najviše su uživali u zajedničkom čitanju knjige Rimljani, dok je knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno izazvala najviše obiteljskih rasprava.

Jako joj se svidjela knjiga 101 način kako pokazati djetetu da ga volite jer nudi izvrsne savjete roditeljima kako da se u užurbanoj svakodnevici kroz jednostavne aktivnosti povežu  s djecom.

Tata Branko napisao je da vole zajedničko čitanje jer im ono pruža priliku za kvalitetnim druženjem uz dugačke i žustre rasprave. Dojam je završio  riječima: „Dok čitamo o čarolijama, sami prolazimo kroz jednu. Dok danas čitamo, gradimo bolje sutra:“😊

 Sven i Vid ponosno su razredu pokazali zgodnu fotografiju snimljenu tijekom projekta.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

GRGA je dojam započeo ovako:“ Mi smo velika obitelj pa se nismo svi uspjeli skupiti jer moja velika braća imaju puno obaveza i dolaze doma kad ja već spavam. Ali, zato smo se mama, sestra brat i ja odlično zabavili. Ja sam, naravno, odmah navalio na Origami.“

Grga nam je na vrlo zabavan način prenio dojmove tijekom boravka naprtnjače u svom domu. Dok je radio origami dinosaura kojeg nam je i pokazao, mama ga je zabavljala čitajući mu priče iz knjige Upoznaj Zagreb. Mami se ta knjiga najviše svidjela. Ona ne voli romane, ali ih voli tata pa Grga misli da je tata već pročitao roman Brda se miču. Grgina sestra je starija od njega, puno toga zna pa je tako odmah znala da će napraviti travnate glave iz knjige Vrtlarstvo za djecu.

 Grga je napisao da su se odlično zabavljali čitajući knjige, ali da je pet dana bilo premalo. Kao šećer za kraj ostavili su si knjigu Findus se seli koju su zavoljeli već prije par godina.

Na kraju, Grga je svima pokazao moćnog origami dinosaurusa kojeg je napravio prema uputama iz knjige.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju