preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > Klasičari
Klasičari

Državno natjecanje iz klasičnih jezika

Autor: Danijela Zamola, 4. 4. 2017. 14:48

Ove godine, XXX. državno natjecanje iz klasičnih jezika održalo se u Skradinu od 29. do 31. ožujka. Učenice 8.c razreda naše škole Rina Baljak, Nika Vicković i Marta Raos osvojile su 1., 3. i 4. mjesto u kategoriji poznavanja latinskog jezika. Čestitamo na trudu i tako iznimnom uspjehu!

Osim što su u ova tri dana morale „pamet staviti“ na latinski jezik, ostatak vremena provele su u druženju s ostalim natjecateljima i u uživanju u ljepotama Skradina, Nacionalnog parka Krka, arheološkog lokaliteta Bribirske glavice i Šibenika.

Nadamo se da će im ovo natjecanje ostati u sjećanju kao lijepo i sa spoznajom da učenje klasičnih jezika stvara čovjeka koji, osim poznavanja grčke i rimske civilizacije, upoznaje baštinu svoje vlastite domovine.

 

 [više]

SOFOKLO "TRAGAČI"

Autor: Danijela Zamola, 14. 6. 2016. 18:50

Od vrlo velikog Sofoklovog opusa (100 drama i 23 satirske igre) sačuvano je samo sedam drama i jedna satirska igra.

U četvrtak, 9. lipnja, učenici osmih razreda koji uče klasične jezike, izveli su jedinu  komičnu satirsku igru starogrčkog dramatičara Sofokla, Sljednici ili Tragači.

Poslušali smo mudre riječi Homera, upoznali Apolona i nimfu Kilenu, vođu satira Silena i zbor satira u izvedbi naših učenika.

Jedan od glavnih scenskih rekvizita, liru, izradile su naše učenice Lina Radončić i Vjekoslava Margetić, a sudjelovali su redom:

HOMER – Andro Pavelić

APOLON - Roko Silić

SILEN, VOĐA SATIRA - Filip Bojković

ZBOR SATIRA - Dorotea Igrec, Laura Križić, Vjekoslava Margetić, Korina Sterle

NIMFA KILENA - Jurja Javorić

 [više]

II. FESTIVAL KLASIČNIH JEZIKA I ANTIČKE KULTURE

Autor: Danijela Zamola, 7. 6. 2016. 20:58

II festival klasičnih jezika i antičke kulture od 27. do 29. svibnja 2016. u organizaciji Hrvatskog društva klasičnih filologa odvijao se u Starom Gradu na otoku Hvaru povodom 2400. godišnjice dolaska Grka na taj otok.

Na Festivalu su se predstavili učenici iz brojnih, uglavnom srednjih škola, iz čitave Hrvatske.

Osmero  učenika i učenica 8.b i 8.c razreda Filip Bojković, Dorotea Igrec, Jurja Javorić, Laura Križić, Vjekoslava Margetić, Andro Pavelić, Roko Silić i Korina Sterle pokazali su svoje glumačke sposobnosti u Sofoklovoj satirskoj igri Sljednici, sudjelovali su na mnogim radionicama posvećenim obilježavanju 2400 godina od dolaska Grka na Hvar i posjetili sve kulturne znamenitosti Staroga Grada na Hvaru.

 [više]

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ LATINSKOG I GRČKOG JEZIKA

Autor: Danijela Zamola, 9. 3. 2016. 21:00

16. veljače u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu održano je Županijsko natjecanje iz klasičnih jezika.

Učenica  Vjekoslava Margetić (8.b) natjecala se i u poznavanju i latinskog i grčkog jezika i u obje kategorije postigla 1. mjesto. Učenica Sara Caktaš (8.c) također se natjecala u poznavanju i latinskog i grčkog jezika, u latinskom je zauzela 6., a u grčkom 2. mjesto. 

Učenik Pavel Kliska (8.b) natjecao se u poznavanju latinskog jezika i zauzeo 2. mjesto.

Čestitamo učenicima na iznimnom trudu!

http://www.gimnazija-klasicna-zg.skole.hr/natjecanja/osnovne_latinski_2016.pdf

http://www.gimnazija-klasicna-zg.skole.hr/natjecanja/osnovne_grcki_2016.pdf

 [više]

Klasičarke u Skradinu

Autor: SANJA HRVOJEVIĆ, 30. 9. 2015. 19:24

 [više]

XVIII. DRŽAVNO NATJECANJE IZ LATINSKOG I GRČKOG JEZIKA

Autor: SANJA HRVOJEVIĆ, 25. 4. 2015. 20:39

XVIII. DRŽAVNO NATJECANJE IZ LATINSKOG I GRČKOG JEZIKA

Gimnazija Eugena Kumičića u Opatiji  od 15. do 17. travnja 2015.

Učenici OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića postigli su izvrsne rezultate:

LATINSKI JEZIK:

1. mjesto: Andrija Živković

4.   mjesto: Luka Radić Car

6.   mjesto: Klara Čelan

9.   mjesto: Ana Romac

GRČKI JEZIK:

1. mjesto: Petra Banožić

2. mjesto: Lea Polić

4. mjesto: Andrija Živković

5. mjesto: Klara Čelan

10. mjesto: Ana Romac

Čestitamo učenicima i mentoricama, profesoricama klasičnih jezika Danijeli Zamola i Jeleni Huzanić

 [više]

Colonia Iulia Iader

Autor: SANJA HRVOJEVIĆ, 25. 4. 2015. 19:28

8. seminar Colonia Iulia Iader

U razdoblju od 7. do 10. travnja 2015. godine u Zadru se održao  tradicionalni osmi seminar za mlade Colonia Iulia Iader. Tema ovogodišnjega seminara bila je “Post meridiem”, a poseban naglasak  stavljen je na rimske terme. Na seminaru su sudjelovali učenici zagrebačkih osnovni škola u kojima se uči grčki i latinski jezik te učenici prvih razreda klasičnih gimnazija. Iz naše škole na Seminaru su bili  Andrija Živković (8.b), Ana Romac (8.b) i Lea Polić (8.c).

Osim u poznavanja zadarske povijesti i šetnje njegovim uskim ulicama, sudionici su sudjelovati na lektoratima te posjetili Arheološki muzej Zadar (posebna pažnja  posvećena je nedavno otvorenom stalnom postavu antičke zbirke) i Muzej antičkog stakla (posebna zanimljivost svakako su radionice izrade stakla te staklenih ukrasa i figurica).

Profesorice klasičnih jezika Danijela Zamola i Jelena Huzanić

Anin osvrt na boravak u Zadru

Colonia Iulia Iader

 [više]

 Klasičari

KLASIČARI

Učenje klasičnih jezika dio je  najvrednije hrvatske obrazovne  tradicije i seže u same početke javnog i organiziranog poučavanja na hrvatskom tlu. Od devedesetih godina dvadesetog stoljeća klasični se jezici poučavaju i uče u nekoliko osnovnih škola u Zagrebu, a u Osnovnoj školi Silvije Strahimir  Kranjčević  nastava klasičnih jezika započela je još 1977. na što smo osobito ponosni.

Od petoga do osmoga razreda klasična odjeljenja imaju organiziranu nastavu klasičnih jezika. Latinski se jezik uči tri sata tjedno od petoga do osmoga razreda, a grčki jezik tri sata tjedno u sedmom i osmom razredu. Činjenica jest da učenici koji se opredijele za klasični program i klasična odjeljenja imaju dodatno tjedno i godišnje opterećenje u satnici, ali učenjem klasičnih jezika stječu nemjerljive prednosti i korisnost za usvajanje obrazovnih sadržaja iz ostalih predmeta, prvenstveno u materinjem i stranim jezicima, u strukturi i organizaciji učenja općenito, u strpljivosti koja je pri učenju kao procesu  usvajanja i očuvanju stečenih spoznaja i znanja itekako nužna.

Tijekom četverogodišnjega klasičnoga programa učenici koji pokazuju interes za ove predmete imaju prilike sudjelovati u  seminarima za osnovnoškolce u organizaciji Instituta za klasične jezike i antičku civilizaciju Latina i Graeca, posebno se pripremati za natjecanje iz klasičnih jezika na dodatnoj nastavi u individualnom radu s nastavnikom, sudjelovati u svim aktivnostima unutar i izvan škole koje se referiraju na antičku civilizaciju i njezina posvuda vidljive tragove. Nije potrebno spominjati da je onima, koji nakon osmoga razreda žele nastaviti klasično obrazovanje i u gimnaziji, trasiran put u Klasičnu gimnaziju, a oni koji ne žele, imaju vrijednu početnu poziciju za učenje latinskoga jezika u ostalim gimnazijama. 

U Osnovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević klasične jezike poučavaju profesorice Danijela Zamola (latinski i grčki jezik)i Jelena Huzanić (latinski jezik).

Nika sa Samotrake, 190. pr. Kr., mramor, 244 cm visoka, Louvre, Pariz.

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju