preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

UPUTE RODITELJIMA

Autor: Melita Haluga, 6. 9. 2020.

Dragi učenici i učenice, poštovani roditelji i staratelji,

Kako bismo sigurno zakoračili u novi školsku godinu dostavljam Vam nekoliko osnovnih uputa. Upute su izrađene temeljem uputa HZJZ–a i MZO-a. Tekst preporuka nalazi se na poveznicama:

https://mzo.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti//Modeli%20i%
20preporuke%20za%20provedbu%20nastave%20u%202020-2021%20(29.8.2020).pdf

https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/
Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf

Na početku prošle školske godine nismo niti razmišljali o preporukama kakve imamo danas, ali sada smo u potpuno novoj situaciji i moramo se naučiti živjeti i raditi na novi način. Sigurna sam da zajednički možemo odgovoriti i na ovaj izazov. U nadi da će ove mjere biti dovoljne da ostanemo zdravi i nastavu pohađamo u školi, srdačno Vas pozdravljam.

Melita Haluga, ravnateljica

nastavak pod [više]

 

UPUTE RODITELJIMA DOLAZAK UČENIKA I RODITELJA U ŠKOLU

1. Djeca u školu dolaze sama ili u pratnji jednog roditelja.

2. U školu je iznimno dozvoljen ulazak samo jednom roditelju u pratnji učenika s teškoćama u razvoju koji nema osiguranu podršku pomoćnika u nastavi i ne može samo ući u školu. Roditelj koji ulazi u školu obvezan je držati razmak od 1,5 metra u odnosu na druge učenike/djelatnike škole i u školu obvezno ulazi s maskom.

3. Dijete u školu ne smije dovoditi roditelj koji ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19. Ako iste simptome ili mjeru samoizolacije ima dijete/učenik ili ako je zaraženo virusom COVID-19 ne smije dolaziti u školu.

4. Roditelji/skrbnici koji dovode i odvode djecu u školu to čine na način da ne ulaze u školu, već dolaze do ulaza u školsko dvorište pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Roditelji i djeca iz istog kućanstva ne moraju držati distancu. 

BORAVAK UČENIKA U ŠKOLI

1. Djeca bi trebala što je više moguće održavati distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih (preporučeno 1,5 m).

2. Tijekom boravka u školi učenik boravi u svojoj odgojno-obrazovnoj skupini (razredu) i ne miješa se s djecom iz drugih odgojno-obrazovnih skupina. Učenik prostoriju u kojoj boravi njegova odgojno-obrazovna skupina smije napustiti samo u slučaju odlaska u sanitarni čvor, blagovaonicu, pranje ruku ili izlaska u dvorište škole radi aktivnosti na otvorenom i to isključivo na način da se ne miješa s djecom iz drugih razreda.

3. Prilikom prolaska kroz zajedničke prostorije (hodnik/hol/toaleti/dvorana) učenici su dužni prolazak skratiti na minimum, nepotrebno ne dodirivati površine ili predmete i kretati se po unaprijed definiranoj ruti kretanja.

4. Djeca trebaju redovito i pravilno prati ruke prije ulaska u svoju učionicu, prije konzumiranja hrane, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Nakon pranja ruku vodom i sapunom ruke treba osušiti papirnatim ručnikom za jednokratnu upotrebu koji se nakon korištenja baca u koš za otpad.

5. Djecu treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju odbaciti u koš za otpad te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

6. Preporuča se i potiče djecu da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta. Djeca ne bi trebala dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugom djecom. Svako dijete samo postupa sa svojom odjećom i obućom, školskim priborom, torbama i knjigama te ih ne dijeli s ostalom djecom i ne dodiruje i ne uzima stvari druge djece.

7. Za učenike od 1. do 4. razreda nije obavezno nošenje zaštitne maske. Učitelji izbornih predmeta i engleskog jezika koji dolaze na nastavu nose zaštitne maske. Učenici od 5. do 8. razreda i predmetni nastavnici nose maske.

ORGANIZACIJA BORAVKA UČENIKA U ŠK

Učitelji su s učenicima na školskom dvorištu kad je to moguće. Nastava TZK odvija se kad god je to moguće u vanjskim prostorima, odnosno na školskom igralištu i parku i to na način da ne dolazi do spajanja ili kontakta razrednih odjeljenja u svlačionici, dvorani niti u vanjskom prostoru. Kod održavanja nastave u zatvorenom prostoru primjenjuju se Preporuke za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima. Za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19 ne organiziraju se ekskurzije učenika, izvanučionična nastava – osim u dvorištu škole i šetnje u blizini škole.

ODLAZAK UČENIKA IZ ŠKOLE

Izlazak učenika viših razreda nadgleda učiteljica/učitelj koja s njima održava zadnji školski sat, te vodi brigu o održavanju razmaka i pridržavanju svih ostalih mjera kod izlaska učenika iz škole. Roditelji ne ulaze u školsku zgradu. Dok čekaju djecu, roditelji drže međusobni razmak od 1,5m.

POSTUPANJE U SLUČAJU SUMNJE U ZARAZU KOD DJETETA

1. Kod pojave znakova bolesti koji upućuju na moguću zarazu COVID-19 (povišena tjelesna temperatura – pod pazuhom 37,2 °C, simptomi respiratornih bolesti – kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja, poremećaj osjeta njuha i okusa i gastrointestinalne smetnje (proljev, povraćanje i bol u trbuhu) dijete/učenik ostaje kod kuće, a roditelj se javlja najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine koji odlučuje o testiranju. O tome roditelj telefonom mora obavijestiti školu.

2. Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, učitelj odmah obavještava roditelje, koji u najkraćem mogućem roku trebaju doći po dijete. Do dolaska roditelja dijete se izolira u prikladnoj prostoriji. Odmah po utvrđivanju simptoma djetetu je potrebno osigurati masku za lice, a učitelju koji prati dijete do prostorije za izolaciju i boravi s njime treba osigurati vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta dezinficira se prostorija u kojoj je dijete bilo izolirano. Poseban prostor za izolaciju, djelatnike koji su zaduženi za brigu o bolesnom djetetu do dolaska roditelja i poseban protokol propisuje se mjerama za djelatnike škole.

3. Ravnatelj nadležnom epidemiologu/školskom liječniku javlja svako grupiranje osoba sa sumnjom na COVID-19 i svaku pojedinačnu infekciju koju roditelj ili djelatnik moraju najhitnije prijaviti ravnatelju.

4. Kod pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu COVID-19, razredni odjel u pravilu nastavlja dalje s radom, dok se kod prijavljenog grupiranja osoba (veći broj osoba) sa znakovima bolesti postupa sukladno mišljenju liječnika.

5. Kad se kod djeteta/učenika utvrdi zaraza COVID-19, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa. Za sve osobe kod kojih se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u vrijeme kad je osoba mogla biti zarazna izriče se mjera samoizolacije.


Priloženi dokumenti:
Upute_roditeljima.pdf (105.36 KB)


Upisi u srednju 2019./2020.
RASPORED ULASKA U ŠKOLU

RASPORED TRAJANJA SATI

RASPORED PREHRANE

KALENDAR ŠKOLE 2021./2022.
e-Dnevnik
PODRŠKA NA DLANU
VODIČ KROZ VELIKE PROMJENE

Priloženi dokumenti:
Mali vodic kroz velike promjene.pdf

Protiv govora mržnje
POPIS UDŽBENIKA ZA POVRAT

POPIS UDŽBENIKA

Internetom protiv ...
Poveznice
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju