preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

TERENSKA NASTAVA NJEMAČKOG JEZIKA U ŠK. GOD. 2018./2019.

Autor: Alma Kalinski, 2. 5. 2019.

ŠESTAŠI U MINIMUNDUSU 19. LISTOPADA 2018.

Učenici 6. razreda koji uče njemački jezik ove su školske godine u listopadu posjetili predivan park minijatura Minimundus u glavnom gradu austrijske savezne zemlje Koruške. Obilazili su i fotografirali modele građevina i tehničkih izuma, tražili i uspoređivali objekte, bilježili  podatke o njima i marljivo rješavali radne listiće. Mnogi su kupnju suvenira obavljali na njemačkom. Kasnije su razgledavali znamenitosti u središtu Klagenfurta slušajući legende o postanku grada. Nakon ručka i odmora sretno su se i veselo, pjevajući pjesme na njemačkom i drugim jezicima, vratili kući u večernjim satima.

 

OSMAŠI U BEČU 16. – 17. TRAVNJA 2019.

Učenici 8. razreda koji uče njemački jezik proveli su u Beču dva dana prepuna doživljaja. Povijesnu i kulturnu baštinu glavnoga grada Republike Austrije, ali i suvremeni način života učenici su otkrivali promatrajući prelijepe ulice, trgove, građevine, spomenike, parkove i ostale znamenitosti – Ring, Heldenplatz, Hofburg, Vindobonu, Kohlmarkt, Graben, Stephansplatz, Stephansdom, Kärtnerstraße, Prater itd. Posjetili su Naturhistorisches Museum (Prirodoslovni muzej) i naučili ponešto o povijesti Zemlje i biljnog i životinjskog svijeta. Bilo je tu svega – od izumrlih i zastrašujućih gorostasa do neobičnih, rijetkih i dragocjenih formacija minerala.

Najveće oduševljenje ipak su kod svih izazvala dva moderna, interaktivna muzeja. U prvom muzeju – Time Travel Vienna – učenici su se, uronivši u filmsku zbilju 5D kina, upoznali s poviješću grada od njegova nastanka do danas. Na tom upečatljivom putovanju kroz vrijeme, koračajući podzemnim hodnicima ispod srca grada, također su sreli redovnike, Habsburgovce, Kugu, prisluškivali razgovore povijesnih velikana, proživjeli zračni napad u skloništu i sretno dočekali završetak Drugoga svjetskog rata, lebdjeli nad gradom u nebeskoj kočiji s lipicancima.

Porijeklo zvuka, tonove i glazbenu umjetnost, po kojoj je Beč doista svjetski slavan, učenici su samostalno istraživali u drugom muzeju – Haus der Musik. Neki su se okušali u skladanju i dirigiranju, neki u eksperimentiranju sa zvukom, neki su se pak malo bolje upoznali s Haydnom, Mozartom, Straussom, Schubertom, Beethovenom i bečkim filharmoničarima.

Ali to, dragi čitatelji, nije sve… Putovanje smo začinili kratkim, ali slatkim posjetom Prateru. Mnogi će pamtiti divovski Wiener Schnitzel i Topfenstrudel, sočnu štrudlu od sira, ali još više njih adrenalinsku vožnju i atrakcije u zabavnom parku. Na povratku u Zagreb, naši su osmaši, neočekivano velike energije i dobre volje, svaku minutu vožnje iskoristili za živahnu razmjenu dojmova, druženje, pjesmu i smijeh.

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju