preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

SEDMAŠI NA CRESU I LOŠINJU

Autor: SANJA HRVOJEVIĆ, 24. 4. 2019.

Učenici sedmih razreda, proveli su dva vedra i sunčana dana na otocima Cres i Lošinj. Povezujući gradivo predmeta biologija, geografija, glazbena kultura, engleski jezik, kemija i vjeronauk, upoznali su se sa bogatom prirodnom i kulturnom baštinom ovih prelijepih kvarnerskih otoka.

Posjetivši Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove, Beli i Institut Plavi svijet, Veli Lošinj, učenici su saznali nove informacije o bjeloglavim supovima koji žive na sjevernom dijelu otoka Cresa i o koloniji dobrih dupina koja obitava u akvatoriju otoka Cresa i Lošinja. Dojmove o bioraznolikosti otočja dopunio je posjet lošinjskom Miomirisnom otočnom vrtu i upoznavanje sa autohtonim biljnim vrstama otoka i njihovom tradicijskom uporabom u svakodnevnom životu otočana.

Posjetili smo i župnu crkvu Sv. Marka u Valunu u kojoj smo vidjeli, ugrađenu u zid sakristije, dvojezičnu (starohrvatski i latinski jezik), Valunsku ploču iz 11. stoljeća.

U sklopu Lošinjskog muzeja posjetili smo Arheološku zbirku u Osoru,  Muzej Kula u Velom Lošinju i Palaču Fritzi u Malom Lošinju. Međutim, najviše nas se dojmio i oduševio, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju. Saslušati priču o brončanom antičkom kipu koji je dvije tisuće godina ležao na dnu mora i stajati u njegovoj blizini (koliko je dozvoljeno strogim pravilima muzeja), diviti se umijeću izrade starogrčkih kipara i vještini hrvatskih restauratora, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Prepuni dojmova, u večernjim satima, vratili smo se svojim kućama.
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju