preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

IZVJEŠĆE O POSJETIMA DJEČJEM ODJELU KNJIŽNICE MEDVEŠČAK TIJEKOM LISTOPADA

Autor: Nermina Beširević, 15. 11. 2018.

U mjesecu hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) planirani su česti posjeti Dječjem odjelu knjižnice Medveščak.

 

Prvi posjet bio je u četvrtak, 18.10., kada obilježavamo Dan kravate. U posjet su išli učenici 1. b razreda (oni koji su u boravku) u pratnji učiteljice Blaženke Šimunović i knjižničarke Nermine Beširević.

Iz škole smo krenuli u 12.30, a vratili se u 14.30 sati.
Kiša je nemilice padala, ali nas nije spriječila. Dočekale su nas knjižničarke Dječjeg odjela i provele nas knjižničnim prostorom. Vidjeli smo dio namijenjen korisnicima knjižnice, ali i dijelove koje inače ne mogu vidjeti: dio knjižnice u kojem se čuvaju knjige za koje nema mjesta u prednjem prostoru te prostorije namijenjene obradi knjiga: novih, ali i onih kojima je potreban popravak.Upoznali smo i knjižničarku koju odmila zovu doktoricom za knjige jer upravo ona oštećene knjige „liječi“ kako bi ponovno bile spremne za posudbu.

Potom smo se smjestili za stolove i knjižničarke su nas naučile ponešto o povijesti kravate i kakva je uloga Hrvata u povijesti tog odjevnog dodatka. A onda je bilo dosta priče jer smo se primili ozbiljnog posla: učili smo jedni drugima vezati kravate. U tome smo bili prilično uspješni, a kao dokaz služe nam i fotografije koje smo pritom snimili.

Za kraj, knjižničarke su učenicima pokazale kako nacrtati kravate, a učenici su ih oslikali po svojoj volji: to je bio cijeli vatromet ideja i boja. Zadovoljni naučenim i viđenim, zahvalili smo našim knjižničarkama i obećali uskoro ih ponovno posjetiti.
Vrativši se u razred, učiteljica Blaženka i učenici ukrasili su ga donesenim crtežima kravata, a knjižničarka Nermina je sliku tako ukrašenog razreda poslala i našim dobrim knjižničarkama iz Medveščaka.

Eto, baš smo lijepo kravatama proslavili Dan kravate.

Drugi posjet Dječjem odjelu knjižnice Medveščak bio je u ponedjeljak, 29. listopada.

Ovaj put knjižnicu su posjetili učenici 1.a razreda (oni koji su u boravku), a u pratnji su bile učiteljica Danijela Glavinović i knjižničarka Nermina Beširević.

Krenuli smo u 12. 30, a vratili se u 14.30 sati. I ovaj put smo, u pratnji dragih knjižničarki dječjeg odjela upoznali sve dijelove knjižnice, posjetili „doktoricu za knjige“, a potom se smjestili za stolove.

Danas je na redu bilo čitanje priče. Bila je to priča Ježeva kućica Branka Ćopića. Knjižničarka Marsela pokazala nam je različita izdanja ove slikovnice, lutke koje su u knjižnici izradili za istoimenu lutkarsku
predstavu, a onda nam je počela čitati priču. Uskoro, shvatili smo da ne čujemo samo njezin glas, već su je iz pozadine pratili i glasovi naših učenika. Naime, mnogima je ta priča znana još iz vrtića, a neki su je znali i napamet!

Na kraju, porazgovarali smo s učenicima o priči i provjerili jesu li dokučili zašto je ježurki njegov dom, iako tako skroman, najdraži. Naravno da su znali sve odgovore.
Na kraju. svatko je odabrao je odabrao po jedan lik iz priče i nacrtao ga onako kako ga je zamislio. A onda je bilo vrijeme za povratak: zahvalili smo na gostoprimstvu i obećali ponovni dolazak.
Po divnom, sunčanom vremenu prošetali smo do škole gdje su nas već vrijedne kuharice čekale s užinom. Eto, sa šumske gozbe iz priče na gozbu u školsku kuhinju. Baš nam je bilo lijepo!
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju