preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

PETAŠI U ANDAUTONIJI

Autor: Iva Rakić, 3. 6. 2018.

Učenici 5.a, 5.b, 5.c i 5.d razreda posjetili su 18. svibnja 2018. arheološki park "Andautonija", ostatke važne rimske naseobine. Rimski grad Andautonija je bio smješten u današnjem Ščitarjevu, 20ak kilometara od Zagreba. Građen je od 1. do 4. stoljeća nove ere. Smatra se pretečom Zagreba.

Kako bi se učenici što bolje upoznali sa životom u doba Rimskog Carstva, obišli su arheološko nalazište i sudjelovali u zanimljivim radionicama: oblačenje u odjeću starih Rimljana, igre kojima su se igrala rimska djeca, iskapanje dijelova "starih" rimskih predmeta u pješčaniku, pisanje "stilusom" na voštanim pločicama, izrada bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, pisanje, rimska moda, mali arheolozi, rimski mirisi.

Drugi  dio terenske nastave odvio se na Ključić Brdu. Ključić Brdo je brdašce, no pripada Vukomeričkim goricama. To je naselje koje se smjestilo na obronku u obliku ključića (gledano iz aviona), pa je upravo po tome dobilo i naziv. Izletište Ključić Brdo ugostilo nas je na igri i ručku. Nakon ručka, krenuli smo u edukativnu šetnju šumom gdje nam je domaćin predstavio ZOO park koji sadrži raznolike životinje od jelena, srna, divljih svinja preko konja, fazana, pauna.

Kako nam je bilo pogledajte u videu koji slijedi.

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju