preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

BOTANIČKI VRT

Autor: Josipa Broz Boroja, 16. 5. 2018.

Učenici 7. i 8. razreda koji pohađaju biološku grupu, odnosno dodatnu nastavu biologije, u četvrtak, 10.5.2018., išli su u obilazak i razgledavanje Botaničkog vrta PMF-a, u pratnji stručnog vodiča.

Obišli smo perivoje građene u engleskom i francuskom stilu te vidjeli već poznata, ali i rijetka stabla i grmove iz raznih krajeva svijeta, kao i neke endemične biljke. Bili su tu predstavnici golosjemenjača poput jele, smreke, bora, ali i otrovna i zaštićena tisa te australski stribor, koji je živi fosil pa ga još nazivaju dinosaurovim stablom, a ograđen je metalnom ogradom. Miomirisni kamenjari posađeni su prema modelu Jadranske obale. U toplom stakleniku, nazvanom Viktorijina kuća, i vanjskim bazenima vidjeli smo lopoč, vodene ljiljane i najmanju biljku cvjetnjaču - vodenu leću. Posebno su zanimljive i razne vrste mesožderki, no učenike se ipak najviše dojmilo željezno drvo ili parocija, koja uistinu neobično izgleda zbog brojnih zakorijenjenih grana oko matičnog stabla. Tijekom šetnje Vrtom, osim mnoštva raznolikih biljaka, zamijetili smo i neke životinje – kornjače (invazivne i autohtone), žabe, solitarne pčele i njihovu nastambu i dr.

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju