preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

TERENSKA NASTAVA U VUKOVAR

Autor: Danijela Zamola, 17. 4. 2018.

22. i 23. ožujka 2018. učenici osmih razreda posjetili su Vukovar u sklopu obavezne Terenske nastave u Grad Heroj za sve učenike osmih razreda u RH. Posjet je bio bogat sadržajima gotovo bez slobodnog vremena. Učenici su nakon dolaska u Vukovar i smještaja u hostelu Dubrovnik koji se nalazi u sklopu bivše vojarne 204. brigade Hrvatske vojske poslušali predavanje o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar koje su održali časnici Hrvatske vojske. Nakon ručka posjetili Gradski muzej Vukovar  smješten u obnovljenom dvorcu Eltz, a nakon Gradskog muzeja uputili su se prema Muzeju vučedolske kulture i uz živopisno vodstvo kustosice saznali ponešto o Vučedolcima, stanovnicima koji su naseljavali desnu obalu Dunava 4,5km od središta današnjeg Vukovara u vrijeme sumerske kulture u Mezopotamiji, Starog egipatskog carstva i početaka Troje.

nastavak pod [više]

Drugi dan posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj u cesti izgrađen na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. bilo zapovjedništvo tog dijela grada. Sljedeće mjesto posjeta je bila Vukovarska bolnica u čijem se dijelu nalazi stalna muzejska izložba Mjesto sjećanja, koja pokazuje u kojim su neljudskim uvjetima boravili ranjenici koji su trpili  neprekidno bombardiranje zrakoplova Jugoslavenske narodne armije od 24. kolovoza do 20. studenog 1991. sa oko 700 granata po danu. Nakon Bolnice, put nas je vodio do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, mjesta gdje se nalazila najveća masovna grobnice nakon II. svjetskog rata. 938 bijelih križeva postavljeno kao spomen za toliko žrtava kasnije ekshumiranih. Ne može se reći koje je mjesto Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru bolnije, tužnije, koje pokazuje veću muku i patnju ljudi i potpunu nemogućnost shvaćanja zvjerskog postupanja i tolike mržnje. Kraj našeg obilaska je bila Ovčara. Naziv je to farme u sklopu Vupika danas poznate po najvećem pokolju počinjenom u Domovinskom ratu. U mraku hangara 200 sitnih lampica na stropu podsjeća na duše ubijenih na tom mjestu, njihove slike se prigušeno pale i gase, njihove stvari leže uz rub, stvari koje uvijek nadžive čovjeka.

Prije povratka kući, učenici iz mnogih hrvatskih škola su se okupili u kući Lavoslava Ružičke i sudjelovali u kvizu o Domovinskom ratu. Pobijedili su učenici naše škole Leon Briški i Mislav Luka Sulić. Čestitamo i zahvaljujemo profesorici Aniti Gambiraža –Knez.

Otići u Vukovar pomaže svima nama, a posebno mladim generacijama shvatiti u kolikoj boli i muci je stvarana Hrvatska država.
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju