preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

DRŽAVNO NATJECANJE IZ LATINSKOG I GRČKOG JEZIKA

Autor: Iva Blagus, 16. 4. 2018.

S PONOSOM MOŽEMO IZLOŽITI ODLIČNE REZULTATE:

PETRA ZLATAR osvojila je 1. MJESTO na Državnom natjecanju iz grčkog jezika

mentor prof. Danijela Zamola.

BRUNA BALJAK osvojila je 2. MJESTO na Državnom natjecanju iz latinskog jezika - mentor prof. Iva Blagus.

LOVRO ILIČIĆ osvojio je 5. MJESTO na Državnom natjecanju iz latinskog jezika

- mentor prof. Iva Blagus.

 

Putopis Lovre Iličića „KLASIČARI U ZADRU“

Državno natjecanje iz latinskog i grčkog jezika ove je godine održano u Zadru od 26. ožujka do 28. ožujka 2018. godine. Domaćin Državnog natjecanja iz latinskog i grčkog jezika bila je Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u Zadru, a na Natjecanje je bilo pozvano ukupno 84 učenika osnovnih, srednjih strukovnih škola, općih gimnazija i klasičnih gimnazija iz svih krajeva Republike Hrvatske koji su se natjecali u šest kategorija.

nastavak pod [više]

Na državnom Natjecanju iz latinskog jezika u kategoriji osnovnih škola, našu smo školu predstavljali, mi učenici, iz 8.c razreda, Bruna Baljak i Lovro Iličić, a na državnom Natjecanju iz grčkog jezika u kategoriji osnovnih škola, našu školu je predstavljala učenica 8.c razreda, Petra Zlatar.

Na put smo krenuli autobusom iz Zagreba,  26. ožujka u 9,00 sati. Već u autobusu smo znatiželjno propitivali jedan drugoga, nadajući se da ćemo dostojno predstaviti svoju školu i naše mentore koji su se sve vrijeme toliko trudili i odvajali svoje slobodno vrijeme da bi radili s nama.

Krasan sunčani zadarski dan kao da je naviještao događaj kojemu smo se radovali, ali i pomalo strepili od njega. Posjetili smo Arheološki muzej u Zadru, a nakon toga prisustvovali smo svečanosti otvaranja državnog Natjecanja iz latinskog i grčkog jezika u Crkvi sv. Donata koji je više stoljeća bio privatna kapela zadarskih nadbiskupa. Otvaranje je u nama pobudilo želju da dostojno predstavljamo svoju školu, pa smo se do kasno u noć zadržali u međusobnim razgovorima, preispitivanju i hrabrenju za sutrašnji događaj.

Već rano u jutro, 27. ožujka, održano je Državno natjecanje iz latinskog jezika, a odmah zatim i iz grčkog jezika. Tu je za nas formalni dio završio, no zahvaljujući dobro organizaciji, da smo nastavili posjetom crkvi sv. Šime i Kneževoj palači, koji je protekao u opuštajućoj atmosferi i iščekivanju rezultata. Naročito dojmljiv bio je susret i razmjena mišljenja sa studentima latinskog i grčkog jezika iz Sveučilišta za antičku filologiju koji su nas još više zainteresirali za klasične jezike i izučavanje drevne civilizacije i kulture.

Poslije podne, pred suton, svjesni da je ovaj lijepi događaj pri samom kraju, okupili smo se na mjestu natjecanja kako bi vidjeli rezultate. Sami rezultati su nekima bili iznenađenje, nekima veselje a nekima možda i razočaranje, ali sigurno je da će vi ovaj dan pamtiti kao izniman dan u svojem životu.

 

Državno Natjecanje iz latinskog i grčkog jezika završeno je u večernjim satima u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. podjelom diploma. Uslijedila je opuštajuća večer, razmjena kontakata i pripreme za povratak. Konačno, postali smo svjesni da smo kao klasičari privilegirani, jer poznajemo i razumijemo drevne civilizacije. Rano u jutro, nakon posjeta  Ninu, vratili smo se  u Zagreb. Na kraju ovog lijepog događaja imamo potrebu zahvaliti se svima koji su nam ga omogućili, a naročito našim mentoricama,  profesorici Danijeli Zamola i profesorici Ivi Blagus, koje su uložile silan trud i svoje slobodno vrijeme da bi nas pripremile za ovo natjecanje.

 

Lovro Iličić
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju